Populismul debordant al AUR: Lulea vrea majorarea salariului minim la 3000 de lei, dar nici el nu știe dacă brut sau net. Vicepreședintele AD: "Unde am mai auzit noi această idee? La Liviu Dragnea"


Populismul debordant al AUR: Lulea vrea majorarea salariului minim la 3000 de lei, dar nici el nu știe dacă brut sau net. Vicepreședintele AD: "Unde am mai auzit noi această idee? La Liviu Dragnea"

Speculând dezbaterea publică privind salariul minim într-o notă populistă caracteristică, AUR, prin fondatorul formațiunii politice, ne referim la Marius Lulea, a transmis, în cadrul unui articol de pe o fițuică online de casă, că trebuie crescut cuantumul acestuia la 3 mii de lei pe lună, nefiind clar din cele spuse dacă e vorba de suma brută ori netă. 

"Trebuie crescut salariul minim așa cum este el în construcții: minim 3.000 lei, cu scăderea cotei de impozitare și a altor taxe astfel încât să nu punem presiune pe antreprenori ci să îi ajutăm. S-a făcut acest lucru în construcții și nu a existat impact negativ, salariile s-au dus la un nivel corect și avem echipe întregi de muncitori care au revenit acasă să lucreze (sigur că nu doar acesta este motivul, performanța ridicată din sector este). AUR nu trebuie să mintă, noi trebuie să venim cu soluții reale de care majoritatea să beneficieze, că vorba aia, Cîțu nu a spus că voi ” câștigați 3.000 de euro” ci că noi ” câștigăm 3.000 de euro", a spus Lulea pentru site-ul AUR, 60m.ro

De asemenea, Lulea a criticat propunerea USRPLUS ce privește "zero taxe pe salariul minim", menționând că AUR susține impozitarea progresivă. 

"Impozit zero pe salariul minim? O aberație marca USR pentru binele multinaționalelor străine. Sună bine, nu e așa? Doar că statul acum se hrănește cu precădere din impozitarea muncii. Majoritatea firmelor străine plătesc în fabricile din România salariul minim. Nu vă mai gândiți la corporatiștii din birouri, căci în fabricile din țară salariile sunt mici. Aceste corporații nu declară aproape deloc profit în România, ceea ce lasă aici este doar impozitul pe salariu. Acum vin “deștepții” de la USR să ne explice cum nu e bine să plătească corporațiile nici acești bani, că doar ne fac un bine exploatându-ne resursele chiar cu noi. Dacă am elimina impozitul pe salariul minim am vedea cum s-ar îngrămădi toți să ofere doar salariul minim, chiar și doar în acte. Parcă și eu aș fi tentat să fac acest lucru.

Soluția este însă alta: impozitarea diferențiată a veniturilor pe praguri, de genul primii 2.000 de lei la o cotă, următorii 3.000 de lei la altă cotă și tot așa. În acest fel să scădem coeficientul la salarii mici și să creștem la salariile mari. Să fie făcut în așa fel încât bugetul să nu fie afectat", a mai declarat Marius Lulea pentru site-ul AUR, 60m.ro

În acest context, vicepreședintele formațiunii politice Alternativa Dreaptă, Alexandru Radu, a atras atenția că abordarea economică a AUR este similară cu cea de pe vremea PSDragnea. 

"A ieșit „conservatorul” de AUR să împartă impozite la bogați.

Fițuicile online de partid nu au întârziat să titreze despre marea revelație a domnului Marius Lulea: „impozitarea progresivă”. Mai precis, cel care a rebranduit PRM-ul lui Vadim, ne-a transmis că, în opinia domniei sale, soluția pentru creșterea salariului minim în România o reprezintă cotele mai mari de impozitare pentru cei care au venituri mai mari.

În traducere liberă: Bogații sunt de vină. Moarte capitalismului! Trăiască! Trăiască! Trăiască!

Și pentru că nu era de ajuns, domnul Lulea, ne-a spus că prin această măsură salariul va crește la 3000 lei. Nu știm dacă brut sau net, însă ceea ce știm sigur e că impozitul rămâne mare pentru unii cetățeni și mai mare pentru ceilalți cetățeni.

Bravo domnule Lulea, asta e cu adevărat o măsură de dreapta! Nu? Păi nu prea.

Dar unde am mai auzit noi această idee? În anul 2017, Liviu Nicolae Dragnea („cel mai mare patriot”, așa cum îl numea Nicolae Voiculeț, alt simpatizant de AUR), propunea prin celebrul său program de guvernare, ghiciți ce? Creșterea salariului minim la 2400 lei și impozitarea progresivă. Domnul Lulea a rotunjit sumele dar a păstrat ideea.

Domnilor și doamnelor parlamentari, membri ai Guvernului României și înalți funcționari publici, TAXAREA PE MUNCĂ ESTE FURT CALIFICAT CU PREMEDITARE.

P.S. În AUR există oameni onești și ancorați în politicile economice de dreapta. E tot mai clar că acest partid are nevoie de o cristalizare doctrinară. Acei oameni de calitate, pe care de altfel îi respect, nu merită să fie puși în situații penibile doar pentru faptul că toți inginerii constructori din partid își expun public părerile lor naționalist-socialiste", a scris Alexandru Radu pe Facebook. 

Nu este prima abordare controversată a unui reprezentant al AUR pe teme economice. Deputatul AUR Lilian Scripnic declara pentru Antena 3 că România nu are Constituție din cauza capitalismului și a afaceriștilor. 

"Nu este Constituție atât timp cât în țara noastră guvernează capitalismul și afaceriștii. Când reparăm totul atunci putem discuta și despre Constituție. La ora actuală nu avem Constituție", zicea Scripnic. 

Vedeți video: 


Nu în cele din urmă, pentru a evidenția lacunele în cazul noțiunilor economice și fiscale ale AUR, amintim că președintele formațiunii politice, George Simion, declara pe 14 decembrie 2020, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, că Guvernul Orban, prin ministrul de Finanțe Florin Cîțu, a îndatorat România cu 1 miliard pe minut, fără să precizeze nici măcar moneda și fără să înțeleagă ce ar însemna un împrumut de 1 miliard / 60 secunde, fie că e vorba de euro sau de lei. 

"Românii în acest moment au activitatea blocată în acest circ politic. În bătălia asta pentru ciolan toată lumea a uitat de pandemie, toată lumea a uitat că jumătate din țară este blocată, restaurantele sunt închise, terasele sunt închise. Din fericire se pare că suntem lăsați să mergem câte 3, câte 3 așa, cu colindul și cu mare îngăduință putem tăia porcul. Nu se poate așa ceva. O să intrăm într-o criză economică și mai mare. Faptul că domnul Cîțu ne-a împrumutat cu 1 miliard pe minut în această pandemie este numai începutul. Dacă va ajunge premier probabil o să ne împrumute și mai mult", a zis George Simion la Antena 3, nefiind corectat de niciun participant la emisiune.

Vedeți video: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.