Contre dure în interiorul USR PLUS pe tema „moțiunii AUR”. Tânărul contracandidat al lui Barna și Cioloș la șefia formațiunii postează pe un grup intern un mesaj tranșant în care critică asocierea colegilor săi cu „organizația extremistă” și „absurdul situaţiei de a vota împotriva propriului guvern”


Contre dure în interiorul USR PLUS pe tema „moțiunii AUR”. Tânărul contracandidat al lui Barna și Cioloș la șefia formațiunii postează pe un grup intern un mesaj tranșant în care critică asocierea colegilor săi cu „organizația extremistă” și „absurdul situaţiei de a vota împotriva propriului guvern”

Senatorul Irineu Darău, candidat la preşedinţia USR PLUS, funcție care mai este vizată și de liderii Dan Barna și Dacian Cioloș, a criticat în termeni duri decizia formaţiunii de a se asocia cu ”organizaţia extremistă” AUR pentru promovarea unei moţiuni de cenzură împotriva propriului guvern şi cere convocarea de urgenţă a Comitetului Politic pentru discutarea „acestui pas strategic”, arată news.ro.

Darău își întreabă, în același timp, colegii cum de au ajuns „în absurdul situaţiei de a vota împotriva propriului guvern?”, subliniind și faptul că, deși USR PLUS are în custodie ministere importante, nu poate livra ceea ce am promis românilor”, pentru că „nu am obţinut şi includerea reformelor promise în protocolul de guvernare, cu obiective pe calendar.” 

„Cum am ajuns în absurdul situaţiei de a vota împotriva propriului guvern? Şi nu doar de a vota împotrivă, ci de a o face semnând o moţiune alături de AUR! Am stat cu mâna la spate, pe post de balama, incapabili să promovăm reforme majore, cu piedici din partea unor parteneri de guvernare tributari unor relaţii de influenţă şi corupţie. Negocierile duse în decembrie 2020 îşi arată limitele”, a scris Irineu Darău pe un grup intern de comunicare al USR PLUS. 

Mesajul intern al senatorului Irineu Darău:

„O criză cere măsuri de criză! 

Astazi a fost o zi clarificatoare, care ne-a arătat cum se poziţionează la start fiecare forţă politică. Avem toate elementele să luăm decizii legitime şi asumate, iar apoi să mergem până la capăt. Propun deci convocarea membrilor Comitetului Politic (CP) într-o şedinţă online, astă seară sau mâine dimineaţă la prima oră, deci înainte de şedinţa coaliţiei. Ne trebuie discuţii imediate în care să stabilim strategia partidului şi să analizăm matur fiecare cale de acţiune în parte - inclusiv retragerea miniştrilor sau ieşirea de la guvernare. 

Nu avem timp să stăm cu mâinile legate! 

Avem nevoie atât de decizii rapide cât şi de decizii care să implice forurile statutare. Convocarea CP în 11 septembrie nu este nici în litera, şi nici în spiritul statutului. Deşi CP trebuie convocat statutar cu 15 zile înainte, este clar că avem nevoie de o decizie politică rapidă. În acest caz de forţă majoră, toţi membrii CP pot fi convocaţi informal fără întârziere - pentru consultare mult mai devreme, pentru a decide strategia politică a partidului, astfel încât deciziile Biroului Naţional (BN) să aibă în spate o cât mai mare legitimitate. 

Cum am ajuns în absurdul situaţiei de a vota împotriva propriului guvern?  

Şi nu doar de a vota împotrivă, ci de a o face semnând o moţiune alături de AUR! Am stat cu mâna la spate, pe post de balama, incapabili să promovăm reforme majore, cu piedici din partea unor parteneri de guvernare tributari unor relaţii de influenţă şi corupţie. Negocierile duse în decembrie 2020 îşi arată limitele. Chiar dacă am obţinut portofolii ministeriale importante, nu am obţinut şi includerea reformelor promise în protocolul de guvernare, cu obiective pe calendar. Or, degeaba ocupăm fotoliile acelea dacă nu putem livra ceea ce am promis românilor. 

Doar reîntoarcerea la democraţie ne poate da forţa pentru o schimbare. 

Pentru a putea negocia în folosul românilor, pentru a fi credibil, partidul are nevoie de un scor electoral cât mai mare în 2024, care poate fi obţinut numai prin reîntoarcerea la democraţia internă care l-a consacrat şi prin promovarea competenţei. 

Altfel, fiţi siguri, nu PNL sau UDMR vor plăti preţul pentru lipsa reformelor, ci noi. 

Să nu uităm nici că potenţiala asociere cu o organizaţie extremistă precum AUR este în egală măsură sensibilă şi riscantă, acest pas strategic trebuind obligatoriu discutat formal în Comitetul Politic”. 

Ambrozie-Irineu Darău, 34 de ani, este senator al României din decembrie 2020, când a candidat pe listele USR-PLUS și a fost ales în Circumscripția nr. 8 din Brașov. În august 2021 și-a anunțat candidatura pentru presedinția USR PLUS.

Istoricul Marius Oprea, de regulă critic la adresa USR PLUS, vorbește în termeni elogioși despre tânărul politician brașovean, apreciind că Barna și Cioloș au toate motivele să se teamă de candidatura sa, mai ales că, spre deosebire și Andrei Caramitru și Iulian Bulai, Darău și echipa sa par maturi politic, așezați și raționali și au respect față de Biserică. Un text deosebit de interesant al lui Marius Oprea pe această temă poate fi citit AICI.

Dan Barna, copreședinte al USR PLUS, a vorbit joi seara la Digi 24 despre moțiunea de cenzură împotriva premierului Cîțu, precizând că USR PLUS se bazează pe voturile AUR, dar nu consideră acest lucru o colaborare. „Nu există nicio colaborare cu AUR. Discuția a fost să susțină moțiunea USR PLUS. Susținerea înseamnă semnarea”, a precizat Barna 

Dan Barna pentru Digi24: „Nu am negociat nimic cu AUR. Domnul Moșteanu a spus că avem o moțiune de cenzură pregătită, pe care am deschis-o spre vot tuturor parlamentarilor. 

Cei de la AUR au spus că vor susține această moțiune a USR PLUS. Dacă se întâmplă lucrul ăsta va fi foarte bine. Este o miză foarte importantă ca această coaliție să meargă mai departe cu un nou premier. 

Colegii mei parlamentari au discutat cu AUR, o discuție firească. Dânșii au spus că susțin moțiunea de cenzură. E un lucru foarte bun. În momentul acesta e nevoie de un nou premier. 

80 la sută din semnături le avem. Sunt cele 80 de semnături care au dus și la învestirea acestui guvern, care azi nu mai are susținerea USR PLUS. Restul de semnături vor veni de la parlamentarii din Opoziție. O parte de la AUR, sper să fie și din altă parte. Vom vedea. 

Vom avea mâine seară (vineri, n.red) o discuție în Coaliție, unde vom încerca calea elegantă, firească în care le vom spune colegilor că o demisie elegantă, de onoare a premierului Cîțu ar putea să rezolve mult mai simplu această situație de tensiune în care, din păcate, s-a ajuns. 

Nu există nicio colaborare cu AUR. Discuția a fost să susțină moțiunea USR PLUS. Susținerea înseamnă semnarea. 

Nu este o colaborare, e o procedură pe care o deschidem tuturor parlamentarilor. 

Nu suntem nici în conflict, nici în antiteză. Hai s-o luăm altfel. „Primari în două tururi”, noi nu o votăm că o votează AUR? 

În Parlament, pe unele teme, partide cu agende fundamental diferite, pot să coincidă. 

În cazul unei moțiuni de cenzură, mai multe partide pot să susțină căderea unui guvern, cum este cazul în momentul de față. 

Întotdeauna se întâmplă ca o moțiune de cenzură să adune, cu excepția partidelor foarte mari, cum e PSD, care spune că poate să adune singur voturi pentru o moțiune de cenzură la depunere. Întotdeauna se adună mai multe partide, care punând împreună semnăturile, generează acest 25% plus 1 din numărul de parlamentari. 

Dărâmarea Guvernului Cîțu este un obiectiv pe care îl au și dânșii și îl avem și noi în acest moment. Schimbarea premierului Cîțu și continuarea unui guvern de coaliție”. 

Dacian Cioloș, europarlamentarul cu care Dan Barna împarte în prezent președinția USR PLUS, a evitat să comenteze asocierea cu AUR în vederea unei moțiuni împotriva guvernului, postând pe pagina sa publică de Facebook un text în care precizează că formațiunea sa cere demisia acestui prim-ministru care este dispus să sacrifice stabilitatea politică a României pentru bani dați la propriul partid”. 

Dacian Cioloș: „Un premier care demite ministrul Justiției pentru că nu îi avizează un proiect legislativ și numește un interimar care îi avizează același proiect prin care oferă propriului partid 10 miliarde de euro prezintă probleme imense de integritate.  

Presupun că își va asuma și destinația banilor, și consecințele care vor decurge din risipirea acestora, inclusiv cele legale. Chiar și așa, rămânem cu problema inițială. Nu girăm un astfel de furt, indiferent de explicațiile pe care le-ar avea el, și rămâne ca PNL să plătească prețul politic pentru ceea ce face premierul pe care îl are în acest moment.  

Mergem mai departe și cerem în continuare demisia acestui prim-ministru care este dispus să sacrifice stabilitatea politică a României pentru bani dați la propriul partid. 

Noi, USR PLUS, am primit votul cetățenilor și pentru că am spus în campanie că vrem o Românie fără hoție. De asta vom face totul pentru a apăra acest principiu”. 

Ulterior acestei postări, vineri dimineață, Cioloș a venit cu o completare precizând că „moțiunea USR PLUS există și merge mai departe”: 

„Știu că PNL-ului nu îi vine să creadă că vom merge până la capăt. Ne-au subestimat și vor suporta consecințele, dacă ei cred că ne pot cumpăra cu niște funcții.

Moțiunea USR PLUS există și merge mai departe.

Este scrisă de noi și este o consecință a comportamentului profund iresponsabil al domnului Cîțu. PNL va trebui să își asume ceea ce a făcut Florin Cîțu și să înțeleagă că atunci când am zis că nu girăm hoții și bătaia de joc la adresa banului public am vorbit serios.

Textul moțiunii ajunge la toate partidele, inclusiv PNL, și către reprezentanții minorităților. Orice parlamentar care înțelege că Florin Cîțu a vrut să folosească 10 miliarde de euro din banii României pentru a-și cumpăra voturi în partid e liber să o semneze.

E o chestiune de conștiință individuală și una de corectitudine politică. Și membrii PNL o pot semna, știm că există parlamentari ai acestui partid care sunt în profund dezacord cu modul imoral de a proceda al premierului Cîțu.

Orice interpretare cum că ar fi o moțiune comună a USR PLUS și AUR este răuvoitoare și nu ne intimidează. E doar retorică pentru a ne face să cedăm și nu o vom face. Această moțiune e inițiată de noi și e nevoie de mai multe semnături decât avem noi la dispoziție în Parlamentul României. Dacă acesta a fost calculul politic al PNL, aveți dovada că cei care au gândit asaltul asupra banilor și asupra justiției se înșală.

Nu ne intimidează nicio campanie de imagine sau de terfelire a noastră pe care susținătorii lui Florin Cîțu o pun în scenă în aceste momente. Lucrurile sunt simple. Actualul premier a băgat țara într-o criză politică pentru a câștiga puncte electorale interne. Noi vrem să terminăm rapid criza, românii ne-au votat să facem reforme, nu scandal. Prin plecarea lui Florin Cîțu, încheiem rapid criza declanșată de el”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.