Premierul Florin Cîţu a declarat joi, 19 august, că proiectul legislativ ce vizează înființarea unei noi bănci de stat, Banca Națională de Dezvoltare, este în proces de avizare, aceasta urmând să preia atribuții de la celelalte companii financiare de stat. În acest context, economistul Cristian Păun a amintit că și PSDragnea, prin Vâlcov&Teodorovici, dorea să pună bazele unei astfel de bănci, care, de altfel, este inutilă întrucât există deja o serie de instituții financiare de stat care acoperă întreaga paletă de atribuții. Mai mult decât atât, analistul economic a punctat că o astfel de bancă va fi "populată cel mai probabil cu politicieni și politruci" care caută să se mufeze la banii românilor.
"Există în momentul de față următoarele instituții financiare de stat:
CEC - bancă comercială de stat finanțată din depozitele bancare atrase
EXIMBANK - agenție guvernamentală de creditare a exporturilor (după model american)
BANCA ROMÂNEASCĂ - o fostă bancă comercială lipită atipic de guvernarea PSD la agenția guvernamentală EXIMBANK, alipire care alterează atât caracterul ei de bancă depozitară (de stat) cât și caracterul de agenție guvernamentală de finanțare a exporturilor a EXMIBANK
FNGCIMM IFN SA - instituție de stat de garantare și creditare a IMM-urilor. Dă doar garanții, are foarte puține scheme de creditare dar poate fi ușor capitalizată și poate face creditarea IMM-urilor fără probleme, inclusiv fonduri cu capital de risc sau fonduri de scale-up. Este sub supravegherea BNR.
FRC (Fondul Român de Contragarantare) care contra-garantează garanțiile în nume și cont propriu acordate de FNGCIMM.
Compania Națională de Investiții - instituție de stat implicată în finanțarea investițiilor de stat (multe stadioane, săli de sport... investiții nu glumă).
Care este sensul să faci acum o nouă BANCĂ DE DEZVOLTARE care să facă ce face EXIMBANK (creditarea exportului), FNGCIMM (garanții, finanțare prin piață de capital, fonduri de cu capital de risc, business angels) sau CEC (creditare IMM și companii mari)? La cât de dificilă este reformarea acestor instituții financiare de stat și cât de greu merg lucrurile în interiorul lor, de ce e nevoie să mai creem una nouă, garantând că aceasta va merge mai bine? Un paralelism birocratic inutil, pe banii românilor. Iliberal complet...
Această bancă nu va putea colecta depozite bancare. Din ce se finanțează atunci? Va lista pe bursă propriile titluri, cel mai probabil. Fiind o bancă de stat, populată cel mai probabil cu politicieni și politruci, ce încredere va oferi ea investitorilor în titlurile acestei bănci? Niciuna sau niciuna consistentă. Caz în care va apela la banii publici. Ăia drămuiți și pe deficit excesiv. Mare parte structural.
O nebunie cât casa... Nebunie care, să nu uităm, a pornit de la cuplul Teodorovici - Vâlcov. Ei au lansat două năzbâtii: Fondul Suveran și Banca de Dezvoltare. Cum spuneam... rădăcinile socialiste nu se dezmint! Liberalismul e mai greu de aplicat și de apărat. Ce liberalism, acești oameni ”noi” au un singur scop pe termen foarte scurt: să se mufeze puternic la banii noștri. Prin tot felul de structuri de stat. Faliment și găuri negre, nu dezvoltare, va aduce această bancă! Ca toate celelalte constructe artificiale ale statului român. Și ale oricărui stat.
Un liberal adevărat nu ar crea astfel de structuri. Dimpotrivă... ar încuraja inteligent actorii privați din piață să le dezvolte. Și, odată cu ele, să ne dezvoltăm și noi.
Îndrăznești să crezi asta?
#românialiberală", a scris Cristian Păun pe Facebook.
Pe de altă parte, jurnalistul Mircea Marian (Newsweek România) a amintit că Florin Cîțu critica în august 2017, din postura de senator al PNL, intenția lui Dragnea și Vâlcov de a înființa o bancă de stat.
"Ce nu v-am spus atunci dar pot să vă spun astăzi este că Dragnea și Valcov au hotărât să-și facă și ei bancă. Normal că nu banii lor. Cu banii noștri. Sper că nu ați uitat că Valcov a fost director la Banca Populară de tip Caritas din Olt. El crede că de acolo are experiență. 🙂
Acum pot vă spun cu certitudine că cei doi au hotărât să transforme EXIM Bank în bancă de dezvoltare a PSD. Mârșăvia este că ce nu au putut să facă în martie vor face acum.
Vor obliga toate companiile de stat să-și mute conturile la această bancă!!! (nu au nicio frică de Curtea de Conturi)
Noua generație de băieți deștepți își face bancă iar cu ajutorul FSDI își pune în aplicare proiectele personale, nu pe cele de interes național.
Nu mai contează că EXIM Bank a fost creată să sprijine exporturile românești. Nu-i interesează pe oameni", scria Cîțu, pe Facebook.