"Garanția că PNL poate să ofere o bună guvernare și garanția că PNL va rămâne la guvernare în formula actuală a coaliției e autorul ei politic, președintele partidului, Ludovic Orban, care, în condițiile date după rezultatul alegerilor parlamentare, a reușit să formeze o coaliție cu USRPLUS și UDMR în care PNL are o pondere de 55% și prim-ministrul", a precizat deputatul PNL Ionel Dancă pe 20 august, la B1TV, declarație ce a stârnit controverse privind o potențială ieșire de la guvernare a PNL în cazul în care Ludovic Orban pierde Congresul din 25 septembrie.
Miercuri, 25 august, Ionel Dancă a fost întrebat la Realitatea PLUS în legătură cu teoria pe care a lansat-o, mai precis despre scenariul ieșirii de la guvernare. Astfel, deputatul PNL a explicat că miza Congresului PNL din 25 septembrie e una majoră, întrucât doar președintele actual al formațiunii politice, Ludovic Orban, "poate garanta că Partidul Național Liberal rămâne la guvernare în formula actuală a coaliției de guvernare".
Dancă: "Nu e o teorie lansată de mine acest scenariu. Am citit și eu modul în care au fost interpretate declarațiile mele de zilele trecute. Sensul afirmațiilor mele este unul foarte clar. Ceea ce spunem noi e că în contextul actual foarte dificil al coaliției de guvernare președintele PNL e cel care trebuie să asigure coeziunea coaliției de guvernare și să facă toate demersurile pentru ca guvernarea să performeze. Din punctul acesta de vedere garanția că actuala coaliție de guvernare poate să funcționeze în continuare și să realizeze promisiunile din programul de guvernare este autorul ei politic, Ludovic Orban. Noi, membrii PNL, în data de 25 septembrie la Congresul PNL, suntem chemați să alegem între două propuneri, iar din acest punct de vedere trebuie să analizăm care e propunerea care poate garanta că PNL rămâne la guvernare în formula actuală a coaliției de guvernare, iar din punctul meu de vedere garanția că PNL poate rămâne la guvernare e autorul politic al acestei coaliții de guvernare, respectiv președintele PNL, domnul Ludovic Orban. Aceasta era afirmația. Noi evident că nu ne dorim niciun moment să ieșim de la guvernare, ci dimpotrivă. Oamenii au dat un vot la alegerile parlamentare pentru PNL cu Ludovic Orban premier în funcție și din acest punct de vedere acest vot trebuie respectat, în sensul în care PNL trebuie să rămână la guvernare și să ofere soluțiile pentru buna guvernare a României și să realizeze angajamentele la care ne-am asumat din programul nostru de guvernare".
Totodată, Ionel Dancă a lansat o serie de critici la adresa guvernării Cîțu, precizând că Executivul precedent, condus de Ludovic Orban, a fost mult mai performant.
Dancă: "Avem discuții cu membrii și susținătorii PNL, dar și cu oamenii din societate în mare parte. Există într-adevăr o percepție că guvernarea nu perfomează așa cum ar fi trebuit, mai ales dacă facem comparația cu Guvernul condus de Ludovic Orban în 2020, care a imprimat un ritm de luare a deciziilor, de realizare a marilor proiecte de investiții, de infrastructură, pe lângă obiectivele care ne-au fost impuse de pandemie, respectiv salvarea vieților și salvarea economiei de la colaps. Astfel, comparația ne arată că ritmul guvernării a slăbit în acest an. Suntem și într-o coaliție de guvernare unde trebuie să ai anumite calități ca președinte al PNL pentru a asigura coeziunea, să mediezi între diferite opțiuni ale forțelor politice care fac parte din această coaliție de guvernare. De aceea e important ca alegerea președintelui PNL să fie una care să garanteze că președintele PNL are calitățile, experiența, expertiza necesară pentru a putea ține PNL la guvernare în interesul românilor".