UPDATE. PSD participă la citirea moțiunii USR PLUS și AUR, dar strategia este de amânare a votării acesteia pentru a-l ajuta pe Cîțu să ajungă președintele PNL / „Aripa Cîțu” vine și ea la ședința de plen


UPDATE. PSD participă la citirea moțiunii USR PLUS și AUR, dar strategia este de amânare a votării acesteia pentru a-l ajuta pe Cîțu să ajungă președintele PNL / „Aripa Cîțu” vine și ea la ședința de plen

PSD vrea să dea impresia că respectă Constituția și statul de drept, după presiunile și criticile din spațiul public - culmea inclusiv din partea antenistului Mircea Badea - anunțând pe surse că participă, joi, la ședința birourilor Permanente unde se decide un calendar al moțiunii de cenzură. 

Social-democrații ar intenționa însă să amâne votarea moțiunii până după Congresul PNL din 25 septembrie, facilitând astfel alegerea lui Florin Cîțu la cârma PNL, situația care ar  garanta „ruptura definitivă dintre USR PLUS și PNL”. 

Președinții celor două Camere ale Parlamentului au convocat, pentru joi, la ora 10.00, a cincea şedinţă a Birourilor Permanente Reunite pe tema moţiunii de cenzură USR PLUS – AUR. Primele patru şedinţe în care ar fi trebuit aprobat calendarul moţiunii de cenzură au fost suspendate din lipsă de cvorum, scrie news.ro.

Liberalii din tabăra Cîţu au propus amânarea cu două săptămâni a dezbaterii moţiunii de cenzură sub pretextul verificării semnăturilor de susţinere a acesteia. Deputatul PNL, Florin Roman, ar fi avansat data de 1 octombrie pentru votarea moțiunii, ceea ce înseamnă că prezentarea ei în Parlament ar avea loc după congresul din 25 septembrie. Potrivit surselor G4Media, PSD analizează propunerea lui Florin Roman, dar n-ar fi luat încă o decizie. Potrivit surselor hotnews.ro, parlamentarii PSD asigură, de fapt, cvorumul pentru a-i ajuta liberali să blocheze dezbaterea moțiunii de cenzură până după congresul PNL din 25 septembrie.

Blocarea moţiunii a fost posibilă până acum cu largul concurs al PSD, partid ai cărui membri au părăsit şedinţele BPR, lăsându-le fără cvorum. Marcel Ciolacu a declarat, în repetate rânduri, că este rolul puterii să asigure cvorumul pentru aceste şedinţe, respingând acuzaţia unui ”blat” cu Florin Cîţu sau PNL.  

Totodată, Anca Dragu şi Ludovic Orban au convocat plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru ora 16.00, pentru citirea moţiunii de cenzură, însă Ludovic Orban a precizat că nu este regulamentar ca preşedinţii celor două Camere să stabilească ordinea de zi a Plenului, acest lucru fiind atributul Birourilor Permanente Reunite.  În schimb, Orban a afirmat că, odată convocat Plenul, şedinţa va avea loc.  

La plenul de joi, Biroul Politic al PNL decisese inițial să nu participe niciun parlamentar al formaţiunii, însă, în urma unei şedinţe a Biroului Politic al PNL de joi dimineață, aripa care-l susține pe Cițu din conducerea PNL a decis să le permită parlamentarilor liberali să participe la ședința de plen în care va fi citită moțiunea de cenzură, au declarat surse politice pentru Digi24..  

Jurnalista Ondine Gherguț reacționează virulent la presupusul blat dintre PSD și PNL din Parlament: „De ce am protestat între 2017-2019? Nu pentru că Dragnea, Dăncilă, Tudorel Toader , cu complicitatea CCR, au încălcat Constituția, rânjind-ne în față ?!

Au distrus Justiția și au furat pe rupte!

Ce face acum PNL? PNL, în complicitate cu PSD, a ajuns să împiedice votarea unei moțiuni de CENZURĂ, încălcând grav Constituția!

Totul pentru a scăpa de USR-PLUS și...de Ludovic Orban!

De USR-PLUS vrea sa scape pentru a nu se reface Justiția, care să le împiedice jaful.

Prezența USR-PLUS (care susține Anticorupția și "Fără penali în funcții publice") în Guvern și la conducerea Ministerului Justiției s-a făcut simțită deja: s-au deschis dosare noi, au fost trimise în judecată dosare vechi, s-au dat condamnări grele.

De Orban vrea să scape pentru că, dacă rămâne la conducerea PNL, nu va face niciodată alianță cu PSD, iar fără PSD nu se poate face jaf organizat și nu poate fi blocată Justiția.

Blocarea Justiției se poate face cu complicitatea CCR, aflată sub controlul PSD, cum istoria recentă a demonstrat deja.

Tot acest balet grotesc este orchestrat de președintele IOHANNIS, care intră ca un tanc peste Constituție, peste Justiție, peste noi”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.