VIDEO. Nicușor Dan, atacat în tandem de Ciprian Ciucu, liderul PNL București, și Vlad Voiculescu, șeful USR PLUS București. Cei doi s-au declarat nemulțumiți de colaborarea cu primarul general, la doar câteva ore după ce acesta a arătat, public, ce probleme grave a rezolvat în zece luni de mandat


VIDEO. Nicușor Dan, atacat în tandem de Ciprian Ciucu, liderul PNL București, și Vlad Voiculescu, șeful USR PLUS București. Cei doi s-au declarat nemulțumiți de colaborarea cu primarul general, la doar câteva ore după ce acesta a arătat, public, ce probleme grave a rezolvat în zece luni de mandat

Ca și cum propaganda pesedisto-antenisto-rtvistă nu muncea destul la distrugerea imaginii lui Nicușor Dan și proslăvirea „realizărilor” pesediste în Capitală”, liderii PNL București, Ciprian Ciucu, și USR PLUS, Vlad Voiculescu, îl atacă în tandem, lăsând să se înțeleagă că se colaborează greu spre deloc cu acesta. 

Lezați probabil de comentariile favorabile provocate de bilanțul prezentat de Nicușor Dan, luni, la zece luni de la preluarea mandatului de primar general, care, chiar dacă nu a tuns iarba și a trecut în plan secundar aspectul orașului, ocupându-se de o serie de probleme „subterane” de care depinde cu adevărat soarta Bucureștiului, „colegii” de la PNL și USR PLUS îi adresează, public, edilului capitalei un soi de ultimatum în care cer „reforme”, „transparență, „delegarea atribuțiilor convenite în protocolul din campanie”, precizând că „discuția cu primarul nu a fost concludentă”. 

Ciprian Ciucu, primar al Sectorului 6 și lider al PNL București, într-o postare pe Facebook:  

„Dragi locuitori ai Sectorului 6, dragi bucureșteni,  

De 10 luni comunicăm permanent, în special pe Facebook, știți, la TV nu prea mă duc. Preiau sugestiile dvs, sesizările și le rezolv cât de repede pot. Pe cele pe care le-am asumat și nu sunt încă gata, vi le voi prezenta, în ce stadiu sunt, în curând în cadrul raportului anual pe care îl voi prezenta în octombrie, când se face anul.  

Dar nu despre asta vreau să vă vorbesc acum, ci despre faptul că va trebui să vă reobișnuiți cu mine comunicând pe mai multe teme, nu doar despre Sectorul 6, sectorul nostru. Voi vorbi mai mult despre București și ce și cum sa facem la nivelul PMB.  

Dupa cum ați aflat, de cca. o lună sunt președintele PNL București. Asta nu înseamnă că mă ocup mai puțin de Sectorul 6 (tema de comunicare a adversarilor mei), ci, din contra, din această poziție pot înțelege și influenta mai bine calitatea lucrărilor administrațiilor PMB, inclusiv in Sectorul 6.  

Până acum nu am comunicat despre temele generale ale Bucureștiului deși îmi sunt foarte cunoscute. Știți, anterior am fost consilier general. Nu am comunicat, tocmai pentru a avea șansa unei discuții seriose cu Primarul General, Dl. Nicușor Dan, pentru ca să plecam din nou la drum de pe poziții neantagonice (dacă există acest cuvânt...). Și sa am aceeași discuție, sinceră, cu partenerii de la USR PLUS.  

Discuția cu Primarul General am avut-o deja, i-am expus punctul meu de vedere și condițiile de colaborare cu PNL București după ce în prealabil le-am discutat cu noul birou politic al PNL București și cu viceprimarul nostru, Stelian Bujduveanu. Discuția cu primarul general nu a fost concludentă, (a fost inițială, nu putea fi altfel) iar acum mingea se află în terenul domniei sale. Cerințele noastre sunt simple: (1) reformele asumate în campanie, (2) mai multa transparentă, predictibilitate și consultare în luarea deciziilor, (3) delegarea atribuțiilor convenite în protocolul din campanie către viceprimarul PNL. Vrem să ajutam serios, dar trebuie sa fim lăsați să ajutăm.  

Discuția cu Vlad Voiculescu a fost mai clară, sunt elemente în care rezonăm, inclusiv din cele prezentate mai sus.  

Aștept răspunsul lui Nicușor Dan, aștept sa colaboram bine, pentru că peste ani oamenii nu își vor aminti despre orgolii mărunte ci dacă am făcut ceva sau am ratat o șansă rară. Nu am orgolii, avem prea multă treabă.  

Nicușor, mingea e la tine, decizia dacă suntem o echipa sau joci singur, pe post de libero, îți aparține. Noi suntem încă aici, cu tine.” 

Postarea lui Ciucu a stârnit multe comentarii negative, mulți dintre comentatori reproșându-i lui Ciucu situația de la sectorul 1 unde liberalii i-au pus adesea bețe în roate primăriței USR PLUS Clotilde Armand. 

„O întrebare: ai putea să ne promiți că începând de astăzi PNL București va înceta să îi impună lui Nicușor Dan numirile unor membri PNL în funcții pentru care aceștia nu au nici o pregătire, ca de exemplu Marian Giani Dinu, fost director la piețe, care acum este directorul interimar al unei instituții de cultură (Palatele Brâncovenești), poziție din care tocmai a cenzurat mai multe lucrări ale unui artist, sau Liliana Toderiuc Fedorca, șefa Direcției de Cultură a capitalei, fost membru ALDE și de profesie inspector școlar”, a comentat la postare și Alex Tocilescu, scriitor și jurnalist cunoscut. 

Nicușor Dan - bilanțul în care a dezvăluit cu ce s-a ocupat în cele zece luni de mandat, timp în care a fost atacat continuu de propangandă pesedistă care susținea că nu știe nici administrație și nici nu e interesat să administreze:  

„Au trecut 10 luni de la preluarea mandatului și consider util să informez bucureștenii unde suntem cu administrarea orașului. 

Voi vorbi în special de problemele fundamentale ale Capitalei, care au fost neglijate ani la rând. Administrația ultimilor ani a fost o minciună, s-a ocupat de lucrurile de suprafață. Bucureștiul, așa cum l-am preluat, era un pacient la terapie intensivă. Și când ai un pacient la terapie intensivă, întâi îl stabilizezi și apoi te preocupi de cum arată. Mare parte din cele 10 luni au fost dedicate stabilizării. Și chestiunilor fundamentale, nu a celor de suprafață. 

Am preluat o primărie în faliment, în sensul cel mai propriu al termenului. În iarnă, am fost în pericol ca o centrală privată să sisteze căldura într-un întreg cartier. Am fost în pericol să pierdem organizarea Euro 2020. Am fost în pericol să se rezilieze contractul de la Glina, cu consecința nerealizării investiției și a obligației de a rambursa sute de milioane de euro. Am fost în pericol ca Comisia Europeană să înceapă aplicarea de amenzi zilnice pentru poluarea din București. Am trecut peste aceste riscuri și peste altele cu prețul a sute de ore de muncă. 

𝗣𝗿𝗲𝘇𝗶𝗻𝘁 𝗽𝗲 𝗿𝗮̂𝗻𝗱 𝗽𝗿𝗶𝗻𝗰𝗶𝗽𝗮𝗹𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗼𝗺𝗲𝗻𝗶𝗶: 

Financiar. Prima întrebare pe care am pus-o când am intrat în primărie a fost “Câți bani avem în cont?” “3 milioane”. “Ce datorii avem?” “3 miliarde”. De 1000 de ori mai mult. Trei miliarde de lei datorii curente, adică datorii care trebuiau plătite imediat, oricare dintre creditori putând bloca conturile primăriei. Primăria era în faliment nedeclarat. Conturile primăriei erau blocate. Creditele pentru investiții erau blocate. Ca să vă dau un singur exemplu: din cele trei miliarde de lei, au rămas neplătite 165 milioane de lei de la autobuzele Otokar. 

Avem astăzi o situație financiară stabilă, am deblocat conturile, am deblocat investițiile. Se știe în piață că ne respectăm obligațiile de plată. Cum am făcut asta? Am restructurat bugetul primăriei și al subordonatelor. Doar la capitolul “bunuri și servicii” am redus cheltuielile pentru primele 7 luni cu 250 milioane lei față de anul 2020. Am avut zeci de întâlniri cu creditori, care fuseseră eșalonați și mințiți de mai multe ori de fosta administrație și care spuneau “nu mai credem pe nimeni, vrem să ne garanteze primarul că ne primim banii”. 

Legat de zona financiară, vreau să vorbesc de companiile municipale. Nu mai repet aici cheltuielile exagerate ale acestor companii. Vă aduc aminte că, în urma unui control al Ministerului de Finanțe, am sesizat DNA pentru gravele abateri de la Compania Cimitire.  

Am definitivat procedurile de închidere pentru 14 din cele 16 companii, pentru care am decis închiderea în prima etapă. Urmează acum procedurile legale desfășurate de lichidatori și de instanță. Din cele 14 companii, vor fi disponibilizați în total 2700 de oameni, cheltuielile anuale cu salariile fiind de 150 milioane lei.  

Vor fi închise curând companiile de Parking și de Protecție Civilă. Vom menține provizoriu companiile de Iluminat, DDD, semafoare, până când vom transfera activitatea în intern. Vom menține, de asemenea, provizoriu Compania Imobiliară, până la finalizarea blocului social din Ghencea. Vom menține Trustul de Clădiri Metropolitane până la finalizarea investițiilor pe care le administrează - Prelungirea Ghencea, Doamna Ghica, blocul din Ghencea. Am anunțat de la început că menținem STB-ul, Termoenergetica și Energetica. 

Au existat dificultăți tehnice în închiderea companiilor. Compania de Dezvoltare Durabilă avea dirigenția pe majoritatea șantierelor, Compania de Tehnologia Informației era responsabilă cu întreaga parte electronică la Euro 2020, multe companii au utilaje valoroase plătite cu mulți bani din bugetul public, pe care vrem să le recuperăm pentru municipalitate. Nu vrem să le pierdem în procedura de insolvență, a trebuit să le alocăm bani pe care nu i-am avut de la început. 

Am deblocat marile lucrări de investiții. Stația de epurare de la Glina, cea mai mare investiție a municipalității, finanțată din fonduri europene, va fi finalizată în 2022. Circulația din jurul podului de la Doamna Ghica va fi finalizată în septembrie, tăblierul este în procedura de achiziție. Lucrările în Prelungirea Ghencea vor începe săptămâna asta. Lucrările la blocul social din Ghencea au început. Parcarea supraterană din Pantelimon va fi finalizată în octombrie. Recepția lucrărilor la cartierul Henri Coandă, partea din București, va fi finalizată în octombrie. Continuă lucrările la fostul sediu al Primăriei Sectorului 5 din Bd. Elisabeta. După finalizare, plănuim să mutăm mare parte din subordonate. 

Tot în zona de investiții, punem ordine în brambureala moștenită de la fosta administrație. În disperarea că nu avea proiecte, administrația Firea a început să preia proiecte de competența sectoarelor, de exemplu anvelopări de blocuri. Alt exemplu, în disperarea dinainte de alegeri, s-a lucrat în Prelungirea Ghencea pe terenuri care nu fuseseră încă expropriate. Am început să transferam investițiile mici către sectoare și am găsit deschidere la toate sectoarele, urmând ca Primăria Capitalei să se ocupe de marile lucrări de infrastructură. 

Juridic. Vreau să vorbesc de juridic pentru că este coloana vertebrală a unei administrații. 

Am găsit o instituție cu 5000 de litigii, contracte cu firme de avocatură specializate, dar pe care nu le mai plătise de 2 ani. Vă puteți închipui să ai un litigiu cu o miză de 900 de milioane de euro și tu să nu fi plătit avocatul de 2 ani? Multe litigii cu mize de milioane de euro nu erau atribuite niciunei case de avocatură. În schimb, litigiile cu ONG-urile aveau avocați desemnați. 

Am recâștigat încrederea firmelor de avocatură și avem acum 20 de contracte pe chestiuni strategice care depășesc capacitatea direcției noastre juridice. Câteva exemple: 

- Analiza contractelor de închiriere și asociere ale ALPAB, restaurantele din Herăstrău, locuințele din Satul Francez, care aduc sume modice primăriei 

- Analiza juridică a unor terenuri din București pentru mari investiții ale municipalității 

- Litigiile de sute de milioane de lei cu gropile de gunoi 

- Analiza și propunerea de modificare a Codului Fiscal în împărțirea taxelor între primăria Capitalei și sectoare: știți că, deși Primăria Capitalei subvenționează STB, amenda este încasată de sectoare?  

Lucrăm la o bază de date cu care să gestionăm profesionist cele 5000 de dosare. Și, bineînțeles, lucrăm să reducem numărul de procese. Multe vin din întârzieri la plată, din întârzieri de ani de zile la lucrări publice. Am renunțat la litigii inutile sau scandaloase cum au fost litigiile în care se cereau jurnaliștilor 100.000 de euro. Sau litigiul în care Dorina Lazăr își cerea dreptul de a conduce Teatrul Odeon, unde câștigase un concurs. 

Brambureala juridică e strâns legată de brambureala administrativă. Desființam mâine Regia de Apă, care nu mai funcționează de 25 de ani, dar n-a desființat-o nimeni de atunci. Avem imobile la AFI, la Compania Imobiliară, la Ciclop, la ALPAB și la Administrația de Consolidări. Avem Administrație de Protecția Animalelor, dar de cai se ocupă ALPAB. Avem obligația legală de a plăti chiria Centrului Militar Zonal care stă în clădiri care aparțin Bisericii, nu s-a plătit ani de zile. 

Suntem în curs de a pune în ordine toate lucrurile de care vorbesc. Suntem în curs de implementare a sistemului de management al documentelor, astfel încât să avem transferul imediat al documentelor în instituție și de la cetățeni la instituție și evidența lucrărilor din interiorul primăriei. 

Transporturile. Am semnat contractul pentru achiziția a 100 de tramvaie, pe bani europeni, 180 milioane euro. Primul tramvai va veni în vara lui 2022. După două licitații eșuate ale fostei administrații, am corectat indicatorii pentru 100 de autobuze electrice, pe care le vom cumpăra de asemenea din bani europeni. Dincolo de licitațiile eșuate, pe același principiu “să facem ca să spună lumea că facem” am moștenit de la fosta administrație achiziția fantezistă a tramvaielor de 18 metri, prea mici și prea scumpe pentru necesarul Bucureștiului. Sper să reușim să evităm achiziția și să direcționăm banii în lucruri mai utile pentru București. 

Am moștenit, Consiliul General și cu mine, un contract de delegare provizoriu către STB și ceilalți operatori. După zeci de ore de discuții, avem acum un contract stabil, pe 10 ani, care satisface toate părțile. Viceprimarul Bujduveanu a coordonat discuțiile. Este o condiție pentru finanțările europene. Contractul de delegare permite, în premieră, ca STB să fie sancționat de către ADI-ul de transport, și a și fost sancționat deja de mai multe ori cu 100 de lei pentru operatorii care pleacă de la cap de linie mai repede sau mai târziu decât orarul fixat. Am trecut, așa cum se întâmplă peste tot în Europa, la tariful orar, adică un bilet pentru 90 de minute, pe oricare autobuze schimbi. Avem tarife comune cu Metrorex, avem bilete și abonamente comune pentru STB și Metrorex. 

Termie. Venim după 12 ani de bătaie de joc, timp în care sistemul a ajuns aproape de colaps. Am semnat contractul pentru finanțarea europeană de 300 milioane euro pentru înlocuirea conductelor. Am compensat la sfârșitul anului trecut 320 milioane de lei, din datoria pe care o aveam către Elcen. Am parcurs procedurile pentru preluarea Elcen și sper că vom avea sprijinul Guvernului pentru fuziunea Termoenergetica – Elcen până la sfârșitul anului. Se lucrează la cei 13 km rețea din zona Ferentari și închidem azi și luni achiziția pentru alți 40 km. Imediat ce închidem această achiziție vom demara achiziția pentru înlocuirea celor 210 km din bani europeni. 

Urbanismul. O să subliniez de câte ori voi avea ocazia importanța urbanismului pentru dezvoltarea unui oraș si pentru calitatea locuirii. Degeaba faci 100 de lucrări de infrastructură, dacă dai drumul la construire haotică, le vei anula efectul. Noi nici n-am făcut 100 de lucrări de infrastructură, dar am și dat drumul la construire haotică și, de aceea, suntem în blocajele de trafic în care suntem. 

Bucureștiul are nevoie de dezvoltare, dar de o dezvoltare corectă, echilibrată. După scoaterea primăriei din faliment, măsura suspendării PUZ-urilor de sector a fost cea mai importantă măsură pe care am luat-o în aceste 10 luni. Să nu va închipuiți că s-a terminat totul în ședința din 26 februarie. Am avut un atac violent în instanță împotriva hotărârilor din 26 februarie. ONG-uri paravan reprezentate de mari firme de avocatură au atacat hotărârile de suspendare și chiar Planul Urbanistic General. Adică, să construiască oricine, oriunde, oricât. Din fericire, având deblocată direcția juridică, am făcut apărările corecte și profesioniste și am câștigat 12 litigii din 12. 

Tot în zona de urbanism, serviciul de autorizare a construcțiilor a fost printre cele mai corupte din primărie. Nu am semnat ca primarul, cum a făcut predecesoarea mea, am verificat personal și am găsit zeci de autorizații, fie de demolare, fie de construire, pe care le-am întors în direcție. 

Avem cam 80 de litigii pe autorizații de construire și cam 60 de litigii pe PUZ-uri, avem contracte cu firmele de avocați pentru verificarea independentă a autorizațiilor și a PUZ-urilor.  

Dacă o autorizație este ilegală, vom spune instanței că este ilegală. Nu am venit în această poziție ca să apăr ilegalitățile administrației precedente. 

Mediu. O măsură importantă pe care am luat-o a fost stoparea avizelor de defrișare și toaletare generice, în baza cărora se distrugeau anual mii de copaci. Depunem azi dosarul pentru preluare în administrare a Parcului Văcărești. Este în curs de achiziție studiul de mediu care să ne spună cu exactitate sursele de poluare a aerului în București. În funcție de asta, vom elabora măsuri realiste de reducere a poluării și nu așa cum a spus Curtea de Justiție despre fosta administrație, că a propus măsuri pe hârtie, fără finalitate. 

Voi vorbi mai mult despre deșeuri când problema va fi rezolvată. Pot să spun că și aici am găsit un haos de nedescris și că am petrecut zeci de ore pentru a pune lucrurile în ordine. Suntem în faza finală a creării ADI-ului, astfel încât și Primăria Generală, și primăriile de sector să poată accesa fonduri europene pentru colectarea selectivă și pentru tratarea deșeurilor. Votăm mâine Planul de Management al Deșeurilor, o condiție de accesare a fondurilor europene. 

Economie. Avem în lucru cu echipele de avocați două regulamente care au fost solicitate de mediul de afaceri.  

Pe de o parte, un regulament uniform la nivelul sectoarelor Bucureștiului pentru avizarea funcționării operatorilor economici: în toate sectoarele vom avea același dosar de funcționare, cât mai redus posibil. În condițiile în care nu se schimbă nimic de la un an la altul, operatorii vor declara pe proprie răspundere că nu s-a schimbat nimic. Pe de altă parte, un regulament nou de autorizare a teraselor pe domeniul public. 

Am redus semnificativ taxa turistică și am eliminat taxa de ocupare a domeniului public pe perioada pandemiei. Am făcut pentru prima oară funcțională Asociația pentru Promovarea Turistică a Bucureștiului, asociere între primărie și operatorii de turism. Am făcut funcțională structura care se ocupă de învățământul dual din București, în care participă mulți operatori economici interesați. 

Arena Naţională. Organizarea Euro 2020 a fost un mare succes pentru Capitală. A pus Bucureștiul pe hartă. A fost însă o mare provocare. Am compensat în câteva luni, în această primăvară, 10 ani de zile de neîntreținere a unor componente. 

Vom organiza în octombrie pe Arena Naţională cel mai mare eveniment internațional de sporturi electronice, care va fi urmărit de 100 de milioane de oameni. Premiile totale vor fi de 40 de milioane dolari, comparabile cu Wimbledon sau American Open. 

În cele 10 luni, am încasat prin închirierea Arenei 5,6 milioane de lei, fără a socoti Euro 2020 (cu Euro ajungem la 12 milioane), față de o medie de 2 milioane/an a administrației Firea. Vom închiria Arena pentru mari evenimente. Ne-am întâlnit cu un mare organizator internațional de evenimente care ne-a spus că Bucureștiul a fost ocolit de turneele internaționale ale marilor artiști tocmai pentru că nu a existat o administrație transparentă a Arenei Naționale. 

Ne-am îndeplinit promisiunile făcute în relația cu mediul asociativ.  

Am alocat: 

- 2 milioane lei pentru bugetarea participativă 

- 1,4 milioane lei pentru concurs de proiecte de mediu 

- 1 milion de lei pentru concurs de proiecte sociale 

- 3,5 milioane de lei pentru concurs de proiecte culturale 

- 3 milioane de lei ajutor pentru instituții culturale independente afectate de pandemie 

Toate aceste linii sunt în curs de desfășurare. 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.