VIDEO. Șoșoacă, la un pas de pușcărie. RFI: Parchetul General a deschis dosar penal după incidentele de la Răchiteni-Iași, unde senatoarea a coordonat atacul unei grupări antivacciniste asupra centrului de vaccinare


VIDEO. Șoșoacă, la un pas de pușcărie. RFI: Parchetul General a deschis dosar penal după incidentele de la Răchiteni-Iași, unde senatoarea a coordonat atacul unei grupări antivacciniste asupra centrului de vaccinare

Parchetul General anunță că a deschis, joi, 9 septembrie, un dosar penal în urma incidentelor de la Răchiteni care au avut-o în prim plan pe senatoarea Diana Șoșoacă, anunță Radio France Internațional, secția de limbă română, pe pagina sa de internet. 

În 4 septembrie, senatoarea Șoșoacă, însoțită de mai mulți simpatizați, a năvălit în comuna ieșeană Răchiteni, reușind prin urlete și amenințări să blocheze vaccinarea organizată de autorități pentru a imuniza cât mai mulți cetățeni împotriva COVID-19 în condițiile în care localitatea se afla în scenariul roșu. (vedeți VIDEO la finalul textului, de la minutul 27 aproximativ)

Localnicii au fugit speriați și nu s-a mai vaccinat nimeni, după cum a declarat directorul DSP Iași, Vasile Cepoi. „Avem probleme, ultima situație nedorită este intervenția doamnei senator Șoșoacă la Răchiteni, care a blocat o acțiune de vaccinare a persoanelor care și-au exprimat această dorință, prin prezența ei cu un grup mai mare de oameni care nu le-a permis acestora să intre să se vaccineze. Din păcate, este o acțiune ilicită”, a precizat Cepoi.

Medicul Elena Popa, care a condus echipa mobilă de la Răchiteni, spune că s-a temut pentru viața ei și a echipei. Elena Popa crede că Diana Șoșoacă trebuie oprită:

Ce am simțit? M-am temut pentru siguranța mea, pentru siguranța echipei și am fost foarte dezamăgită de faptul că nu am reușit să îmi îndeplinesc activitatea pentru care m-am dus acolo.

Sincer, m-am temut pentru viața mea la un moment dat. De asta am și ieșit în față, pentru că trăgeau de ușă, țipau la ușă și am ieșit ca să vorbesc cât pot cu dumnealor. Plus că eu am găsit acolo niște cetățeni care voiau să se vaccineze și nu au putut să intre în clădire. Au fugit, au fost goniți, nu știu să vă spun.

Noi am fost anunțați că poliția ar fi acolo, dar nu au fost… Atitudinea lor a fost foarte agresivă, și verbal, și fizic”.

Reamintim că un român din județul Buzău, Matei Strugurel, cunoscut chiar cu probleme psihice, a fost condamnat recent la un an de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce, în aprilie 2020, a fugit dintr-un modul izolator aflat în curtea secţiei de boli infecţioase a Spitalului Judeţean, unde aştepta rezultatul testului pentru Covid 19. Testul a indicat că el nu era infectat cu noul coronavirus, dar suferea de TBC. Cu toate astea, bărbatului i s-a întocmit dosar penal și a fost trimis în judecată, sentința în cazul lui stârnind indignarea opiniei publice. Podul a relatat cazul AICI.

Dosarul în cazul incidentelor grave de la Răchiteni se află la Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a fost deschis "ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de poliție precum și a formulării unei plângeri  de către o instituție publică" se arată în răspunsul transmis la solicitarea RFI România.

Instituția care a depus plângerea este Direcția de Sănătate Publică Iași. Șeful DSP Iași anunțase anterior la RFI România că plângerea trebuie depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte tocmai pentru că în evenimente este implicat un parlamentar.

La solicitarea RFI România, Parchetul General spune că cercetările se desfășoară "in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 din Codul Penal și de tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. de art. 371 din Codul Penal".

În urma unei solicitări RFI România, și Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a reacționat miercuri în urma incidentelor de la Răchiteni.

CNCAV și-a exprimat ”dezaprobarea” față de gestul senatoarei și i-a îndemnat pe cei agresați să sesizeze "instituțiile abilitate imediat". 

Problema este că, în videoclipul publicat pe pagina sa de socializare, senatoarea a chemat și la alte acțiuni similare, astfel încât o situație de genul celei de la Răchiteni s-ar putea repeta oricând.


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.