Maestrul turnător Coroiu s-a amorezat de talibani pe care îi vede chiar mai civilizați decât românii participanți la Revoluția din 1989. „Potrivit imaginii din Occident, în Kabul a intrat o Hoardă. În realitate a intrat o Armată, care întrece în disciplină multe armate profesioniste din Istorie, inclusiv cea a Germaniei lui Hitler”


Maestrul turnător Coroiu s-a amorezat de talibani pe care îi vede chiar mai civilizați decât românii participanți la Revoluția din 1989. „Potrivit imaginii din Occident, în Kabul a intrat o Hoardă. În realitate a intrat o Armată, care întrece în disciplină multe armate profesioniste din Istorie, inclusiv cea a Germaniei lui Hitler”

Intrarea talibanilor în Kabul i-a produs pseudojurnalistului Ion Cristoiu, alias maestrul turnător Coroiu, o satisfacție meschină determinată cel mai probabil și de imaginea dezastruoasă a Occidentului în prezenta situație din Afganistan. 

În opinia lui Cristoiu - notată cu acribie, cu referiri deplasate, aberante la capodopera „Viață și destin” a lui Vasili Grossman,  pe blogul personal devenit un soi de platformă de opinii unde dejectează și alți tulburați rusofili, conspiraționiști și/sau antiUE, dar și controversatul general Alexandru Grumaz, fost prim-adjunct al directorului STS, al cărui fiu a făcut mega-afaceri cu statul în pandemie (detalii AICI) și nu numai - talibanii nu doar că nu confirmă imaginea înspăimântătoare, de hoarde scăpate din peșteră, creată de Occident, imagine care ar fi dus și la haosul cu numeroase victime de pe Aeroportul din Kabul, ba chiar ar fi de o disciplină admirabilă și mult mai civilizați decât românii care au ieșit în stradă în Decembrie 1989 și au furat „capace de WC-uri”.  

Jurnalistul Petru Clej contrazice însă categoric, într-un articol publicat de g4media.ro, imaginea inofensivă, blajină, admirabilă pe care le-o construiește talibanilor maestrul Coroiu: „Înrudirea ideologică dintre talibani și Al-Qaeda rămâne puternică. Mulți dintre liderii insurgenți care se întorc la putere, inclusiv Abdul Ghani Baradar, un posibil președinte, sunt veterani ai regimului taliban din 1996 – 2001, când liderul istoric, Mullah Omar, l-a luat pe Osama bin Laden sub aripa sa și i-a permis să pregătească atacul din 11 septembrie 2001. Taberele de antrenament Al-Qaeda au fost detectate și distruse în Afganistan pe tot parcursul conflictului, dar au reapărut aproape imediat. Statul Islamic a demonstrat că recrutarea și radicalizarea online sunt suficiente pentru a inspira atacuri cu victime în masă împotriva Occidentului.

Altă consecință a preluării puterii talibanilor ar putea fi intensificarea traficului de droguri cu destinația Europa. În ciuda a miliarde de dolari cheltuite de SUA pentru a combate comerțul cu droguri afgan după 2001, țara rămâne cel mai mare furnizor mondial de opiu și heroină. Barnett Rubin, fost consilier al Departamentului de Stat al SUA în Afganistan, a remarcat că narcoticele sunt “cea mai mare industrie din Afganistan, cu excepția războiului”. Valoarea estimată a economiei opiaceelor ​​este de până la cinci miliarde de euro pe an și, deși este discutabilă amploarea implicării talibanilor în comerț, nu există nicio îndoială că substanțele narcotice reprezintă o activate secundară profitabilă pentru mișcarea islamistă radicală”. 

Ion Cristoiu: Talibanii au intrat în Kabul duminică 15 august 2021. Imaginea lor în Vest, dar mai ales la noi, e de sălbatici ieșiți din văgăuni, alcătuind o hoardă și nu o armată, și prin asta incapabili să fie ținuți în frîu. Au trecut deja două zile de cînd talibanii au ocupat Kabulul. Teoretic, orașul Diavolului, orașul în care au stat cei vînduți străinilor. Orașul în care stau infidelii, cei care au încălcat și încalcă legea lui Alah. Dacă luăm în calcul și imaginea lor de inși care au fost pînă acum departe de civilizație, te-ai aștepta să fie mai răi decît rușii din România lui august 1944. Toate mărturiile arată că în cazul României nu era vorba, ca în cazul Germaniei, de ură, ci de fascinația exercitată asupra unor inși veniți din stepa kalmîcă de bunurile capitalismului, de la ceasuri pînă la rochii de lux. Repet, raportez așteptările despre comportamentul de hoardă luînd în serios ce se scrie în Occident și la noi despre talibani.” 

„Riscînd să-mi atrag supărarea cititorilor țin să precizez că nebunia de la aeroport nu e rezultatul prestației talibanilor în Kabul. E rezultatul imaginii talibanilor într-o parte (destul de mică) a populației afgane, dar și al temerii multora dintre cei care vor să plece de faptul că au colaborat la vînarea talibanilor în cei 20 de ani de prezență străină. Cine a văzut ultimul sezon din Homeland, care se petrece în Afganistanul din ultimii 20 de ani, își dă seama că, alături de procurori și judecători corecți, au fost și magistrați care au ascultat ordinele poliției secrete a regimului, (dacă s-a întîmplat asta la noi, cum să nu se întîmple în Afganistan?!) că alături de afgani care și-au văzut de treabă au fost și turnători, colaboratori ai torționarilor. Nici americanii și nici oamenii regimului n-au avut insomnii, pentru că nu respectă drepturile omului în tratarea dușmanilor numiți talibani. 

Prin urmare, de la intrarea în Kabul nu s-a înregistrat nici un act de violență împotriva civililor, n-a fost devastat nici un magazin al vreunui infidel, n-a fost devastată nici măcar clădirea ambasadei americane goale. Cînd au intrat în sediul CC, în 22 decembrie 1989, unii români s-au apucat de devastat, de furat capacele de la WC-uri, de bumbăcit cei considerați colaboratori ai foștilor. Nicu Ceaușescu e înjunghiat nu de un taliban, ci de un român, presupus a nu fi ieșit atunci din peșteri”.  

„Țin în schimb să semnalez ca pe un adevăr incredibila disciplină a celor prezentați de Occident ca alcătuind o hoardă. Nu e vorba numai de comportarea civilizată, oarecum neașteptată la niște oameni pentru care Kabul e orașul Diavolului, ci de realitatea unei armate care ascultă cu strictețe ordinele. Pentru a instala puncte de verificare a traficului pe străzi, pe post de agenți de circulație, dar și de polițiști însărcinați cu menținerea ordinii, e nevoie de o structură de comandă bine conturată, de ordine care se dau de sus în jos, ordine care sînt respectate cu o strictețe strașnică. Potrivit Istoriei în Germania a intrat o Armată, Armata Roșie. În realitate a intrat o Hoardă. Potrivit imaginii din Occident, în Kabul a intrat o Hoardă. În realitate a intrat o Armată. O armată care întrece în disciplină multe armate profesioniste din Istorie, inclusiv cea a Germaniei lui Hitler”.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.