VIDEO. Talibanistan. Românca Ermina Strutinschi, care refuză să plece din Kabulul cel „sigur” sub insurgenții islamiști, relata recent, LIVE, lucruri terifiante despre talibani, apreciind că au păcălit grav SUA. „În 2020, am avut luni cu peste 2500 de atacuri talibane...și talibanii le cântau americanilor la Doha că ei au redus conflictul”


VIDEO. Talibanistan. Românca Ermina Strutinschi, care refuză să plece din Kabulul cel „sigur” sub insurgenții islamiști, relata recent, LIVE, lucruri terifiante despre talibani, apreciind că au păcălit grav SUA. „În 2020, am avut luni cu peste 2500 de atacuri talibane...și talibanii le cântau americanilor la Doha că ei au redus conflictul”

Ermina Strutinschi, românca din Afganistan care lucrează pentru un ONG și care a refuzat să părăsească Kabulul controlat de talibani, afirmând public, într-o postare pe Facebook, că e liniște în oraș, iar ea e în siguranță, că media a exagerat și a creat o isterie care îi afectează profund familia de la Suceava, descria în urmă cu câteva luni, într-o serie de interviuri video pentru posturile locale sucevene, o situație care nu diferă prea mult de cele relatate, recent sau în trecut, de presă.  

E foarte posibil ca Ermina Strutinschi, atașată de Afganistan și de munca pe care o face acolo, judecând după patosul cu care vorbește despre asta, după cunoașterea în profunzime a problemelor cumplite cu care se confruntă țara, să nu dorească să-și abandoneze misiunea care are, printre altele, și rostul de a salva vieți. Dar vorbește cu subiect și predicat, nu o dată, ci repetat, despre acțiunile teroriste ale talibanilor. 

Detaliile furnizate presei din Suceava de ongista din Kabul, cu câteva luni înainte de situația de acum, când mințile sunt, într-adevăr, înfierbântate și nicio publicație nu mai e capabilă de obiectivitate, nu fac, așadar, decât să întărească percepția generală și anume că talibanii derulează acțiuni specifice terorismului și că cel mai probabil nu-și vor respecta angajamentele față de comunitatea internațională.  

Ermina Strutinschi este fiica unui realizator sucevean de emisiuni tv, Dan Strutinschi, a studiat în Olanda, apoi la Oxford și a lucrat o vreme la ONU. În Afganistan se află de șapte ani și este directorul filialei locale a International NGO Safety Organisation, organizație care se ocupă cu colectarea de informații de securitate.  

În interviul acordat pentru Radio As Suceava, în martie 2021, ea povestea cum au fost păcăliți americanii și forțele aliate de talibani care și-au îmbunătățit discursul internațional și de negociere și au reușit să convingă că sunt tipi de treabă, exact într-o perioadă în care organizau și 2500 de atacuri/atentate într-o singură lună.

”Retragerea rușilor din Afganistan se celebrează în fiecare an, pe 15 februarie, dacă nu mă înșel. Este amintită ca o luptă eroică, inclusiv de către talibani care se laudă că ei au alungat rușii din țară (…) Acuma este narativa asta că talibanii s-au schimbat și vor legitimitate internațională. Desigur că interacțiunile astea cu americanii și nu numai că fiecare...și cu cățelul s-o dus să se întâlnească la Doha acum...și, da este narativa asta că talibanii vor dezvoltare, legitimitate internațională, vor să protejeze drepturile femeilor și așa mai departe...pentru că talibanii au învățat să vorbească cu americanii mai bine decât înainte. Și atuncea le cântă poezia asta americanilor și altora care suferă de un grad avansat de naivitate. 

Am avut și eu discuții, de exemplu am avut un an în materie de conflict foarte, foarte urât...am avut luni cu peste 2500 de incidente, de atacuri talibane, deci 2500 de incidente diferite...și talibanii le cântau americanilor și norvegienilor în Doha că ei au redus conflictul. Astea sunt recorduri! Nu am avut niciodată un an atâta de plin! A fost o creștere cu 30% a activității talibane (în 2020) comparativ cu 2019 și eu aveam certuri cu varii analiști și observatori internaționali care stăteau în Doha și care spuneau că „talibanii ne-au spus că au redus”. „Păi uite datele, n-au redus nimic”. „De unde știi că-s talibani?! Poate-s criminali, poate-i Statul Islamic”. (...) Statul Islamic nu e „prieten” bun cu talibanii, se ceartă”, povestea Ermina Strutinschi, pe 12 martie 2021, într-o emisiune la Radio AS Suceava, difuzată integral și pe Facebook (VIDEO mai jos în text).  

Ermina Strutinschi a explicat și cum penetrarea Statului Islamic în Afganistan (în zona de est) a ajutat enorm revirimentul grupărilor talibane pentru că islamiștii ISIS erau mult mai cruzi și restrictivi (au interzis fumatul și consumul și cultivarea de opiu și se distrau aruncând în aer bătrâni de prin satele afgane).  

 „Cu timpul, comunitatea a început să accepte talibanii și talibanii au folosit opoziția comunității față de Statul Islamic ca să ia un pic din teritoriul ăla înapoi. Deci, talibanii și Statul Islamic se ceartă, se omoară”, mai spune Ermina Strutinschi. În aceeași emisiune, ongista explica și cu ce se ocupă organizația pentru care lucrează: colectarea de informații de securitate

„Avem o bază de date cu incidente. Serviciile noastre sunt pentru ONG-uri, sunt gratuite. Când se întâmplă ceva trimitem un sms, „băi, nu te du acolo că a explodat ceva”. Și avem 284 de ong-uri care sunt înscrise pe lista noastră și care au acces la informații despre contextul de securitate, îi ajutăm când au o criză, de exemplu e cineva răpit etc” .  


Într-un interviu acordat chiar tatălui său, Ermina Strutinschi povestește cât de extinsă este sărăcia în Afganistan, unde părinții, cel mai adesea, nu pot asigura nici măcar o singură masă copiilor, ajungând în situația de a-i vinde oricui sau de a-și mărita fiicele de la vârsta de 12 ani. În acest context, nu mai e de mirare că talibanii, plini de bani din traficul de droguri, au putut să penetreze atât de ușor orașele afgane.  

ES: „Acolo nu există pensii, nu există niciun fel de ajutor social. Deci pur și simplu dacă nu ai ceva de muncă sau ceva de furat, mori de foame. (…) Și am și eu angajați care au grijă de mai mulți membri ai familiei extinse...deci acești angajați, dintr-un salariu de 300 de dolari, au grijă de 50 de persoane”. 

ES: „Anul ăsta a fost cel mai violent din istoria Afganistanului. Am avut luni unde am avut peste 2500 de atacuri talibane. Undeva la 180 de bombe au explodat anul ăsta în Kabul, mai micuțe ca anii trecuți din cauza condițiilor politice și a convorbirilor de pace...cum le spun...am să pun niște ghilimele foarte groase în jurul acestui cuvânt, dar totuși le cam auzi. Cu două săptămâni în urmă, într-o dimineață au căzut 40 de rachete...în anii de dinainte am fost aruncată din pat de suflul unei explozii, am avut geamuri sparte...” 

Vedeți video de la minutul 13 aproximativ, iar despre sărăcia și violența din Afganistan de la minutul 24:



 

Postarea de pe Facebook a Erminei Strutinschi cu privire la decizia de a nu părăsi Kabulul, mesaj care a contrariat și a stârnit o avalanșă de comentarii apreciative, încurajatoare și/sau ironice, agresive și chiar jignitoare:

„Dragii mei,    

Mulţumesc pentru urările de ziua mea. Într-adevăr s-a dovedit să fie una memorabilă. Sunt în Kabul, în siguranţă, şi, în ciuda scenelor de groază filmate la aeroport pe care le vedeţi pe ecranele voastre acum, oraşul e în mare parte calm, şi nu am nici un motiv sa plec. Am trecut prin puncte de control talibane fără probleme, chiar ca femeie şi ca international. Am cumpărat legume în bazar, am vorbit cu negustorii. Magazinele sunt deschise, electricitatea şi telecomunicatiile funcționeaza. Nu am fost ameninţată direct.    

Ceea ce nu am nevoie de la voi e presiunea cum că ar trebui sa plec – nu am cum la momentul acesta, din cauza situaţiei de la aeroport, chiar dacă aș vrea, şi nu vreau să plec în primul rând. Sunt în siguranţă. Într-adevăr, situaţia este fluida, şocantă pentru mulţi, şi multi afgani au îngrijorări legitime în privinţa propriei persoane.  

În mod tragic, comunitatea internaţională, inclusiv unele ambasade vestice care erau privite de mulţi prieteni afgani ca bastioane ale drepturilor omului şi ale securitatii, au fugit. Câteva ţări au impus un regim neanunţat de sancţiuni care va afecta civilii afgani cel mai mult, şi nu noua administraţie.    

Băncile, rezervele de bani pentru populaţie, şi situaţia economică în general sunt cea mai mare îngrijorare acum. Ce am nevoie de la voi e încredere în valoarea asistenţei umanitare şi de dezvoltare în Afganistan, şi susţinere şi răbdare pentru mine personal.  

Pentru cei care lucreaza în mass media, trebuie să realizaţi că titluri ca “Infernul Afgan” şi “Criză în Afganistan” sunt periculoase.  

Haosul de la Aeroportul Internaţional Hmid Karzai în acest moment se datorează reportajelor iresponsabile, care sunt imediat preluate de presa afgană. Într-o măsura cel puţin, Emiratul Islamic al Afganistanului (Talibanii) nu au câştigat militar, ci au invins într-o bătalie a narativelor. Asta a fost posibil datorită mass media alarmiste, alimentată de o strategie vestică nefericită de a accelera “negocierile de pace” prin subminarea legitimităţii fostului guvern.    

Zvonurile se transformă în fapte prin jurnalism înfometat, şi asta a inclus publicatii vestice reputate. Uneori mă întreb, sincer, cum anumite articole au trecut printr-un proces editorial. În mod significativ, aceste reportaje creeaza îngrijorări şi presiune pe internaţionalii rămaşi aici din partea familiilor şi prietenilor de acasă.    

Personal, am fost contactată de sute de persoane care mi-au spus să plec şi cum să plec – m-am chinuit să-mi amintesc cine sunt aceste persoane, în multe cazuri. Părinţii mei sunt terifiaţi de această narativă unilaterală, şi au încetat să aibă încredere în abilitatea mea de a-mi aprecia mediul de operare chiar dacă sunt de peste şapte ani în această ţară şi acest oras, majoritatea timpului în afara unei baze militarizate şi responsabilă pentru propria siguranţă şi cea a angajaţilor mei. Sunt disponibilă, în măsura în care timpul îmi permite şi off the record, să vorbesc cu oricine din media”.  



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.