APEL către noua putere de la Chișinău: Recunoașteți oficial că R.Moldova e al doilea stat românesc! Terminați cu rușinea intitulată ”limbă moldovenească”. E nevoie doar de o lege organică pentru a respecta prevederile Declarației de Independență. Aveți majoritatea și toate pârghiile


APEL către noua putere de la Chișinău: Recunoașteți oficial că R.Moldova e al doilea stat românesc! Terminați cu rușinea intitulată ”limbă moldovenească”. E nevoie doar de o lege organică pentru a respecta prevederile Declarației de Independență. Aveți majoritatea și toate pârghiile

Apreciem cum nu se poate mai bine concursul declarativ de laude și aprecieri la adresa limbii române, laude și aprecieri exprimate, ieri, mai mult sau mai puțin poetic, în valuri, de exponenții noii puteri de la Chișinău. Apreciem și poezia, și metaforele, și figurile de stil. 

Dincolo de toate acestea însă, reamintim că încrederea se câștigă și lansăm un apel la adresa noii puteri de la Chișinău: aveți o majoritate confortabilă în Parlament, ceea ce înseamnă că, în conformitate cu textul Declarației de Independență, Legislativul poate recunoaște oricând, oficial, că R.Moldova este al doilea stat românesc. 

Faceți asta, e esențial: recunoașteți oficial românitatea (adevăr istoric vizibil chiar și de pe Lună) și de aici vor decurge nenumărate ale programe, proiecte ș.a.m.d.. Aveți toate pârghiile în stat pentru a face asta! Reușiți voi ce nu a putut duce la capăt Primul Parlament, din pricina lui Lucinschi și Iliescu, păpușile de cârpă ale Moscovei. 

Atragem atenția că povestea potrivit căreia așa ceva ar putea fi posibil numai prin modificarea Constituției, și că, vezi Doamne, ghinion, pentru a face asta noua putere ar mai avea nevoie de 3-4 voturi pe care încă nu are de unde să le ia, chiar nu ține. Povestea asta e pentru naivi și e cusută cu ață roșie, ca să nu spunem că e o minciună sfruntată. Asta pentru că există o decizie a Curții Constituționale a R.Moldova, din 2013, care stipulează cât se poate de clar că Declarația de Independență e superioară Constituției. Așa că, momentan, haideți să lăsăm reforma constituțională pe un plan secund. 

Reamintim că Declarația de Independență precizează negru pe alb că limba oficială a R.Moldova este limba română. Nimic mai clar, nimic mai adevărat. E bine de știut că noua putere de la Chișinău NU trebuie să modifice Constituția (în speță articolul 13) pentru a clarifica problema limbii române strămoșești. E de ajuns ca Parlamentul condus de noua putere și de majoritatea ei să adopte o lege organică care să reglementeze ca în toate instituțiile și în acte oficiale să NU mai existe așa-zisa ”limbă moldovenească”. Haideți să punem punct celor 30 de ani în care ne tot certăm pe limbă! Aveți totul pentru a clarifica problema.

De notat că, dacă există cu adevărat voință în sensul ăsta, noua putere de la Chișinău ar putea rezolva imediat și fără nici cea mai mică problemă toate aspectele esențiale enumerate mai sus – procedurile n-ar presupune mai mult de 1-3 zile. A se nota și că pentru adoptarea unei astfel de legi organice e nevoie de numai 51 de voturi, iar noua putere de la Chișinău deține peste 60. 

Repetăm: încrederea se câștigă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.