VIDEO. Talibanul de la Casa Albă. Asemănări uluitoare între discursul lui Joe Biden și declarațiile talibanilor intervievați de CNN imediat după intrarea în Kabul / O jurnalistă afgană condamnă ipocrizia Vestului: „Totul a fost o mare minciună. Drepturile omului? Drepturile femeilor? Democrație?” / „Femeile au fost trădate și vândute” (de occidentali)


VIDEO. Talibanul de la Casa Albă. Asemănări uluitoare între discursul lui Joe Biden și declarațiile talibanilor intervievați de CNN imediat după intrarea în Kabul / O jurnalistă afgană condamnă ipocrizia Vestului: „Totul a fost o mare minciună. Drepturile omului? Drepturile femeilor? Democrație?” / „Femeile au fost trădate și vândute” (de occidentali)

Cu o întârziere de cel puțin două zile față de turnura dramatică accelerată pe care au luat-o evenimentele din Afganistan, unde talibanii au revenit la putere într-un timp record, cucerind oraș după oraș, și apoi Kabulul în doar câteva ore, vârstnicul președinte american, Joe Biden, a oferit națiunii un soi de explicații legate de retragerea trupelor americane, negocierile cu talibanii și intențiile principale și inițiale ale prezenței militare americane în Afganistan. Coincidență sau nu, discursul președintelui Biden semănă izbitor cu declarațiile luate la cald de jurnalista CNN Clarissa Ward, duminică, talibanilor abia intrați în Kabul.  

„Au cucerit un oraș cu peste șase milioane de locuitori în șase ore și dacă au tras câteva focuri pentru această victorie istorică. (…) Este o imagine pe care nu mi-am imaginat că o s-o văd vreodată. Numeroși talibani chiar în fața Ambasadei Statelor Unite din Kabul. Unii dintre ei au arme americane și spun că vor să mențină legea și ordinea”, spune Ward.  

Talibanii intervievați de ea: „Totul este sub control. Totul va fi bine. Nimeni nu trebuie să fie îngrijorat. America a petrecut deja mult timp în Afganistan. Trebuie să plece. Au pierdut deja aici numeroase vieți și sume uriașe de bani”. S-au lăsat pozați de către echipa CNN, zâmbind cu gura până la urechi, dar au strigat „moarte americanilor”, situație care a determinat-o pe jurnalistă să comenteze că este un contrast bizar între ceea ce strigă și atitudinea lor foarte prietenoasă cu reprezentanții Statelor Unite.  

Asemănările izbitoare dintre „poezia” recitată de cumpliții talibani pe străzile din Kabul și discursul președintelui american demonstrează că evenimentele din Afganistan urmează practic cursul negocierilor talibano-americane, poate doar un pic mai rapid decât s-a stabilit la Doha. Podul a scris despre asta AICI.

Afganistanul a fost predat, practic, premeditat talibanilor.  



Ce le-a spus Biden americanilor care au plătit un preț uriaș pentru războiul contra terorismului 

„Vreau să le reamintesc tuturor cum s-a ajuns aici și care sunt interesele americane în Afganistan. Am mers în Afganistan acum 20 de ani cu obiective clare: să îi prindem pe cei care ne-au atacat pe 11 septembrie 2001 și să ne asigurăm că Al Qaida nu va putea folosi Afganistanul pentru a ne ataca din nou”, a precizat Joe Biden. 

Liderul de la Casa Albă a insistat pe faptul că americanii nu mai trebuie să moară într-o luptă care nu este a lor. Și a recunoscut că Statele Unite au făcut și greșeli în cei 20 de ani de prezență în Afganistan. Însă, a arătat cu degetul către politicienii și forțele armate afgane care nu au fost în stare să lupte pentru țara lor și au fugit. 

Acum, singura preocupare a Statelor Unite este să evacueze personalul american și a avertizat că, dacă vor fi incidente, armata americană va riposta rapid. 

Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că scopul intervenţiei americane nu a fost acela de "construi o naţiune", în încercarea de a justifica retragerea din Afganistan: "Misiunea noastră în Afganistan nu a fost să construim o națiune, o democrație unificată și centralizată. Singurul nostru obiectiv în Afganistan rămâne și astăzi acela care a fost tot timpul: să prevenim un atac terorist pe teritoriul american".

Joe Biden: "Americanii nu pot și nu trebuie să moară într-un război în care forțele afgane nu pot să lupte pentru ele însele (...).Am fost la Kabul, la Kandahar, m-am întâlnit cu oamenii, am vorbit cu liderii, am cunoscut situația la fața locului (...). Vom continua să sprijinim poporul afgan prin diplomație, ajutor umanitar, vom continua să vorbim pentru drepturile afganilor, femeilor și fetelor afgane în toată lumea (...). În zilele următoare vom transporta mii de americani care au lucrat în Afganistan, îi vom sprijini pe aliații noștri. 2000 de afgani sunt deja eligibili pentru viză în SUA (...). Vom termina cel mai lung război american după 20 de ani de vărsare de sânge. Un Afganistan sigur nu poate exista. Trebuie să fim onești (...). Sunt foarte întristat de ceea ce vedem dar nu regret decizia de a pune capăt războiului în Afganistan (...). Știu că decizia mea va fi criticată. Dar prefer să fiu criticat, decât să las această decizie pentru următorul președinte al SUA". 

„Am mers în Afganistan pentru a ne răzbuna pe cei care ne-au atacat. Nu exista un acord care să susţine protejarea forţelor noastre după 1 mai. Misiunea noastră nu a fost să construim naţiunea.  Ne-am dus în Afganistan acum aproape 20 de ani cu scopuri clare, să ne răzbunăm pe cei care ne-au atacat la 11 septembrie 2001 şi să fim siguri că al-Qaeda nu va folosi afganii ca bază de atac împotriva noastră. Am făcut asta. Nu am renunţat la prinderea lui Osama bin Laden şi l-am prins. Misiunea noastră nu a fost niciodată să construim o naţiune, să creăm o democraţie. Îmi susţin decizia...Mereu am promis poporului american că voi fi sincer.  Adevărul este că lucrurile s-au petrecut mai repede decât am anticipat, aşa că liderii politici din Afganistan au renunţat şi au fugit din ţară, armata afgană a eşuat, uneori fără să încerce să lupte. Nu exista nicio şansă ca într-un an, cinci sau 20 prezenţa americanilor acolo să facă vreo diferenţă. Este greşit să ceri acest lucru trupelor americanilor, când afgani nu fac asta. Câte generaţii de fiice şi fii americani să mai trimitem în Afganistan?", a mai spus președintele SUA. 

Ipocrizia occidentală și faptul că interesele au fost altele și în niciun caz democratizarea Afganistanului, așa cum lăsaseră să se înțeleagă liderii lumii libere pentru a justifica, în fața opiniei publice, costurile uriașe ale unui război interminabil, sunt taxate cu duritate, pe un ton acuzator, de jurnalista Waslat Hasrat-Nazimil, care conduce redacția Dari/Pashtu la Deutsche Welle: 

„În Occident, lumea privește, ba cu uimire, ba cu consternare, cum, în doar câteva zile, Republica Islamică Afganistan se transformă într-un emirat islamic. Primesc tot mai multe mesaje și apeluri de compasiune de la cunoscuți și colegi. Un coleg de la redacția arabă a DW îmi spune că este profund marcat de cele întâmplate, chiar dacă nu îl leagă nimic de Afganistan. 

Motivul pentru care mulți sunt șocați de cele întâmplate este faptul că își dau seama acum că, în urmă cu 20 de ani, guvernele lor nu s-au implicat în Afganistan pentru a apăra drepturile omului, ci din pure interese politice. 

De când interesele politice s-au schimbat iar factura costuri-beneficii nu mai corespunde, toți vor să o șteargă - și cât de repede posibil. Totul a fost o mare minciună. Drepturile omului? Drepturile femeilor? Democrație? Toate acestea trebuie lămurite acum de afgani între ei, a declarat de curând președintele american Joe Biden. El nu va mai preda misiunea din Afganistan unui al cincilea președinte american, după ce patru șefi de la Casa Albă au fost nevoiți până acum să se ocupe de ea. 

Ce nu spune Biden este că SUA nu au invadat în octombrie 2001 Afganistanul doar pentru a lupta cu talibanii și cu Al Qaida. Ei au promis atunci poporului afgan că țara va fi democratizată. Unul din argumentele principale ale ocupării Afganistanului a fost protejarea drepturilor femeilor afgane. Acum, cu aproape 20 de ani mai târziu, este clar că nu a fost vorba niciodată de femeile afgane sau de democrație. Toate acestea au fost doar retorică goală. 

Aceleași femei care erau sfătuite să o lase mai moale atunci când militau prea vehement, chipurile, pentru drepturile lor, care erau liniștite cu asigurări că democrația și statul de drept vor învinge până la urmă, se trezesc acum aruncate în bezna din urmă cu 20 de ani. Au fost trădate și vândute. Viețile multor activiste pentru drepturile femeilor sunt acum în pericol. 

Aceeași ipocrizie se regăsește și în politica de azil a UE și Germaniei. Afganii au fugit de mulți ani deja din țara lor. Nimeni nu-și părăsește cu ușurință patria. Au fugit pentru că situația din Afganistan s-a deteriorat continuu, devenind tot mai periculoasă.  

Aceste aspecte au fost însă ignorate. Afganistanul a fost calificat drept stat "sigur". Mulți refugiați afgani au fost expulzați, unii au fost doar tolerați. Mii de afgani trăiesc în condiții inumane în Grecia, Turcia sau în țările balcanice. Politicienii europeni au refuzat să admită că situația securității în Afganistan era dezolantă și că intervenția occidentală în această țară a eșuat”. Articolul poate fi citit integral AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.