Proiectul Guvernului Cîțu care vizează înființarea unei noi bănci de stat continuă să stârnească reacții critice din partea analiștilor economici, dar nu numai. Economistul Cristian Păun a precizat duminică pentru Europa Liberă că Guvernul Cîțu vrea să înființeze Banca de Dezvoltare, deși există deja instituții financiare de stat care pot fi reformate și pot îndeplini același rol.
"Sunt foarte multe fonduri europene care au nevoie de cofinanțare și care au nevoie de o astfel de instituție. Ea există în multe țări europene. Din păcate, noi avem deja destule instituții financiare care pot prelua această funcție. Pe care acum le dublăm printr-o instituție complet nouă. Mai bine reformăm cele existente care au deja autorizare de la BNR și sunt sub supravegherea BNR. De exemplu, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) este cea mai apropiata ca profil de ceea ce se dorește de la Banca de Dezvoltare. Capitalizarea ei și a Eximbank era suficientă. Aceste structuri noi de stat, odată create, greu mai pot fi desființate. Nu prin instituții financiare de stat dezvoltăm România, dimpotrivă", a declarat pentru Europa Liberă, Cristian Păun.
De asemenea, Cristian Păun a atras atenția că statul român va fi nevoit să cheltuiască câteva miliarde de euro pentru ca Banca de Dezvoltare să devină operațională și credibilă.
"Depinde din ce și cum se va face capitalizarea băncii. Ca să dai credibilitate și să o faci funcțională, ar fi nevoie de câteva miliarde de euro. Care pot veni în timp. Nevoia de finanțare e mare și poate fi greu acoperită de o bancă de stat. Acest capital poate fi ulterior completat prin listare de titluri pe bursă dar e nevoie de timp pentru a câștiga încrederea investitorilor. Contează mult și cine și cum va administra banca. Am serioase rezerve că poate fi un succes la cum merg instituțiile financiare din România", a mai precizat profesorul Păun. (citiți AICI articolul complet)
De altfel, Florin Cîțu critica în august 2017, din postura de senator al PNL, intenția lui Dragnea și Vâlcov de a înființa o Bancă de Dezvoltare.
"Ce nu v-am spus atunci dar pot să vă spun astăzi este că Dragnea și Valcov au hotărât să-și facă și ei bancă. Normal că nu banii lor. Cu banii noștri. Sper că nu ați uitat că Valcov a fost director la Banca Populară de tip Caritas din Olt. El crede că de acolo are experiență. 🙂
Acum pot vă spun cu certitudine că cei doi au hotărât să transforme EXIM Bank în bancă de dezvoltare a PSD. Mârșăvia este că ce nu au putut să facă în martie vor face acum.
Vor obliga toate companiile de stat să-și mute conturile la această bancă!!! (nu au nicio frică de Curtea de Conturi)
Noua generație de băieți deștepți își face bancă iar cu ajutorul FSDI își pune în aplicare proiectele personale, nu pe cele de interes național.
Nu mai contează că EXIM Bank a fost creată să sprijine exporturile românești. Nu-i interesează pe oameni", scria Cîțu, pe Facebook.
Mai mult, chiar Florin Cîțu vorbea anul trecut despre înființarea Băncii de Dezvoltare, etapă ce trebuie să aibă loc ulterior reorganizării și reformării tuturor instituțiilor financiare deținute de stat.
"Banca de Dezvoltare, încă o bancă de stat când avem atâtea bănci de stat, face parte dintr-o strategie de reorganizare, să-i spun, a întregului pachet de companii financiar-bancare pe care le are statul. De ce avem nevoie de această Bancă de Dezvoltare? Pentru că aşa cum avem companiile construite, aceste companii financiar-bancare, niciuna dintre ele nu poate să acceseze bani din Planul Juncker, de exemplu. Asta este o problemă foarte mare. La fel, vor fi foarte multe fonduri în viitor care vor putea fi canalizate către România prin acest vehicul. Mai mult, având o bancă de dezvoltare, atunci când vrei să faci un proiect important, strategic, de infrastructură de exemplu, nu trebuie să te mai duci la BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare n.r) sau BEI (Banca Europeană de Investiţii n.r), ai propria sursă de finanţare. Vă garantez că face parte dintr-o reorganizare a întregului pachet de companii de stat pe care îl are azi România în aşa fel încât să aibă toate o viziune liberală şi să fie toate profitabile", preciza Cîțu. (sursa: AICI)
În contextul prezentat mai sus, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a transmis că schimbarea de optică a premierului Florin Cîțu are probabil legătură cu două dintre personajele care îl păpușează, ne referim la Alina Gorghiu și al său soț, Lucian Isar, cel din urmă fiind un etern vânător al postului de guvernator la Băncii Naționale a României, dar iată că momentan s-ar mulțumi să coordoneze Banca de Dezvoltare, întrucât în joc sunt câteva miliarde de euro pentru operaționalizarea și credibilizarea acestei instituții.
"Ciudat cum un proiect criticat atât de vehement în opoziție este foarte bun acum, chiar de interes național... pentru propria clientela politică? Oare soțul Alinei Gorghiu, domnul Lucian Isar, să fie răspunsul acestei schimbări de atitudine? Oare celelalte partide din coaliție, de exemplu USRPLUS, care criticau cu aceeași vehemență înființarea unei noi bănci ce au de spus acum? Sau tac mâlc că le convine și lor să își mai planteze niște sinecuri politice în locuri călduțe, plătite foarte bine?", a scris Birchall pe Facebook.