VIDEO. UPDATE. Luptătorii din provincia liberă Panjshir i-au umilit pe talibanii trimiși să-i lichideze. Cel puțin 300 de teroriști ar fi fost uciși de către mișcarea de rezistență afgană


VIDEO. UPDATE. Luptătorii din provincia liberă Panjshir i-au umilit pe talibanii trimiși să-i lichideze. Cel puțin 300 de teroriști ar fi fost uciși de către mișcarea de rezistență afgană

Jurnalistul indian Aditya Raj Kaul, care este și corespondent pentru importante publicații occidentale, scrie pe contul său de Twitter că prima înfruntare armată dintre talibani și luptătorii din Valea Panjshir, singurul loc rămas în afara controlului insurgenților islamiști și unde se organizează o puternică mișcare de rezistență, s-ar fi încheiat cu o victorie zdrobitoare a mișcării de rezistență care ar fi blocat înaintarea talibanilor și ar fi ucis sute de combatanți din rândurile „teroriștilor”.  

Până la ora redactării acestui material, cu excepția tweet-ului jurnalistului indian, alte informații clare cu privire la confruntările din Valea Panjshir nu erau.  

UPDATE. Alte pagini de Twitter locale din Panjshir, mai mult sau mai puțin credibile, au scris că între talibani și luptătorii din Panjshir nu ar fi avut loc, până luni dimineață, vreun schimb de focuri, insurgenții islamiști manifestându-și dorința de a negocia cu liderul regiunii Ahmad Massoud, care însă respinge o alianță cu talibanii.

Sarfaraz, un luptător din Panjshir, scrie pe contul său de Twitter că numărul talibanilor trimiși în Panjshir ar fi de aproximativ 3000 și că ar fi luat ostatici aproximativ 20 de copii dintr-un sat din regiune, cerându-le taților acestora să se predea. 

Ex-vicepreședintele Afganistanului, Amrullah Saleh, retras și el în provincia Panjshir (de unde este originar) după cucerirea Kabulului de către talibani, precizează pe Twitter, că talibanii ar fi masat forțe importante la intrarea în Valea Panjshir, la o zi după ce au reușit cu greu să scape dintr-o ambuscadă în valea vecină Andarab. De asemenea, mai scrie Saleh, forțele de rezistență au reușit să închidă o rută importantă - autostrada Salang. 

Provincia Panjshir (în traducere - „Cei cinci lei din Persia”) e greu accesibilă, deși se află la doar la 113 km (nord) de Kabul, și nu a căzut niciodată nici în mâinile talibanilor, şi nici ale trupelor sovietice. 

În prezent, potrivit informațiilor din presa regională și occidentală, rezistența din Panjshir s-ar fi coagulat în jurul a două figuri importante: vicepreședintele Amrullah Saleh, cel care a precizat public că, după fuga președintelui afgan Ashraf Ghani, el este președintele interimar legitim al Afganistanului, și Ahmad Massoud, fiul lui Ahmad Shah Massoud, erou al rezistenţei mujahedinilor împotriva invaziei sovietice, care apoi a luptat împotriva talibanilor. Comandantul Ahmed Shah Massoud, supranumit „Leul din Panjshir”, a fost asasinat de reţeaua teroristă al-Qaida în 9 septembrie 2001, cu două zile înainte de atentatele de pe teritoriul american. 

Ahmad Massoud, care conduce Frontul Național pentru Rezistență, a lansat recent un apel către afgani să i se alăture în efortul de a organiza o rezistenţă împotriva talibanilor, cerându-le totodată „prietenilor libertăţii” din străinătate să-i ajute ţara.  

Massoud a declarat în presa de limbă arabă că zeci de militari afgani au fugit în Panjshir, aducând cu ei numeroase Humvee-uri, mașini blindate și cinci elicoptere. 

Pe măsură ce zilele au trecut, tot mai multe comandouri afgane și-au anunțat public sprijinul pentru „Rezistența 2.0” și, potrivit Sky News, pe grupurile locale de Facebook curg mesajele de susținere pentru mișcarea armată organizată de Ahmad Massoud - Amrullah Saleh. 

Duminică seară, talibanii anunțau public că au trimis sute de combatanți spre Valea Panjshir, oferindu-le luptătorilor de acolo patru ore pentru a depune armele. 

„Sute de mujahedini ai emiratului islamic se îndreaptă spre provincia Panjshir pentru a prelua acolo controlul, după ce responsabili locali au refuzat să o predea în mod paşnic", au anunţat talibanii pe contul lor de Twitter în arabă.

CITEȘTE ȘI: Tony Blair califică drept „imbecilă” decizia SUA de retragere a trupelor. „Afganistanul a fost returnat grupării care a organizat masacrele din 11 septembrie” / „Am făcut-o în aplauzele tuturor grupărilor jihadiste din lume” / Condoleezza Rice critică și ea retragerea americană, apreciind că victoriile contra terorismului aveau nevoie de mai mult timp pentru a fi consolidate



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.