Ascunzându-se de presă în biroul de la Palatul Victoria, premierul Florin Cîțu a citit de pe foaie o serie de declarații triumfaliste în legătură cu așa-zisa creștere economică de 13,6%. Însă, INS anunțase că respectiva creștere economică din trimestrul II al anului 2021 este raportată la trimestrul II al anului pandemic 2020, când economia a fost în lockdown. În acest sens, economistul Cristian Păun a atras atenția într-o postare pe Facebook că Florin Cîțu "compară mere cu pere" și este chiar mai disperat decât Viorica Dăncilă pe vremea când aceasta era premier.
Cristian Păun: "Iar ne anunță Florin că am crescut fantastic! Vreo 13%. PIB, desigur.
Compară mere cu pere. Q2 2021 față de Q2 2020. Adică, 6 luni din anul trecut plus alte 6 din anul acesta. Taman după semestrul cu prăbușirea economică. Când PIB căzuse la minimul ultimilor ani. Mă mir că nu ne-a prezentat creșterea Q2 2021 la Q2 2009 sau Q2 1990. Era și mai fantastic!
Las deoparte faptul că, din creșterea asta fantastică, fix jumătate e la un guvern și fix jumătate la celălalt. Dar asta e o problemă de moralitate. Fantastic de greu de pretins unui orgolios. Greu să recunoști că meritele sunt și la celălalt. Mai ales la celălalt…
Disperarea e mare. Asta e clar. Mai mare decât a Vioricăi Dăncilă. Mult mai mare. Altfel nu înțeleg de ce se poartă la fel de infantil ca ea. Numai ea și echipa ei ne mai anunța vești din astea fantasmagorice de ne băgam unghia în gât. Ignorăm în continuare datoria publică, ne facem că nu e important serviciul ei de 9 miliarde de lei pe primele 6 luni (vreo 200 de km de autostradă doar dobânzi), că nu contează insolvențele cu 23% mai mari în primele 6 luni față de anul trecut când au scăzut, că deficitul bugetar rămâne în continuare fantastic de excesiv sau că deficitul comercial a adăugat în doar 6 luni un plus de 2 miliarde euro față de anul trecut, depășind lejer 10 miliarde euro. O nimica toată! Mărunțiș, amănunte… De inflație nu vorbim, nu e nimic fantastic acolo…
Desigur, e bine că crește PIB-ul. Dar creșterea lui nu înseamnă neapărat dezvoltare și bunăstare. Asta o poate citi și el într-o carte mai procopsită de economie...".
Într-un comentariu la respectiva postare pe Facebook, analistul economic Radu Limpede a subliniat că adevărata creștere economică, raportată la anul nepandemic 2019, este de 1,7%.
"100% - 10% = 90%
90% x 113,0% = 101,7%
Creșterea reală (față de 2019) e de 1,7% în 2 ani", a reliefat Radu Limpede.
Ce declarase Cîțu: "Dragi români, v-am promis vești extraordinare din economie: 13% creștere economică. Sună bine, nu? Mai ales că am trecut împreună prin contextul nefericit de anul trecut, când economia globală a suferit cea mai mare lovitură din ultima sută de ani. Economia României, dar și economia altor state au fost închise, iar în acel moment nu aveam soluția pe care o avem astăzi, nu aveam vaccinul.
În 2020, pentru a salva economia am propus o serie de măsuri precum IMM Invest, reeșalonarea datoriilor, amânarea plății, impozitelor, ratelor la bancă ș.a.m.d. Și după cum bine vă aduceți aminte, am fost singurul optimist. Deși nimeni nu avea încredere, am promis că economia României va avea o revenire rapidă, în V. Am lucrat din greu și am reușit, iar pentru asta vă mulțumesc vouă, dragi români, nu aș fi reușit fără voi. Adevărații eroi sunteți voi!
Cifrele arată că economia României a depășit criza în doar un an, fiind cea mai rapidă revenire economică pe care a avut-o România după o astfel de criză. Cred că ultima dată a fost acum 100 de ani.
În perioada următoare îmi doresc 2 lucruri, stabilitate și predictibilitate în viața economică.
13,6%. E o cifră pe care toți trebuie să o ținem minte deoarece reprezintă creșterea economică din trimestrul doi, anul acesta. Indiferent de comentariile unora din spațiul public, această cifră atestă că mi-am făcut foarte bine treaba, anul trecut ca ministru al Finanțelor, anul acest ca premier.
Am spus-o și o repet de câte ori e nevoie, că guvernarea nu este afectată de campania din PNL. Pentru mine, întotdeauna interesul românilor este cel mai important. Atunci când alții aleg să discrediteze, să distrugă, să minimalizeze, eu aleg să construiesc.
De de insist atât de mult pe această temă? Deoarece Guvernul pe care-l conduc a schimbat paradigma folosită în guvernările anterioare timp de 30 de ani. E simplu. Întâi investim, apoi avem creștere economică și după aceea rezultatele sunt împărțite tuturor românilor, prin mecanismele economiei de piață, nu politice.
Obiectivul nostru e ca România să devină o destinație pentru investițiile cu valoare adăugată mare. Acest lucru e posibil doar cu o forță de muncă educată, dar și bine plătită. Asta mi-am dorit pentru țara noastră și asta se întâmplă acum.
Actualul Guvern a dus România într-o nouă etapă de dezvoltare, în care statul e partenerul sectorului privat, iar banul public nu mai e irosit, este investit eficient, proprietatea privată e sfântă, antreprenorul e un erou și performanța e recunoscută atât în mediul privat, cât și în sectorul public.
Acesta este doar începutul. Vă rog să mai țineți minte un lucru. Este posibilă anul acesta, da, o creștere economică de 2 cifre. De fiecare dată când am promis, de fiecare dată am făcut.
Vă promit și acum că până în 2024 voi face toate reformele pe care mi le-am asumat atunci când nimeni nu avea curaj. Va fi o provocare să facem România mai competitivă la nivel regional.
Îmi doresc să rămâneți alături de mine optimiști! E o încurajare atât pentru mine, cât și pentru voi!
Când nimeni nu mai avea nicio speranță și toți eram înconjurați de scenarii sumbre, această guvernare a găsit și a pus în aplicare soluții reale pentru menținerea locurilor de muncă, asigurarea de capital de lucru și investiții. Voi continua cu această abordare și voi demonstra românilor că pot avea încredere în mine, atunci când vorbim despre responsabilitate și performanță în actul guvernării".