Secția specială de tocare a banului public. Bilanț rușinos: procurorii plătiți regește ai SIIJ, viitori tineri pensionari speciali, au reușit să trimită în judecată un singur dosar în 2021. Jurnalist: „Nicio condamnare!” / „Cumplită bătaie de joc la adresa contribuabililor români”


Secția specială de tocare a banului public. Bilanț rușinos: procurorii plătiți regește ai SIIJ, viitori tineri pensionari speciali, au reușit să trimită în judecată un singur dosar în 2021. Jurnalist: „Nicio condamnare!” / „Cumplită bătaie de joc la adresa contribuabililor români”

Secția Specială, moștenită de la guvernarea PSD și pe care actuala putere a promis încă de la instalare că o va desființa, a reușit să trimită în judecată, de la începutul anului și până acum, un singur dosar, în timp ce a clasat alte 736, arată hotnews, care a primit în acest sens un răspuns oficial din partea Parchetului General. Astfel, de la înființare, în 2018, și până acum, Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) a făcut doar 5 rechizitorii. Proiectul de desființare a SIIJ este blocat însă în Parlament, pentru că UDMR se opune adoptării în forma actuală. Vedeți în text ce salarii au încasat procurorii Secției speciale. 

Acum, stocul de dosare de la Secția specială a ajuns la 6.465, conform datelor transmise HotNews.ro de către Parchetul General. 

Răspunsul trimis de Parchetul General la solicitarea HotNews.ro privind situația dosarelor de la Secția specială: 

În cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, în perioada 01.01.2021 - 23.08.2021, au fost înregistrate 1.290 de dosare. 

În aceeași perioadă, 736 de dosare au fost soluționate prin netrimitere în judecată și 1 dosar a fost soluționat prin trimitere în judecată (rechizitoriu). 

La data de 23 august 2021 erau în lucru 6.465 de dosare dintre care 71 mai vechi de 5 ani. (SIIJ a fost înființată în anul 2018). 

Patru rechizitorii în 2019 și 2020 

În cei trei ani de existență, SIIJ a reușit să trimită în judecată 5 dosare, incluzându-l și pe cel din acest an. 

Bilanț SIIJ pe 2020: 

552 de dosare soluționate pe fond - doar 2 rechizitorii, prin care au fost trimiși în judecată 3 inculpați și 550 de cauze clasate. 

SIIJ a a adus printre argumente pentru slaba activitate personalul insuficient (doar 7 procurori, pe o schemă de 15), pandemia de COVID și atacurile din partea unor politicieni. 

Bilanț SIIJ pe 2019

417 dosare penale soluționate pe fond - doar 2 rechizitorii cu 3 inculpați trimiși în judecată și 415 cauze clasate. 

Unul dintre dosarele trimise în judecată i-a vizat pe foștii procurori de la DNA Ploiești Mircea Negulescu și Lucian Onea. 

Cine sunt cei 7 procurori de la Secția specială și ce salarii au:

Adina Florea 

Marin Nicolae 

Mihaiela Iorga Moraru 

Sorin Eugen Iasinovschi 

Adina Petrescu 

Nicolae Adelin Mihăilă 

Silviu Vasile Ciocoiu 

Mai multe detalii AICI.

Jurnalistul Mircea Marian comentează acid situația SIIJ, unde procurorii primesc salarii uriașe, care vor fi urmate, bineînțeles, de pensii speciale la vârste fragede, și nu reușesc „nicio condamnare”.  

„Deci, în aproape trei ani de la înființare, secția specială a lui Dragnea a cheltuit de la buget 17 milioane de lei și a finalizat fix cinci rechizitorii. Nici o condamnare. Un procuror angajat acolo face cam 27-28.000 de lei pe lună. Celebra Adina Florea a luat mai puțin, „doar” vreo 19.000 de lei pe lună. Cam atât vor fi și pensiile lor speciale, după ce se sparge gașca. 

Cumplită bătaie de joc la adresa contribuabililor români. Și nu zic de decizia politică de desființare, ci tăcerea corpului magistraților, care-și apără privilegiile cu un tupeu incredibil într-o țară în care pensia medie este de circa 1.650 de lei pe lună”, arată Mircea Marian pe pagina sa de Facebook.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.