Analiști, jurnaliști, foști lideri PNL: Zilele lui Cîțu în fruntea Guvernului sunt numărate / „Rolul lui Cîțu s-a încheiat” / Până și Iohannis s-a săturat de „șoferul” trotilat de la Palatul Victoria / „În câteva zile, mergem cu toții la înmormântarea acestui om de paie”


Analiști, jurnaliști, foști lideri PNL: Zilele lui Cîțu în fruntea Guvernului sunt numărate / „Rolul lui Cîțu s-a încheiat” / Până și Iohannis s-a săturat de „șoferul” trotilat de la Palatul Victoria / „În câteva zile, mergem cu toții la înmormântarea acestui om de paie”

Prezent la Digi24, Valeriu Stoica, fost președinte al PNL și ministru al Justiției, a opinat, luni seară, că „rolul lui Cîțu în PNL s-a încheiat” și că partidul ar avea cel puțin trei alternative de premieri: Ilie Bolojan, Emil Boc și Cătălin Predoiu, liberali care ar fi performat politic, dar mai ales administrativ. În ceea ce-i privește pe primii doi nominalizați de Stoica lucrurile sunt clare. Comunicator slab, politician lipsit de charismă și discurs, Cătălin Predoiu a rămas însă în percepția publică drept ministrul recent al Justiției care nu a reformat în mandatul său, nu a reparat distrugerile pesediste și a făcut numiri controversate de procurori șefi în fruntea Parchetului General și DIICOT. Pe lângă faptul că Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu au fost numite în ciuda avizului negativ de la CSM, acesteia din urmă, pensionată între timp, i se impută și clasarea dosarului 10 august 2018.  

Jurnalistul și scriitorul Răzvan Gheorghe / fondator Podul.ro, pe pagina sa de Facebook: Indiferent ce debitează aplaudacii premierului și cele mai mari nulități din ”echipa câștigătoare”, Cîțu mai poate ține doar ședințe de spiritism, nu de guvern, și asta dincolo de orice regie. Nici reflecție în oglindă nu cred că mai are.  

Degeaba trag toate nulitățile de timp ca să fie pămpălăul lui Iohannis în funcție (interimar sau agățat de-o sfoară) la data Congresului PNL. În câteva zile, mergem cu toții la înmormântarea acestui om de paie. Astea sunt cele mai notabile realizări ale găștii Iohannis-Cîțu-”echipa câștigătoare”: izolarea PNL și prăbușirea lui de la guvernare.  

A, să nu uităm ceea ce nu poate fi uitat, ”echipa câștigătoare” mai are o realizare antologică: demiterea și insultarea mizerabilă a domnului Octav Bjoza, simbol al Rezistenței Anticomuniste și președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR). 14 premieri nu au fost în stare să se pună capră și să facă așa ceva, deși s-au exercitat mari, mari presiuni - numai Cîțu a fost atât de abject încât să se preteze la o astfel de nimicnicie. Și va ajunge curând unde îi e locul: în tomberonul plin cu zemuri lipicioase.  

Rețineți: atât timp cât USR-PLUS exclude o guvernare cu Cîțu, PNL este condamnat să atârne breloc la PSD sau să supraviețuiască numai din ”mila” direct interesată a PSD. Sunt excluse orice reforme. Nimeni întreg la cap nu vrea un astfel de PNL”. 

Ioana Ene Dogioiu, spotmedia.ro: Florin Cîțu este un om politic cu viitor extrem de incert, ca să nu zic că e terminat. Și nu de când a declanșat criza politică prin încălcarea cuvântului privind promovarea PNDL, ci de când s-a aflat despre trecutul domniei sale în SUA. 

Și nu atât din cauza celor întâmplate, în sine, ci pentru că le-a ascuns, a continuat să le minimalizeze și să mintă după ce ele au devenit publice. 

A dovedit astfel că nu s-a schimbat, că nu s-a maturizat, că este la fel de iresponsabil ca în urmă cu 20 de ani. E drept, în "criza americană" USR PLUS nu a avut nicio reacție, nu era preocupat că, după cum scrie în moțiunea de cenzură, premierul e "un infractor care a fost încarcerat pentru faptele sale”. 

La povestea de atunci s-au adăugat aparența de smuceală și lipsa de minimă capacitate managerială și politică. 

Aș zice că și președintele Iohannis e sătul. Dar din alte motive. Sătul ca de șoferul care dă din groapă în groapă, frânează și acclereaza brusc, ba mai face și accidente, iar pasagerul angajator nu poate dormi sau citi liniștit pe bancheta din spate.  

Altfel spus, pentru că Florin Cîțu nu a reușit să conducă treaba fără să-l deranjeze și să-l expună. Știe că Florin Cîțu e decredibilizat și pe alocuri ridicol. Și probabil că dacă l-ar putea schimba cu alt șofer care să conducă fără să-l deranjeze, ar fi mulțumit. 

Dar nu poate acum. Dacă îl sacrifică pe Florin Cîțu, la Congres ar câștiga Ludovic Orban, ceea ce dl Iohannis nu poate accepta. Sunt punți incediate, neîncredere uriașă, planuri divergente”.  Editorialul dnei Dogioiu poate fi citit integral AICI

Petre M. Iancu, Deutsche Welle, România, pe pagina sa publică de Facebook: „Soluția rapidă a crizei politice. Criza politică românească are doi mari vinovați (și mulți mici) și o provizorie soluție rapidă. Vinovatul principal e președintele. Complicele său e premierul Cîțu, care și-a pus interesul de partid înaintea celui de prim-ministru al României.

Tot președintele are în mână soluția: să-l convingă pe Cîțu să (i se) arunce prosopul. Dar își va da el demisia? Va reacționa președintele măcar în al 12/lea ceas în mod responsabil? Greu de crezut.

Iohannis a calculat foarte greșit (crezând că USR nu are nici alternativă nici voința de a lupta) iar acum îl orbește orgoliul. Iar pe Cîțu insațiabila poftă de putere.

Sunt convins că ambii se joacă în această clipă cu gândul unui puci indirect, prin abuziva nerecunoștere a semnăturilor parlamentarilor pe moțiunea de cenzură. Atît despre patriotismul lor.

Vai de țară cu un asemenea președinte și premier, dacă liderii României nu fac acum, în fața prăpastiei, pasul salvator înapoi!

Later edit: Deloc uimitor, pasul ”salvator”, din punctul lor de vedere, l-au făcut. Ca să-și salveze ciolanul, tartorii din umbră ai PNL au făcut, după toate aparențele, blatul cu PSD.

Jos USL. Jos președintele Grivco și Griveiul său...Trăiască România liberă!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.