În sfârșit! România a reușit să spele rușinea de a-și fi abandonat inițal colaboratorii vulnerabili în Afganistan. MAE anunță evacuarea a 156 de afgani în pericol de moarte: colaboratori ai armatei române, activiști, jurnaliști și magistrați


În sfârșit! România a reușit să spele rușinea de a-și fi abandonat inițal colaboratorii vulnerabili în Afganistan. MAE anunță evacuarea a 156 de afgani în pericol de moarte: colaboratori ai armatei române, activiști, jurnaliști și magistrați

Într-o succesiune de informări publicate pe siteul Ministerului Afacerilor Externe și pe pagina oficială de Facebook, autoritățile române anunță evacuarea a 156 de cetățeni afgani în pericol real de a deveni ținte ale noului regim taliban instalat la Kabul. Astfel, după o serie de critici dure la adresa indolenței celor mai importanți oficiali de la București, printre care și președintele Klaus Iohannis care a convocat CSAT la mai bine de zece după de la cucerirea Kabulului de către insurgenții islamiști, România s-a mobilizat și a reușit să spele cumva rușinea inițială de a fi refuzat sau de a nu fi putut să le întindă o mână de ajutor colaboratorilor aflați în Afganistan în pericol de moarte real. Un apel emoționant fusese lansat în acest sens și de jurnalistul AFP Ionuț Iordăchescu, pe pagina personală de Facebook. (l-am preluat și noi pe siteul PODUL AICI)

Comunicatul Ministerului de Externe din 5 septembrie:  În continuarea informațiilor transmise în cursul zilei de 4 septembrie 2021 (http://www.mae.ro/node/56560http://www.mae.ro/node/56569), MAE precizează că demersurile Celulei de criză interinstituționale (CCI), convocate la 13 august 2021 și coordonate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, au continuat în regim de permanență pentru identificarea celor mai bune soluții pentru evacuarea cetățenilor afgani esențiali pentru România – colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, precum și alte categorii vulnerabile: jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora. 

Ca urmare a demersurilor complexe ale CCI coordonate de ministrul afacerilor externe până în prezent au fost evacuați în total 156 de cetățeni afgani din categoriile de persoane vulnerabile menționate anterior: colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora. 

Astfel, în urma eforturilor CCI, încă 80 de cetățeni afgani au fost evacuați cu succes din Afganistan în cursul dimineții de 5 septembrie 2021, pe cale terestră, aflându-se în siguranță pe teritoriul Pakistanului. Cetățenii afgani evacuați în acest grup (colaboratori ai forțelor armate române, studenți cu burse în România, alte categorii vulnerabile: un profesor universitar activ în domeniul drepturilor omului, un reprezentant al poliției afgane, membrii acestora de familie) au fost preluați de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad și transportați într-o locație unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România. 

MAE informează că, potrivit procedurilor anterioare, reprezentanții Ambasadei României la Islamabad au emis vize și documente membrilor acestui grup de cetățeni afgani evacuați astăzi, asigurându-le tranzitul teritoriului afgan și accesul pe teritoriul statului pakistanez și fiind, totodată, întreprinse toate demersurile diplomatice necesare pe lângă autoritățile pakistaneze pentru evacuarea cetățenilor afgani în condiții de siguranță. 

Lista celor 156 de cetățeni afgani evacuați până acum se adaugă celor 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriați și 7 cetățeni ai unor state aliate. 

MAE folosește și acest prilej pentru a reitera mulțumirile deosebite adresate partenerilor din cadrul MAE pakistanez, în special Celulei de gestionare a crizelor, dar și celorlalte instituții și autorități pakistaneze pentru excelenta colaborare și pentru rolul avut în realizarea acestor demersuri. 

MAE informează că CCI își continuă activitatea pentru identificarea celor mai practice modalități de a-i transporta în România în siguranță pe cetățenii afgani aflați pe teritoriul Pakistanului.” 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.