VIDEO. Talibanii au sărbătorit plecarea americanilor cu artificii și focuri de armă / Un lider le-a cerut să nu mai tragă că rănesc civilii și așa terifiați de noua stăpânire / Generalul american Kenneth McKenzie se laudă că ar fi defectat avioanele și vehicule blindate lăsate la Kabul de trupele sale


VIDEO. Talibanii au sărbătorit plecarea americanilor cu artificii și focuri de armă / Un lider le-a cerut să nu mai tragă că rănesc civilii și așa terifiați de noua stăpânire / Generalul american Kenneth McKenzie se laudă că ar fi defectat avioanele și vehicule blindate lăsate la Kabul de trupele sale

Statele Unite au predat complet Afganistanul, din care zeci de mii de oameni vor să plece de teamă represaliilor, în mâinile talibanilor, duşmanii lor de mai bine de 20 de ani, după unul din cele mai lungi războaie din istoria SUA.  

„Ultimul avion C-17 a decolat de pe aeroportul din Kabul pe 30 august", la orele 19:29 GMT, a declarat într-o conferinţă de presă generalul Kenneth McKenzie care conduce comandamentul central de care depinde Afganistanul. 
 
Ambasadorul american la Kabul, Ross Wilson, şi un general, Chris Donahue, au fost ultimii americani care au părăsit ţara. Cei doi au fost ultimii care au urcat în avion, scrie agerpres.ro citând AFP.
 
„Dacă evacuările militare sunt finalizate, continuă misiunea diplomatică pentru a ne asigura că mai mulţi cetăţeni americani şi afgani eligibili dorind să plece pot face acest lucru", a adăugat generalul McKenzie. Pentru că, în pofida unui uriaş pod aerian, armata americană a recunoscut că nu a reuşit să evacueze din Afganistan atâtea persoane cât a dorit. 
 
„Nu am reuşit să îi evacuăm pe toţi cei care am vrut să îi evacuăm", a mai spus generalul, precizând că evacuările au fost finalizate "cu aproximativ 12 ore" înainte de retragerea finală, dar forţele americane au stat pregătite să evacueze pe oricine ar fi putut ajunge la aeroport "până în ultimul moment". 

Sever criticată de presa din întreaga lume, retragerea americanilor și trupelor aliate din Afganistan nu ar fi trebuit să se deruleze atât de haotic precum s-a întâmplat în cele două săptămâni care au trecut de la cucerirea Kabulului de către talibani. Nu doar că nu au fost evacuate toate persoanele care ar putea chiar să-și piardă viața în urma colaborării cu trupele „de ocupație”, ci aparenta colaborare cu talibanii în gestionarea retragerii a făcut posibil atacul revendicat de gruparea teroristă ISIS-K care a curmat peste 170 de vieți, printre victime aflându-se și 13 soldați americani.  

Focuri de armă și chiar artificii s-au auzit și s-au văzut la Kabul în primele ore ale zilei de marţi (video mai jos) după ce militarii americani au confirmat plecarea lor din Afganistan după 20 de ani de război, responsabili talibani arătându-se triumfători după ceea ce au numit un "moment istoric".
 
„În această seară, la miezul nopţii, ora afgană, ultimele trupe americane au părăsit aeroportul din Kabul, iar ţara noastră şi-a recăpătat independenţa deplină", şi-a exprimat satisfacţia principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, într-un mesaj pe Twitter. 

„Să-i mulţumim lui Allah" pentru acest lucru, a adăugat el. 
 
Pentagonul a anunţat plecarea ultimului avion american de pe teritoriul afgan cu câteva minute înainte de miezul nopţii la Kabul, toate forţele americane fiind în prezent evacuate din ţară. 
 
Jurnalişti ai AFP în oraş au auzit focuri de armă ca manifestare a bucuriei la diferite puncte de control talibane, precum şi felicitările combatanţilor la posturile de securitate din Zona Verde. 
 
„Am făcut din nou istorie. Cei douăzeci de ani de ocupaţie a Afganistanului de către Statele Unite şi NATO s-au încheiat în această seară", a declarat pe Twitter Anas Haqqani, un responsabil al mişcării islamiste. "Sunt foarte fericit după douăzeci de ani de jihad, sacrificii şi dificultăţi, că am satisfacţia de a vedea aceste momente istorice", a adăugat el. 
 
„Toate trupele americane au părăsit Afganistanul, suntem foarte fericiţi - puteţi auzi tirurile de sărbătoare", a spus un alt purtător de cuvânt al talibanilor, Bilal Karimi, contactat de AFP prin telefon. 
 
Focuri de armă şi tiruri de mitralieră a răsunat încă în cursul nopţii, la 45 de minute după primul anunţ american, în timp ce trasoarele luminau cerul. 
 
Într-un alt mesaj pe Twitter, Anas Haqqani le-a cerut combatanţilor săi să înceteze tirurile pentru a evita ca muniţia, care cade la pământ, să rănească trecătorii. 

Presa americană a relatat, luni, cu câteva ore înainte de retragerea totală a trupelor din Kabul, că în Afganistan și-a făcut apariția și șeful securității teroristului Osama Bin Laden. Este vorba despre Amin ul-Haq care s-ar fi întors în orașul natal din provincia Nangarhar unde a fost întâmpinat cu urale, scrie New York Post.



Statele Unite „vor lucra" cu talibanii dacă „îşi vor respecta angajamentele", a afirmat luni şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, la câteva ore după plecarea ultimilor soldaţi americani din Afganistan

„Fiecare etapă pe care o vom urma nu se va baza pe ceea ce spune guvernul taliban, ci pe ceea ce face pentru a-şi respecta angajamentele", a mai spus Blinken, subliniind că noii conducători ai Afganistanului vor trebui "să merite" cererea lor de legitimitate şi de sprijin din partea comunităţii internaţionale. 
 
„Talibanii doresc legitimitate şi sprijin internaţional. Mesajul nostru este că legitimitatea şi sprijinul trebuie meritate", a precizat el. 
 
Statele Unite şi-au suspendat prezenţa diplomatică în Afganistan şi au transferat operaţiunile la ambasada de la Doha, în Qatar, a mai anunţat secretarul de stat, evocând "mediul de securitate incert şi situaţia politică" din ţară. Această "nouă misiune diplomatică" va fi condusă de „o nouă echipă" dirijată de Ian McCary, care a fost numărul doi al ambasada SUA la Kabul. 
 
„Vom utiliza acest post la Doha pentru a desfăşura diplomaţia noastră cu privire la Afganistan", în special în chestiuni de asistenţă pentru americanii rămaşi la faţa locului, de ajutor umanitar şi dialog cu talibanii, a explicat Antony Blinken. 
 
Washingtonul va continua "să îi ajute" pe cetăţenii americani care vor să părăsească ţara după plecarea trupelor, a subliniat el, în contextul în care, în opinia sa, între 100 şi 200 mai sunt în Afganistan. Aproximativ 6.000 au fost evacuaţi de la desfăşurarea podului aerian la 14 august. 

Armata americană ar fi făcut inutilizabile avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă înainte de a părăsi aeroportul din Kabul în cursul nopţii de luni spre marţi, a spus generalul Kenneth McKenzie, citat de AFP. 
 
Şeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, a declarat presei că soldaţii americani au "demilitarizat", adică au scos din uz, 73 de avioane înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban. 
 
„Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată", a spus el. Nu vor putea fi folosite de nimeni", a subliniat generalul McKenzie. 
 
„Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz", a adăugat el. „Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată", a continuat responsabilul american. 

Inventarul armelor și echipamentelor americane intrare în posesia talibanilor, făcut anterior retragerii totale a trupelor, indică însă o cu totul altă situație, sute de mii de arme, zeci de mii de vehicule și cel puțin o sută de elicoptere ajungând în patrimoniul teroriștilor. Vezi foto jos:

SURSE: AGERPRES, BBC, Twitter

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.