VIDEO. Protestele împotriva talibanilor se extind în tot mai multe orașe din Afganistan. Femeile sunt în prima linie! Teroriștii islamiști sunt disperați și le cer imamilor să intervină pentru calmarea afganilor revoltați


VIDEO. Protestele împotriva talibanilor se extind în tot mai multe orașe din Afganistan. Femeile sunt în prima linie!  Teroriștii islamiști sunt disperați și le cer imamilor să intervină pentru calmarea afganilor revoltați

Talibanii au lansat un apel către imami solicitându-le să pledeze pentru unitate națională în timpul rugăciunilor de vineri, primele de când gruparea islamistă a preluat controlul asupra Afganistanului, pe fondul înmulțirii protestelor în tot mai multe orașe afgane, inclusiv în capitala Kabul unde teroriștii au fost nevoiți să disperseze mulțimea ieșită în stradă cu focuri de armă, relatează Reuters.

De asemenea, mai mulți protestatari au fost uciși de talibani care au tras asupra unei adunări în oraşul estic Asadabad, a relatat un martor.  

În ziua în care Afganistanul îşi sărbătorea independenţa faţă de controlul britanic în 1919, un videoclip de pe reţelele sociale a arătat o mulţime de bărbaţi şi femei din Kabul fluturând steaguri naţionale negre, roşii şi verzi. „Steagul nostru, identitatea noastră”, au strigat protestatarii. 

La unele proteste din alte părţi, mass-media a raportat că oamenii au dat jos steagul alb al talibanilor. 

Unele demonstraţii au fost mici, dar combinate cu lupta disperată a mii de oameni care încearcă să fugă din ţară, subliniază provocarea cu care se confruntă talibanii pentru a guverna și pentru a convinge comunitatea internațională de intențiilor lor „pașnice”. Reuters mai scrie că la Kabul, în cele mai multe părți ale orașului e liniște, dar cel puțin 12 persoane au fost ucise în zona Aeroportului unde haosul plecărilor continuă, după cum au precizat surse NATO.  

Sursa foto: Reuters



Gruparea a cucerit Afganistanul cu o viteză fulgerătoare, în timp ce trupele străine s-au retras, surprinzându-şi chiar propriii lideri şi lăsând un vid de putere în  multe locuri. 

Talibanii au cerut unitate înainte de rugăciunile de vineri şi i-au chemat pe toţi imamii să convingă oamenii să nu părăsească ţara. 

De când au cucerit Kabulul duminică, talibanii au prezentat o faţă mai moderată, spunând că vor pacea, nu se vor răzbuna împotriva duşmanilor vechi şi vor respecta drepturile femeilor în cadrul legii islamice. 

Când au fost la putere din 1996-2001, au restricţionat sever drepturile femeilor, au organizat execuţii publice şi au aruncat în aer statuile budiste antice. 

Nu este clar dacă victimele din Asadabad au fost ucise de talibani sau într-o busculadă. 

„Sute de oameni au ieşit pe străzi. La început m-am speriat şi nu am vrut să merg, dar când am văzut că unul dintre vecinii mei s-a alăturat, am scos steagul pe care îl am acasă. Mai mulţi oameni au fost ucişi şi răniţi în focurile rtrase de talibani ţi în busculadă”, a declarat martorul Mohammed Salim. 

Proteste au izbucnit şi în oraşul Jalalabad din provincia Paktia, tot în estul ţării. Miercuri, luptătorii talibani au tras asupra protestatarilor care fluturau steaguri în Jalalabad, ucigând trei dintre aceştia, au relatat martori şi mass-media. 

Prim-vicepreşedintele Amrullah Saleh, care încearcă să unească opoziţia faţă de talibani, a scris pe Twitter: „Salutaţi-i pe cei care poartă steagul naţional şi, astfel, susţin demnitatea naţiunii”. 

Saleh a declarat marţi că este ”preşedintele interimar legitim” în Afganistan, după ce preşedintele Ashraf Ghani a fugit. Saleh, care a refuzat să fugă, s-a retras în orașul natal din provincia Panjshir, o regiune la aproximativ 150 kilometri de Kabul care nu a fost cucerită de talibani - și încearcă să strângă o armată cu care să se opună „teroriștilor”. PODUL a relatat AICI despre strategia lui Amrullah Saleh.  

Ahmad Massoud, liderul Frontului Naţional de Rezistenţă din Afganistan şi fiul lui Ahmad Shah Massoudm- „Leul din Panjshir”un veteran de gherilă ucis de suspecţi militanţi al Qaeda în 2001, a cerut sprijinul occidental pentru a lupta împotriva talibanilor. 

„În 1998, când aveam 9 ani, tatăl meu, comandantul mujahidinilor, Ahmad Shah Massoud, și-a adunat soldații într-o peșteră din Valea Panjshir ca să asculte când prietenul său, filosoful francez Bernard-Henri Lévy, li s-a adresat. „Atunci când lupți pentru libertatea ta”, a spus Lévy, „lupți și pentru libertatea tuturor.”

Tatăl meu nu a uitat niciodată acest lucru cât timp a luptat împotriva regimului taliban. Până în momentul în care a fost asasinat pe 9 septembrie 2001, la ordinul talibanilor și al grupării Al-Qaida, el a luptat pentru soarta Afganistanului, dar și pentru Occident.

Acum, această luptă comună este mai esențială ca niciodată în aceste ore întunecate și tensionate pentru patria mea.

Scriu din Valea Panjshir, gata să merg pe urmele tatălui meu, cu luptători mujahidini care sunt pregătiți să-i înfrunte din nou talibani. Avem depozite de muniție și arme pe care le-am strâns cu răbdare încă de pe vremea tatălui meu, pentru că știam că s-ar putea să vină cândva această zi”, a scris Ahmad Massoud într-o opinie pentru Washington Post. 

Rezistența care se organizează în Panjshir a fost confirmată, joi, și de către ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a lansat un apel la demararea de negocieri în vederea formării unui „guvern reprezentativ” în Afganistan,   

„Talibanii nu controlează întregul Afganistan. Avem informaţii despre situaţia din Valea Panjshir, la nord-est de Kabul, acolo unde sunt concentrate forţele de rezistenţă ale ex-vicepreşedintelui Saleh şi ale lui Ahmad Massoud”, a afirmat Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă la Moscova. 

Imagini care circulau la începutul acestei săptămâni pe reţelele de socializare îl arătau pe Amrullah Saleh împreună cu Ahmad Massoud în Valea Panjshir, loc din Afganistan, greu accesibil, care nu a căzut niciodată în mâinile talibanilor în timpul războiului civil din anii ‘90 şi nici un deceniu mai devreme în timpul ocupaţiei sovietice. 



Qatarul ar putea găzdui noi discuţii între talibani şi guvernul afgan imediat cel mai devreme săptămâna viitoare, pentru a ajunge la un acord privind împărţirea puterii şi tranziţia guvernamentală, au declarat două surse familiare cu procesul şi doi diplomaţi străini. 

Foştii lideri afgani, inclusiv fostul preşedinte Hamid Karzai, au purtat deja discuţii cu talibanii. 

Miniştrii de Externe ai G7 au cerut un răspuns internaţional unit pentru a preveni escaladarea în continuare a crizei. 

China a spus că lumea ar trebui să sprijine Afganistanul, nu să exercite presiuni asupra ţării. 

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că talibanii trebuie să decidă dacă vor recunoaştere internaţională. 

„Vor să fie recunoscuţi de comunitatea internaţională ca fiind un guvern legitim? Nu sunt sigur că o fac", a spus Biden într-un interviu televizat. 

Raportul ONU privind identificarea afganilor care au colaborat cu administrația anterioară sau cu trupele americane este confirmat și de către serviciile secrete norvegiene care subliniază inclusiv faptul că majoritatea jurnaliștilor afgani se tem că nu vor mai fi lăsați să-și facă meseria.  

Un congressman american a precizat, de asemenea, că talibanii folosesc informațiile serviciilor secrete afgane pentru a-i identifica pe cei care au lucrat pentru amercani. „Și-au intensificat eforturile de găsire a celor care au colaborat cu noi. Numeroși afgani mi-au trimis imagini cu talibani care îi caută la domiciliile lor”, a precizat democratul Jason Crow, membru al Camerei Reprezentanților. 

Oficialul american mai spune că cel puțin 100.000 de afgani și membrii familiilor lor sunt în pericol de a suporta represalii din partea talibanilor pentru motivul de a fi colaborat cu forțele aliate.  

Reportul de război de la CNN Clarisssa Ward a fost amenințată cu arma de către islamiști în timp ce filma și documenta violențele talibanilor împotriva afganilor, inclusiv a femeilor și copiilor, care încearcă să ajungă la Aeroportul din Kabul. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.