Tony Blair califică drept „imbecilă” decizia SUA de retragere a trupelor. „Afganistanul a fost returnat grupării care a organizat masacrele din 11 septembrie” / „Am făcut-o în aplauzele tuturor grupărilor jihadiste din lume” / Condoleezza Rice critică și ea retragerea americană, apreciind că victoriile contra terorismului aveau nevoie de mai mult timp pentru a fi consolidate


Tony Blair califică drept „imbecilă” decizia SUA de retragere a trupelor. „Afganistanul a fost returnat grupării care a organizat masacrele din 11 septembrie” / „Am făcut-o în aplauzele tuturor grupărilor jihadiste din lume” / Condoleezza Rice critică și ea retragerea americană, apreciind că victoriile contra terorismului aveau nevoie de mai mult timp pentru a fi consolidate

Fostul premier britanic Tony Blair, în mandatul căruia Marea Britanie a intrat în războiul din Afganistan, în 2001, după atacurile de la 11 septembrie, a catalogat decizia Statelor Unite de a retrage trupele din Afganistan drept „imbecilă”, în prima sa declarație publică de după cucerirea Kabulului de către talibani. 

Abandonarea Afganistanului și a poporului afgan este „tragică, periculoasă, inutilă” și „în niciun caz în interesul lor sau al nostru”, a scris Blair, sâmbătă, pe siteul său, apreciind că Afganistanul a fost „returnat aceleiași grupări care a pus la cale masacrele din 11 septembrie (2001)”. 

El mai spune că trupele aliate ar fi trebuit să rămână în Afganistan cel puțin până la evacuarea tuturor celor pentru care plecarea de acolo este imperios necesară, adăugând că această retragere prematură nu face decât să resusciteze grupările jihadiste.  

„Era absolut necesar să-i evacuăm și să le oferim protecție tuturor celor față de care avem o uriașă responsabilitate – acelor afgani care ne-au ajutat și au fost alături de noi și care au tot dreptul să ne ceară acum să le fim alături”, scrie Tony Blair.  

Criticat pentru decizia sa de a urma SUA în Afganistan şi Irak, Tony Blair explică acum faptul că strategia actuală a occidentalilor va fi în detrimentul acestora pe termen lung. 

„Lumea nu mai ştie ce reprezintă Occidentul, atât de evident este încât decizia de retragere din Afganistan în acest mod a fost motivată nu de strategie, ci de politică (...) Am făcut-o în aplauzele tuturor grupurilor jihadiste din lume'', precizează fostul premier. 

„Rusia, China şi Iranul observă şi profită de aceasta. Angajamentele asumate de liderii occidentali vor fi considerate evident ca o monedă devalorizată'', mai scrie Blair. 

Fostul premier britanic, care, în cei zece în care s-a aflat în fruntea guvernului, începând din 1997 până în iunie 2007, a avut o legătură strânsă cu preşedintele american George W. Bush, subliniază că rațiunile retragerii pripite din Afganistan sunt politice, catalogând decizia SUA drept o urmare fără discernământ a unui „slogan politic imbecil” despre încheierea „războaielor interminabile” - frază folosită adesea de actualul președinte american Joe Biden în timpul campaniei electorale pentru Casa Albă.  

 La rândul său, fostul secretar de stat american Condoleeza Rice, care a fost și consilier pe probleme de securitate națională în timpul primului mandat al lui George W. Bush, a apreciat, într-un editorial pentru The Washington Post, că, deși două decenii pot părea o perioadă lungă de timp pentru o prezență militară, Statele Unite aveau nevoie, în Afganistan, de „mai mult timp” pentru a asigura stabilitatea și a consolida victoriile importante în lupta contra terorismului. 

„Am înțeles asta cu mult înainte. (...) Și tehnic vorbind, cel mai lung război al nostru nu este Afganistanul, ci Coreea”, scrie Rice, precizând că războiului coreean s-a încheiat în coadă de pește, iar, după 70 de ani de la semnarea armistițiului (27 iulie 1953), peste 20.000 de soldați americani se află încă în Coreea de Sud.  

Așadar, este nevoie de mai multe decenii pentru a o obține un echilibru stabil, apreciază Condoleezza Rice întrebându-se de ce nu s-a aplicat aceeași strategie și în cazul Afganistanului. „E drept, Afganistanul nu e Coreea de Sud. Dar am fi putut obține un rezultat mulțumitor cu o implicare mai mică decât cea de până acum, fără trupe de lupte, ci doar suport la nivel central, instruire, sprijin aerian și informațional”, mai scrie Rise din editorialul său din The Washington Post

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.