VIDEO. Stelian Ion: „Mi se cerea ceva imposibil, să dau aviz pe un document pe care nu îl aveam la minister. Frizează absurdul!”


VIDEO. Stelian Ion: „Mi se cerea ceva imposibil, să dau aviz pe un document pe care nu îl aveam la minister. Frizează absurdul!”

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a spus, joi, că în proiectul programului 'Anghel Saligny' au fost identificate "multe probleme" de constituţionalitate şi nelegalitate, transmite agerpres.ro.

Întrebat de jurnalişti ce probleme a identificat în proiectul programului "Anghel Saligny", Stelian Ion a răspuns: "Din ce am văzut la prima vedere, din documentaţia prezentată la un moment dat de colegii de la avizare, multe probleme de constituţionalitate, de nelegalitate, chestiuni care ţin de regimul proprietăţii publice, cui se atribuie aceste proiecte, care sunt condiţiile legale. Dincolo de asta, repet, mi se cerea ceva imposibil, să dai aviz pe un document pe care nu îl aveai la minister. Frizează absurdul. (...) Cred că este o miză mia de grabă de competiţie internă în PNL, cred că aceasta este miza reală".

Premierul Florin Cîţu a anunţat că a transmis, miercuri seară, preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei, Stelian Ion.

Stelian Ion, pe pagina sa publică de Facebook: „Am avut dreptate. A fost destul de clar, la încheierea zilei de ieri, legat de subiectul privind avizul pentru proiectul PNDL 3: așa cum am spus, Ministerul Justiției nu primise proiectul în original, pe care să dea un aviz. Ca atare, termenul de 4 zile în care trebuia dat avizul nici nu a început să curgă. Dacă ar fi fost altfel, ședința de guvern de ieri ar fi continuat și s-ar fi adoptat actul normativ.

Ministerul Justiției este o instituție respectabilă, unde lucrează oameni cu experiență, care nu își permit să își pericliteze cariera și să facă lucruri greșite, ilegale.

2. Am început procedura de selectare a candidaților pentru funcții de procurori de rang înalt, inclusiv pentru funcția de procuror-șef DIICOT. Am primit mai multe semnale de-a lungul timpului, că nu este în regulă că eu aș putea coordona aceasta activitate și că ar trebui să o facă altcineva, pentru a avea un deznodământ dinainte știut. Eu văd această procedură ca una care să fie transparentă, una în care trebuie să colaboreze instituțiile, să dialogheze pe cât le permite atribuția legală. și, la finalul procedurii, să fie niște propuneri care să fie și acceptate de președinte, care are ultimul cuvânt, să aibă și girul Secției pentru procurori a CSM.

Mesajul meu către procurori este să fie încrezători în activitatea lor, în forțele proprii, să nu accepte niciodată semnale politice, de niciun fel, în activitatea pe care o desfășoară. Noi, politicienii, suntem datori să le oferim tot sprijinul magistraților – procurori și judecători -, să le oferim ce au nevoie din punct de vedere logistic pentru a-și desfășura activitatea în condiții de independență și imparțialitate.

3. Desființarea SIIJ: dacă nici eu nu am făcut eforturi pentru desființarea Secției speciale, mă întreb cine le-a făcut. Am trimis proiectul, a fost validat inclusiv de Comisia de la Veneția. Acum se caută motive să mai fie adăugate elemente noi în discuție, să complicăm lucrurile.

Lucrurile sunt simple: vrem să respectăm programul de guvernare sau nu vrem. Este negru pe alb în programul de guvernare trecută refacerea competențelor DNA. Nouă nu ne revenea decât simplul rol de a respecta programul de guvernare. I-am invitat pe colegii din grupul de lucru toată vara să discutăm. Pe 5 iulie a fost emis avizul Comisiei de la Veneția, era timp până acum să ne întâlnim de mai multe ori, dar nu au participat la acele discuții.

4. Am venit cu toții în această coaliție ca urmare a unui vot popular. Niciunul dintre cele trei partide nu a întrunit suficiente voturi pentru a decide de unul singur. Este foarte important să creăm o echipă și să lucrăm la ideea de echipă.

Vreau să le mulțumesc consilierilor generali, și din PNL, și din USR PLUS, și primarului general al Capitalei, pentru votul dat ieri, prin care se deblochează proiectul Cartierul pentru Justiție. Nu este un proiect al partidelor politice. Deci, putem lucra împreună. Cine a practicat jocuri de echipă știe: conducătorul de joc dă tonul”.


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.