EXCLUSIV Interviu. Ana Guțu demolează TV8: ”Acest post românofob poartă un război hibrid rusesc. Trebuie închis!” Agenta Natașa Morari și agentura de la TV8. Când puterea a patra devine coloana a cincea


EXCLUSIV Interviu. Ana Guțu demolează TV8: ”Acest post românofob poartă un război hibrid rusesc. Trebuie închis!” Agenta Natașa Morari și agentura de la TV8. Când puterea a patra devine coloana a cincea

Profesoară universitară, fostă deputată, fostă secretară de stat a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și una dintre cele mai cunoscute și mai respectate voci ale Partidului Unității Naționale (PUN), doamna Ana Guțu explică etapic și cu argumente, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Podul.ro, de ce amplul scandal generat de Natalia Morari indică o uriașă breșă de securitate națională pe care autoritățile încă o ignoră sau o evită: modul hibrid prin care Rusia, agenții și bandiții ei travestiți în ”jurnaliști” influențează politica internă și externă a Republicii Moldova, în timp ce rostogolesc cele mai nocive narațiuni rusofile și românofobe (mascate sub toate tipurile de moldovenism, în special sub cel al națiunii civice moldovenești). 

CITEȘTE și EXCLUSIV Numele agenților FSB implantați la TV8, Jurnal TV și Radio Europa Liberă Moldova. LISTA lui Vasile Costiuc. Rețelele FSB coordonate de Natașa Morari, Val Butnaru, Alexei Tulbure și Vasile Botnaru. Acuzații explozive

”Aceste televiziuni sunt tancurile rusești ale zilelor noastre”, avertizează Ana Guțu, care susține că postul TV8 ar trebui închis de urgență, fiindcă nu e altceva decât o sculă hibridă a Rusiei, o platformă fake news profund antiromânească.

”A patra putere devine coloana a cincea”, atrage atenția Ana Guțu, care face o radiografie nemiloasă a presei de dincolo de Prut.

De asemenea, Ana Guțu explică cum s-a ajuns la situația ca televiziunile rusești și cele care pozează în ”proromânești”, ”proeuropene” și ”anticorupție” (deși fac tot jocurile Federației Ruse) să monopolizeze aproape întregul spațiu audio-vizual, cu toate că în R.Moldova există și o lege care sancționează propaganda rusească. Da, e vorba despre aceeași gubernie în care rusofilul destrăbălat Igor Dodon a câștigat președinția, în urmă cu cinci ani, fluturând o poză care-l înfățișa în compania lui Putin. 

CITIȚI și EXCLUSIV Agenta FSB Natașa Morari ar trebui să ne spună ai cui copii sunt TV8 și Jurnal TV, care promovează moldovenismul pozând în televiziuni ”românești”. Cum controlează Rusia presa ”proeuropeană” și ”anticorupție”. Noile tancuri ale Kremlinului și ”jurnaliștii” lor

Vă invităm să citiți și să distribuiți interviul acordat de doamna Ana Guțu: 

Răzvan Gheorghe: Sărut mâna, doamnă! Vă mulțumesc că îmi acordați acest interviu. Să vorbim despre scandalul acestor zile din Republica Moldova, despre valurile generate de Natașa Morari. Valurile acestea vor sfărâma și TV8, ce credeți? 

Ana Guțu: Și eu vă mulțumesc pentru acest dialog. În ceea ce privește întrebarea dumneavoastră, eu consider de mult timp, și o spun cu fermitate, că TV8 trebuie să dispară de pe firmamentul instituțiilor media din Republica Moldova – nu are nici cea mai mică credibilitate și nu au credibilitate nici cei care au rămas acolo. Cu cât mai repede dispare, cu atât mai bine, mai igienic. 

Sunt informații că TV8 a beneficiat, în total, de circa 3 milioane și 200.000 de euro, bani europeni. E vorba de o sumă enormă. Banii ăștia au venit de la statele membre ale Uniunii Europene. Ce se întâmplă acum trebuie să ridice mari semne de întrebare și finanțatorilor, să-și toarne cenușă pe cap. 

Reporter: Care sunt principalele motive pentru care TV8 ar trebui închisă? 

Ana Guțu: TV8 a promovat și a încurajat toate tipurile de românofobie și tot ceea ce înseamnă antiunionism și așa-zisa națiune civică moldovenească, noul chip al moldovenismului stalinist. TV8 a făcut întotdeauna jocurile Rusiei și a practicat terorismul mediatic. În studiourile TV8 au fost mereu promovați infractori, oameni ai Moscovei și extremiști de tot felul, inclusiv reprezentanți ai Antifa. Fiindcă asta se întâmplă când, la comandă, puterea a patra devine coloana a cincea. Este vorba despre tactici ce țin de războiul hibrid. 

Nu doar jurnaliștii de la TV8 nu mai sunt credibili, ci întreaga presă din Republica Moldova nu mai este credibilă, și asta nu de ieri, de azi. Ceea ce vedem acum este rezultatul unui vechi proces de descompunere.  

În 2016 am îndrăznit să candidez la alegerile prezidențiale cu un mesaj unionist, motiv pentru care presa asta așa-zisă de investigații m-a linșat, a mințit mizerabil și m-a acuzat total pe nedrept. Au inventat lucruri despre mine, profesor universitar, au spus că aș face ”afaceri” la locul de muncă, chiar dacă lucram într-o instituție privată și n-aveam nicio legătură cu statul, n-am avut niciodată contracte cu statul iar copiii mei n-au lucrat o zi la stat. Au lovit în mine cu toată puterea fiindcă promovam o idee românească, fiindcă promovam Unirea, și asta nu le convine deloc acestor instituții media din Republica Moldova, multe trăind din finanțări externe și fiind obligate să evite problema identității românești a celor din Republica Moldova. Televiziunile de teapa TV8 împiedică mersul nostru spre adevăr, ascund adevărul. 

Nu avem instituții media românești veritabile în Republica Moldova. A rămas Ziarul Național, care mai ține linia cât de cât, și mai este postul lui Silviu Tănase, 10 TV, dar care a deraiat fiindcă s-a dus cu AUR – a făcut niște prostii, mai întâi a fost cu Plahotniuc și a luat bani de la el, iar acum s-a dus cu AUR și gata, punem punct. 

Nu vorbesc aici despre Literatura și Arta și despre alte organisme din aceeași categorie, care din păcate nu mai au cititorii de odinioară, ci despre televiziuni și instituții mari ale momentului care au o foarte mare priză la public, instituții care fac agenda publică. 

Din păcate, noi nu avem killeri mediatici în bunul sens al cuvântului, să fie buni români vorbitori de limba română care să duruie de dimineața până seara pe tema identității noastre, a adevărului istoric, să fie făcute filme documentare și așa mai departe. Cât am fost la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova am încercat, dar și banii au lipsit iar timpul a fost foarte puțin. 

CITEȘTE și EXCLUSIV Natașa Morari se face vinovată de mai multe infracțiuni grave. Ce obiectiv are ”dezvăluirea” operată de agenta FSB. ”Solnîșko”, sau șopârla care își rupe coada

Reporter: Scandalul acesta stârnit de Natașa Morari nu reprezintă, până la urmă, un simptom al unei mari probleme de securitate națională? La urma urmei, tancurile Rusiei sunt televiziunile rusești... 

Ana Guțu: Evident. Eu niciodată n-am crezut nici în Natalia Morari, nici în TV8, și nici în alte instituții asemănătoare. Acum văd lumea cum își dă ochii peste cap, vai, dar ce s-a întâmplat – păi stai, domꞌle, tu chiar nu știai cine e de fapt Natalia Morari? Păi noi eram în piață, în 2009, atunci când a apărut ea la microfoane și a început provocările și regia. Atunci m-am întrebat pentru prima oară de unde a apărut fătuca asta, încă nu știam cine e, dar am discernământ, știu să cern informația. Păi au făcut din ea eroină expulzată din Rusia – o minciună mai gogonată nu putea să existe! Cine era Natalia Morari ca brusc, peste noapte, să devină marea inamică a lui Putin?! A fost o legendă prost inventată special pentru moldoveni. 

Și da, aveți dreptate, spațiul comunicațional și spațiul informațional sunt probleme de securitate națională, probleme despre care am tot vorbit când eram deputat. Nu i-am auzit însă și pe alții să trateze această problemă a spațiului informațional românesc. 

Am avut și inițiative legislative prin care intenționam să interzicem posturile rusești de televiziune – asta ar fi trebuit să fie făcut în anii ꞌ90, fiindcă acum avem o afliere la Consiliul Europei și nu te mai poți atinge de nimic. 

Să nu uităm însă că ambele state românești sunt semnatare a Convenției Europene referitoare la televiziunea transfrontalieră. Pentru a o respecta, trebuie să existe voință politică, în primul rând aici, la Chișinău – știu din propria experiență, de când eram deputat, că Filat nu a dorit și ulterior n-a mai dorit nici Plahotniuc. 

Reporter: Acum o dorește cineva? 

Ana Guțu: Și acum nu o mai dorește nici Maia Sandu, că noua putere nu e preocupată de asta, ei vorbesc de structuri mafiote, se răfuiesc cu diverși, dar problema spațiului comunicațional românesc nu mai interesează pe nimeni. Și e doar o chestiune de voință politică. Dacă decidenții de la Chișinău ar ieși și ar anunța că își doresc un spațiu comunicațional comun cu România și că avem această Convenție pe care, să nu uităm, Rusia nu a ratificat-o, am face un prim pas în direcția normalului. Însă așa, noi avem televiziuni rusești cât cuprinde iar zonele românești le numeri pe degete.

Reporter: În România nu există prin cablu televiziuni din Republica Moldova.

Ana Guțu: Iată, vedeți? Și astea sunt chestii atât de banale și atât de simplu de rezolvat... Atunci când ești în Elveția, privești canalele franțuzești publice, nu mă refer la cele private, că acelea presupun probabil niște taxe și așa mai departe, dar posturile publice franțuzești emit nestingherite în Elveția, și în Belgia la fel, că este țară francofonă. Toate acestea funcționează în baza Convenției pentru televiziunea transfrontalieră. 

Reporter: În aceste condiții, Republica Moldova rămâne prizoniera conținutului audio-vizual rusesc, dar și al conținutului prezentat drept ”proromânesc”, ”proeuropean” și ”antijustiție”, care însă e, de fapt, manevrat tot de zonele securistice și de influență rusești... 

Ana Guțu: Exact. Am încercat să investighez, să sap mai adânc și să văd cum Rusia ne vinde conținutul ăsta comercial în limba rusă și cum Republica Moldova îl cumpără pe mulți bani, ceea ce e dureros. Vă spun că, actualmente, în Republica Moldova există un singur individ, un rus cu un SRL care vinde acest conținut audio-vizual în limba rusă pentru toate televiziunile care emit pe teritoriul Republicii Moldova. Conținutul audio-vizual ar fi mai ieftin dacă ar fi cumpărat din România, fiindcă prețurile sunt altele. 

Când am căutat să-i găsesc pe cei care se află în spatele acestor asociații internaționale care vând conținut audio-vizual, că unele sunt prin SUA, altele sunt în Europa, în scriptele tuturor acestor asociații Republica Moldova figurează ca spațiu lingvistic rusesc. 

Păi... despre ce vorbim noi?! Vorbim despre lucruri mărețe și nobile dar nu suntem în stare să tranșăm nici măcar problema limbii române. Așadar, uitați că în America și în alte părți ale globului nu se știe, sau se ignoră, din diverse motive, faptul că în Republica Moldova se vorbește limba română. Finalmente, rezolvarea chestiunii ține de dreptul internațional și vă dați seama că Republica Moldova nu poate să rezolve așa ceva, și nici măcar nu ar încerca. România ar trebui să intervină și să dea o mână de ajutor în această problemă, că are și avocați pregătiți, are și posibilități diplomatice. Trebuie conștientizat foarte bine că de aici, de la Chișinău, nici măcar nu va fi formulată oficial o astfel de solicitare. Nimeni de la București să nu se aștepte la asta, fiindcă vedem prea bine ce se întâmplă la Chișinău. 

Reporter: Care este motivul principal pentru care această problemă esențială e ignorată, evitată sau îngropată la Chișinău? 

Ana Guțu: Se întâmplă asta fiindcă, din punctul de vedere al noii puteri, problemele acestea esențiale ce țin de identitatea noastră ne-ar dezbina, domꞌle, de parcă n-am fi dezbinați oricum, or PAS vrea ”să depășească clivajele” și să fie sătulă burta, de parcă noi, românii de aici, am fi definiți doar de burtă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.