Premierul Florin Cîțu a declarat după ședința de Guvern de vineri, 3 septembrie, că a adoptat proiectul de OUG privind programul Anghel Saligny, deși partenerii de coaliție de la USRPLUS i-au cerut demisia din acest motiv, amenințându-l că în caz contrar vor avansa cu moțiunea de cenzură. De asemenea, Florin Cîțu a menționat că va informa UE, dar și SUA în legătură cu colaborarea USRPLUS-AUR privitoare la moțiunea de cenzură.
Florin Cîțu: Am avut astăzi o ședință de Guvern scurtă. Am aprobat singurul punct de pe ordinea de zi, planul național de investiții Anghel Saligny. Vreau să fie foarte clar că acest program se regăsește în programul de guvernare și nu facem prin decizia de astăzi decât să respectăm programul de guvernare. Cine spune altceva nu vrea decât să mintă sau să nu respecte programul de guvernare. Și aș vrea să vă dau citire din programul de guvernare de la pagina 97: "obiective de investiții formulate pentru perioada 2021-2024, extindere de rețele apă și canal, modernizare și reabilitare drumuri județene și locale". Vă invit să citiți acolo detalii. Sunt mai multe sume și așa mai departe. E un plan de investiții care a fost inclus în programul de guvernare. E un plan de investiții care e corelat cu ceea ce vom aproba în câteva săptămâni. În câteva săptămâni aprobăm un plan foarte important pentru România, PNRR, care va aduce în România investiții în valoare de aproape 30 de miliarde de euro. Doar această coaliție poate să implementeze acel program de investiții. (...)
O să iau legătura cu liderii europeni în legătură cu ceea ce se întâmplă în România. Sunt lucruri care nu credeam că se mai pot întâmpla în 2021. Avem o alianță toxică care se prefigurează cu un partid extremist, care vrea răul românilor, nu respectă proprietatea privată, un partid care nu respectă libertatea individuală, un partid cu care din punctul meu de vedere nu ar trebui să discutăm. Voi informa liderii europeni și partenerii strategici, SUA, despre acest lucru și vom vedea ce cred ei.
Reporter: Cei din USRPLUS au cerut garanții că acești bani nu vor ajunge practic la baronii locali. Care sunt acele garanții?
Florin Cîțu: M-am asigurat că e un program de investiții transparent și toate proiectele vor fi prezentate. Sunt proiecte care dacă nu vor fi prezentate le vom scoate din listă. Vă spun că folosim standarde de cost de la fondurile europene și nu am văzut niciun proiect de la USR în legătură cu care să se supere că dăm înapoi bani la fondurile europene pentru că au fost încălcate multe reguli. În acea situație nu spune nimeni să nu mai luăm fonduri europene. Învățăm din greșeli. Acest program e transparent, targetat pe nevoile românilor. După 30 de ani sunt nevoi de bază. Va fi un program foarte, foarte transparent. Când va fi o problemă, vom interveni de fiecare dată să o corectăm.
Spuneați că veți face o plângere către liderii europeni.
Florin Cîțu: Nu, ci o informare.
Reporter: De ce e nevoie de o astfel de informare către liderii europeni?
Florin Cîțu: Eu cred că e important să știe că în România colegii domniilor lor se asociază cu un partid extremist cu care nimeni nu ar vrea să aibă de-a face. E doar un dialog pe care-l am cu colegii europeni. Aș vrea să știu opinia acestora.
Reporter: Adică la Renew sau unde?
Florin Cîțu: Renew și celelalte grupări care respectă democrația, libertățile individuale și toate lucrurile pentru care noi ne luptăm să stăm în UE.
Reporter: Pentru acest proiect de OUG adoptat astăzi există avizul Consiliului Economic și Social?
Florin Cîțu: Nu e nevoie de avizul CES. A fost retras de la CES.
Reporter: Care e sursa de finanțare pentru acest proiect? Legea vă obligă să menționați sursa de finanțare.
Florin Cîțu: Este menționată, bugetul României. Avem trei surse de finanțare pentru investiții, bugetul României, cel puțin 13 miliarde de euro anual, PNRR și fonduri europene.