Un nou triumf al Justiției din România! Primărița UDMR acuzată că a luat 858 de șpăgi de la subalterni a fost achitată definitiv. Instanța a constatat că este imoral și incorect ce a făcut inculpata, dar a decis că faptele imputate de procurori nu există!


Un nou triumf al Justiției din România! Primărița UDMR acuzată că a luat 858 de șpăgi de la subalterni a fost achitată definitiv. Instanța a constatat că este imoral și incorect ce a făcut inculpata, dar a decis că faptele imputate de procurori nu există!

Fosta primăriţă UDMR a comunei Sălacea, Porsztner Sarolta (foto sus), judecată pentru 858 de infracțiuni de luare de mită, a fost achitată definitiv, de Curtea de Apel Oradea, unde instanţa a constatat că faptele care i se impută nu există, scrie ebihoreanul.ro. Aceeaşi soluție a fost pronunţată şi în cazul complicelui acesteia, casierul Primăriei, Sándor Jószef Endre. 

Porsztner Sarolta şi Sándor Jószef Endre au fost trimiși în judecată în vara anului 2017 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, care îi imputau primăriței că a acceptat să le acorde subalternilor din Primărie sporuri, cu condiția ca fiecare să îi plătească lunar 10% din sumă, adică 25-30 de lei pe persoană, banii fiind strânși de la angajați de casier care, apoi, îi înmâna sumele primite.  

În rechizitoriu se arată că „vămuirea” subalternilor de către Porsztner, primărița comunei Sălacea în perioada 2004 - 2012, ar fi început în 2006, când în baza unor modificări legislative, funcţionarii puteau obţine un spor de 30% din salariul de bază, adică aproximativ 350 lei de persoană. Era vorba despre aşa-zisele "drepturi speciale" acordate la vremea respectivă tuturor funcționarilor publici ca sporuri de fidelitate, pentru sănătate în muncă ori pentru ţinută, în completarea salariilor de bază modeste, ce variau între 700 şi 1.000 lei. Sporurile se puteau acorda, însă, numai în baza unor hotărâri de consiliu inițiate de primar. Interpelată de funcţionari, Porsztner le-a acceptat solicitarea, cu condiția să se aleagă și ea cu o "majorare salarială", pe care însă nu o putea obţine legal. "Le-a transmis funcţionarilor Primăriei că din sporurile pe care urmau să le primească, fiecare să îi dea şi ei o sumă de bani cuprinsă între 25-30 lei. Cu toţii au fost de acord", se precizează în actul de acuzare. 

Banii erau strânși într-un plic chiar de casierul Primăriei, Sándor Jószef Endre, care i-l preda apoi lui Porsztner. 

Chestionaţi de procurori, majoritatea funcționarilor au recunoscut că plăteau şpăgile lunare, confirmând totodată că banii erau "recompensă" pentru că şefa, la rându-i, le-a dat sporul la salarii. "Din declarațiile martorilor audiaţi, angajaţi ai Primăriei Sălacea, rezultă că a existat o înţelegere verbală între aceştia şi primar", arată rechizitoriul. 

Totul a durat până în octombrie 2011, când auditorii Camerei de Conturi Bihor au stabilit că sporurile cu pricina fuseseră, de fapt, nelegale, iar angajații nu le-au mai primit, fiind obligaţi chiar să le returneze, datoriile fiind şterse, însă, ulterior, de o amnistie fiscală.  

Procurorii au calculat că, în perioada iulie 2006 - octombrie 2011, primărița a încasat 858 șpăgi, în valoare totală de aproximativ 25.000 lei, motiv pentru care a fost trimisă în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Casierul Sándor Jószef Endre a fost acuzat de complicitate la luare de mită în formă continuată. 

Procesul celor doi a început la Tribunalul Bihor unde, pe 4 noiembrie anul trecut, instanța a decis să-i achite pe amândoi, stabilind că faptele comise nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege. Decizia a fost contestată, iar procesul a ajuns la Curtea de Apel. 

Potrivit soluției motivate pronunţate, vineri, de Curtea de Apel, majoritatea funcţionarilor şi-au retractat declaraţiile date în faţa procurorilor, în care susţineau că li s-au pretins banii, spunând la noile audieri că lăsau câte 25-30 lei casierului din „solidaritate pentru primar”, „aşa era obiceiul”, „întrucât aceasta nu beneficia de sporurile respective”. Iar în baza noilor probe, instanţa a constatat că  „acțiunea poate fi calificată ca fiind imorală, incorectă şi contrara competentelor pe care trebuie să le deţină o persoană care se afla la conducerea unei comunităţi”, dar a stabilit că „nu se realizează tipicitatea obiectivă a infracţiunii de primire de foloase necuvenite, sau a infracţiunii de luare de mita”. Motivul? Deşi a fost iniţiatorul hotărârii de Consiliu prin care s-au aprobat sporurile, nu primăriţa a decis ca acestea să fie acordate. Ca atare, „acțiunile de primire nu au fost în legătură cu exercitarea unor atribuţii de serviciu, specific determinate şi nu indicate în mod global sau doar prin raportare la funcţia deţinută şi exercitată”, se arată în soluția prin care atât fosta primăriţă Porsztner Sarolta cât şi casierul care îi strângea „donaţiile” au fost achitaţi cu argumentul că faptele imputate nu există. 

SURSA: ebihoreanul.ro

Fericită că a scăpat basma curată, fosta primăriță mulțumește pe pagina sa de Facebook, într-o română aproximativă, avocaților care au reprezentat-o în fața organelor de cercetare penală și în instanță. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.