VIDEO. Compania Wizz Air și Poliția de Frontieră sunt acuzate de rasism și discriminare de un tânăr avocat din Vaslui. „Pentru că sunt negru nu merit să fiu protejat de Statul Român?”


VIDEO. Compania Wizz Air și Poliția de Frontieră sunt acuzate de rasism și discriminare de un tânăr avocat din Vaslui. „Pentru că sunt negru nu merit să fiu protejat de Statul Român?”

Mikael Jean-David Mayila, originar din Congo, dar absolvent de Drept în România și membru al baroului Vaslui, lansează acuzații publice grave la adresa reprezentanților statului român și ai companiei aviatice Wizz Air, care i-ar fi încălcat un drept fundamental – acela de a circula liber - refuzând să-l lase, la Iași, în urmă cu două zile, să se îmbarce în aeronava care trebuia să-l ducă la Barcelona, pe motiv că nu deține o viză valabilă din partea autorităților spaniole.  

Or, precizează avocatul din Vaslui, eu sunt titularul unui permis de ședere permanent în România şi membru de familie al unui cetățean român. Potrivit Directivei 2004/38/CE și Decretului Regal 240/2007, un membru de familie al unui cetățean U.E este scutit de obținerea unei vizei pentru intrare în teritoriului spaniol”, fapt confirmat și de Ambasada Spaniei la București care i-a precizat că nu îi poate emite viza din moment ce nu are nevoie de ea. Avocatul crede că este vorba despre rasism și discriminare atât din partea Poliției de Frontieră, cât și a companiei Wizz Air, dar, evident, și de o necunoaștere impardonabilă a legislației în vigoare.

Redăm integral mai jos postarea lui Mikael Jean-David Mayila de pe Facebook, avocat din martie 2019, dar care a absolvit și Filosofia în țara natală. A venit în România în 2013, la București, pentru a studia Dreptul pentru că nu a dorit să devină preot catolic în Congo. Ulterior, s-a căsătorit cu o tânără din Vaslui (foto jos), cei doi având un copil. După cum puteți remarca în videoul postat la finalul textului, avocatul vorbește limba română mai bine, mai coerent și mai intelectual decât majoritatea politicienilor autohtoni. 

Mikael Mayila, pe pagina sa de Facebook:  

„WIZZ AIR Nu este mai presus de lege.  

Potrivit art. 16 din Constitutia Romaniei, nimeni nu este mai presus de lege. Toți, indiferent daca suntem perosoane fizice sau juridice, suntem egali in fața legii.  

Astazi 18.08.2021 intre orele 4:20 şi 5 dimineața am fost obiectul unei discriminari atat pe baza de origine cat şi de rasa. Compania Wizz air mi-a refuzat accesul in avion pe motiv ca nu am documente pentru imbarcare, fiind vorba de lipsa unei vize pentru Spania.  

Ori, eu sunt titularul unui permis de sedere permanent in Romania şi membru de familie al unui cetatean Roman. Potrivit Directivei 2004/38/CE si Decretului Regal 240/2007, un membru de familie al unui cetatean U.E este scutit de obtinerea unei vizei pentru intrare in teritoriului spaniol. Fapt aratat angajatei wizz air care mi-a refuzat imbarcarea. Aceasta a invocat existenta unei politici interne care ma obliga sa obtin viza deşi Ambasada Spaniei in Romania mi-a specificat ca nici macar nu imi poate emite viza fiind ca nu am nevoie. In concluzie, Spania ma primea cu permisul de sedere permanenta si pasaportul, dar compania Wizz Air a decis ca este mai presus de legile unei tari. Astfel, am ramas in aeroportul Iasi, cu un bilet de avion valid si cu documente perfect valide, fara a exista un motiv intemeiat pentru refuzul imbarcarii.  

In acest context, am solicitat prezenta unui politist de frontiera ca sa ajute la rezolvarea situatiei, insa acesta a sustinut ca nu poate trece peste regulile interne Wizz air.  

Prin urmare Statul Roman, prin functionarul sau de frontiera ii recunoaste lui Wizz air o superioritate fața de legislatia in vigoare fara a cauta nici macar a sti despre ce regulament este vorba si daca puteam obiectiv sa cunosc continutul acestor reguli. 

Dreptul la libera circulatie este un drept fundamental al spatiului european. Cum este posibil ca Statul sa lase vadit sa mi se incalce acestui drept?  

O fi pentru ca sunt strain? Da, sunt strain.Dar ca membru de familie U.E am dreptul la protectia legala de care beneficiază sotia mea.  

Pentru ca sunt negru nu merit sa fiu protejat de Statul Roman?  

Nu am cerut azil in Romania, nu traiesc din ajutorul public de Stat in Romania. Sunt un om care a finalizat facultatea de Drept in Romania. Un om care lucreaza pentru protejarea drepturilor cetatenilor romani zi de zi, fiind avocat si care contribuie in mod unitar la fel ca cetatenii romani la formarea Bugetului de stat al Romaniei prin plata impozitelor si altor obligatii.  

Nu voi lasa o companie, oricat de mare ar fi ea, sa imi incalce drepturile pe care cu greu le-am obtinut plecand la mii de kilometri de tara mea natala. 

Nu judecati mesajul plin de emotii pe care il fac public, analizati situatia obiectiva pe care o expun si daca va vin in minte idei, practica judiciara sau cai legale care ma pot ajuta in demersul meu de a face sa-mi fie respectate drepturile nu ezitati sa mi le transmiteti”.  



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.