UPDATE - erată! Frenezia demiterii secretarilor de stat. Cîțu s-a răzbunat și pe tehnocrații neafiliați politic. Ex-ministru USR PLUS despre profesorul Litan, fost prorector al Universității Babeș-Bolyai: „Îi prezint scuzele mele pentru mocirla politică în care l-am băgat” / Dacian Cioloș: „Sunteți victime ale unui prim-ministru care abuzează de o funcție”


UPDATE - erată! Frenezia demiterii secretarilor de stat. Cîțu s-a răzbunat și pe tehnocrații neafiliați politic. Ex-ministru USR PLUS despre profesorul Litan, fost prorector al Universității Babeș-Bolyai: „Îi prezint scuzele mele pentru mocirla politică în care l-am băgat” / Dacian Cioloș: „Sunteți victime ale unui prim-ministru care abuzează de o funcție”

Premierul Florin Cîțu i-a destituit, miercuri seara, pe secretarii de stat din partea USR PLUS, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial. Prezent la Digi24, Cîțu a precizat repetat că dorește să meargă mai departe cu foștii colegi de coaliție de la USR PLUS dacă aceștia renunță la moțiune, la „șantaj” și se așează la „masa discuțiilor”. 

„În momentul în care ai negociat cu AUR și cu PSD, nu pot să am secretari de stat în ministere, pentru că eu nu știu ce interese vor reprezenta acolo, ale AUR, ale PSD”, a precizat, la Digi24, Florin Cîțu, cu privire la decizia de a elibera din funcție 26 secretari de stat (vezi foto din Monitorul Oficial la finalul textului). 

În privința directorilor susținuți de USR PLUS în instituții deconcentrate, spune că aceștia au câștigat concursuri și că va fi respectată legea. 

Mai mulți reprezentanți ai USR PLUS au atras însă atenția că printre secretarii de stat din partea alianței demiși de Cîțu se află și tehnocrați care și-au părăsit funcțiile, carierele sau chiar afacerile pentru a ajuta la reformarea unor sectoare importante. Printre aceștia, Cristian Litan, de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Radu Szekely, de la Ministerul Educației, și doi de la Ministerul Economiei

Profesorul Litan este menționat de fostul ministrul Ciprian Teleman într-o postare pe Facebook în care îi prezintă scuze publice.  

„Nu au fost demiși secretarii de stat USR PLUS. A fost demis Cristian Litan, fost prorector al Universității Babeș-Bolyai, apolitic, cel care a venit în MCID ca să construiască sinergia care ne lipsește dintre universități și institutele de cercetare și în privința căruia m-am sfătuit la începutul mandatului cu domnul rector Daniel David, înainte de a-i propune această misiune. Cristian este un om de un profesionalism exemplar și care a avut o activitate impecabilă. Cu această nefericită ocaziei îi prezint scuzele mele pentru mocirla politică în care l-am băgat. Sper să mă ierte”, scrie Teleman 

Litan are 43 de ani. Este conferențiar universitar doctor la FSEGA, Departamentul de statistică, previziuni, matematică. Și-a obținut licența la Cluj, diploma de master la Budapesta și doctoratul la Madrid, în 2007. A devenit prorector în 2016, când rectorul UBB era Ioan Aurel Pop, și a fost păstrat în funcție după alegerea lui Daniel David, fiind însărcinat cu administrația, patrimoniul și relația cu Senatul. 

„Este specialist în metode cantitative în economie (și în general în științe sociale), teoria jocurilor și aplicații, econometrie aplicată. Este apreciat pentru profesionalismul și entuziasmul său în activitatea didactică și de cercetare, pentru angajarea în activități de construcție instituțională cu relevanță pe plan național și cu o reală deschidere internațională”, scria despre Litan, pe blogul său, profesorul Sandu Frunză de la UBB în momentul în care profesorului Litan i se propunea funcția de secretar de stat.  

Un alt secretar de stat neafiliat politic este Radu Szekely, care are o experiență  de peste 20 de ani în educație, din care 15 ani în sistemul de educație finlandez. EL NU A FOST DEMIS, așa cum greșit a relatat PODUL inițial, ci a fost păstrat în Ministerul Educației. 

Fost,  consilier al Ecaterinei Andronescu, în perioada ultimului mandat al acesteia la Ministerul Educației, devenind directorul de cabinet al ministrului, Szekely este tehnocrat, nu este membru de partid, este fondatorul Școlii Finlandeze de la Sibiu, o școală particulară care este condusă de un board format, alături de Szekely, din Părintele Constantin Necula, Elena Lotrean și doi antreprenori – Lucian Todea și Dan Luca. 

După alegerile parlamentare din decembrie 2020 atât PLUS cât și USR l-au întrebat pe Radu Szekely dacă ar dori să preia Ministerul Educației, în cazul în care, la împărțirea portofoliilor în coaliția de guvernare, acest minister ar fi revenit alianței. Aceste lucruri au fost confirmate chiar de Szekely într-un interviu la Libertatea. “În anumite condiții, da” ar fi interesat să conducă Ministerul Educației, spunea Szekely pe 11 decembrie. “Mi-ar plăcea să continui ceea ce am început atunci (n.red. în mandatul Ecaterinei Andronescu)”, declarat acesta. 

Szekely a plecat de la Ministerul Educației odată cu demiterea fostului ministru PSD al Educației, Ecaterina Andronescu, la începutul lunii august 2019, de către Viorica Dăncilă. După demiterea acesteia, numele său a fost vehiculat pentru a fi nominalizat la funcția de ministru, însă social-democrații nu au fost de acord, acuzându-l de postări împotriva partidului. 

În calitate de consilier al ministrului a coordonat proiectul ”Educația ne unește” care conține multe elemente din sistemul de educație finlandez. 

Iulia Popovici, neafiliată politic, dar apropiată a deputatul UPSR PLUS Iulian Bulai, a fost, de asemenea, demisă de Cîțu din funcția de secretar de stat la Ministerul Culturii. 

Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, atrage și el atenția că doi din cei trei secretari de stat demiși de Cîțu de la Ministerul Econimiei nu sunt membri USR PLUS:

„Din răzbunare, Florin Cîțu dă afară cei trei secretari de stat USR-PLUS din ministerul economiei.

Impresia lui este probabil că USR-PLUS funcționează precum alte partide. În celelalte partide intrarea la guvernare înseamnă practic re-împânzirea statului cu activul de partid. Și, evident, îmbogățirea personală prin contracte cu statul ale firmelor de partid, așa cum se întâmplă cu PNDL-urile. Domnul Cîțu crede că dacă dă afară secretari de stat, aceștia vor reveni în partid și vor pune presiune pe conducere să revenim într-un guvern condus de el.

Problema este că USR-PLUS nu funcționează așa. La ministerul economiei toți cei trei secretari de stat de au muncit enorm și și-au sacrificat oportunități importante pentru a veni să ajute la modernizarea României. Doi dintre ei nu erau membri USR-PLUS, deci domnul Cîțu se răzbună pe cine nu trebuie.

Simona Fătu a dus tot greul reformei companiilor de stat în ministerul economiei. În ministerul economiei a fost lăsate companiile cu probleme ale statului român. Toate consiliile de administrație erau împânzite cu activ de partid și aparat administrativ. Simona a schimbat toate acestea. Nu a fost ușor, dar reforma companiilor de stat a început. Pentru prima dată aveam perspectiva că vom opri jaful din companii și că vom da șansa unor companii să se dezvolte și să atragă investiții.

Valentina Saygo este un profesionist care și-a lăsat afacerile și cariera în expertiză contabilă pentru a veni să ajute în minister. Efortul de debirocratizare și memorandumul pe care îl lăsăm în urmă sunt rodul muncii ei. Valentina, de asemenea, a ajutat la întocmirea schemei Horeca pentru toate aspectele legate de contabilitate și date financiare.

Paul Ene este singurul membru USR-PLUS. Un om care a muncit încă dinainte să fie numit în funcție. Grație lui s-au deblocat sume importante pentru schemele de ajutor de stat complet blocate în minister. Pentru faimoasa „măsură 2” era finanțare pentru doar 4.000 de firme. Grație lui Paul s-a ajuns la 17.000 firme finanțate. Nu mai zic de munca enormă pe care a depus-o Paul pentru schema Horeca și de turism.

Îmi cer scuze oamenilor acestora care n-au făcut decât să muncească și să se dedice activ reformării statului român pentru modul cum sunt tratați în seara aceasta”. 

Dacian Cioloș le-a adresat un mesaj secretarilor de stat demiși: „Aș vrea să le transmit câteva gânduri colegilor din administrație care au fost sau vor fi demiși de premierul Cîțu în aceste ore. 

Am trăit și eu, în 2016, împreună cu toată echipa din guvernul pe care l-am condus, frustrarea și sentimentele care vă apasă acum pe voi. Nu e simplu, știu ce ați făcut în aceste luni, cu ce dedicare și speranțe v-ați început mandatele și de ce greutăți v-ați lovit. Știu și că nu v-a fost simplu să renunțați la alte angajamente pentru a intra într-o administrație care se opune reformelor și stilului nostru de lucru.  

Nu ați făcut nimic greșit! Dimpotrivă, sunteți victime ale unui prim-ministru care abuzează de o funcție pe care o ocupă și cu voturile noastre și cu care de ceva vreme nu se mai poate lucra în interesul cetățenilor. 

Credința mea este că nu peste mult timp el va fi cel care va lua o pauză de guvernare și voi veți face ce ați început cu profesionalism.  

Vă mulțumesc și sper să vă revăd la lucru cât mai repede în aceeași coaliție, dar cu un alt premier”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.