Expertă în relații internaționale: „SUA nu și-au propus să democratizeze Afganistanul” / „Toate aceste evenimente au fost negociate, pentru a fi finalizate cu preluarea puterii de către talibani în mod pașnic”


Expertă în relații internaționale: „SUA nu și-au propus să democratizeze Afganistanul” / „Toate aceste evenimente au fost negociate, pentru a fi finalizate cu preluarea puterii de către talibani în mod pașnic”

Directoarea biroului din București al German Marshall Fund, Alina Inayeh, expertă în relații internaționale, a comentat la RFI situația din Afganistan, oferind o persectivă oarecum diferită de cele care circulă acum în spațiul public: SUA și NATO nu și-au propus niciodată să democratizeze Afganistanul, ci doar să anihileze terorismul. Mai mult, ce se întâmplă acum în Afganistan ar fi rezultatul unor negocieri. Alina Inayeh mai spune că cel mai îngrijorător aspect al prezentei crize este valul de refugiați care va urma și despre care Europa evită, la modul aproape ostentativ, să discute.  

 ”Nu este absolut nimic surprinzător în ceea ce s-a întâmplat și nici măcar în rapiditatea cu care lucrurile au evoluat, ca să spun așa. Trebuie să ținem cont de faptul că negocieri între SUA, Guvernul afgan și talibani au loc de luni de zile, imediat după ce s-a anunțat retragerea inițial de către americani. Eu cred că toate aceste evenimente au fost oarecum negociate, pentru a fi finalizate cu preluarea puterii de către talibani în mod pașnic, fără a suferi prea mult populația civilă, mai ales cea din Kabul. Deci eu cred că toate aceste lucruri au fost negociate, oricât de cinic pare acest adevăr, pentru că odată cu retragerea trupelor americane și aliate din Afganistan, se știa că aceasta va fi urmarea”, a comentat Alina Inayeh.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Emiratul Islamic al Afganistanului. Profesorul Ioan Stanomir: „Statul creat de americani şi de aliaţii lor nu a fost decât o caricatură, incapabilă să se menţină în absenţa prezenţei protectorilor săi” / „Pentru femeile afgane, viaţa care urmează este aceea a unei teribile sclavii”

„Dacă ar fi să ne luăm după declarațiile talibanilor, urmează ca guvernul pe care îl vor instaura să fie puțin mai indulgent cu populația civilă, în special cu femeile decât guvernele anterioare. Însă practica de atâtea decenii arată că nu prea se poate pune mare bază pe ceea ce declară talibanii. Ceea ce este ușor de prevăzut - și ar trebui să ne pregătim pentru asta – este că va urma un val foarte mare de refugiați către toate statele care îi va primi. Și sunt îngrijorată de faptul că acest lucru nu se discută la nivel european. Am văzut că se discută în Canada, dar la nivel european nu văd o discuție serioasă în acest sens. (…) Eu vreau să vorbesc și despre China care deja a declarat că salută guvernul taliban și că vor avea relații cordiale și de cooperare cu acest guvern odată instalat. Așadar, din nou, China, din punct de vedere geostrategic, este cu un pas înaintea Europei și a SUA. Nu spun că SUA sau Europa ar trebui să coopereze cu guvernul taliban, dar China deja înțelege iminența situației și își face un plan de lucru”, a mai spus Alina Inayeh. 

În ce privește abordarea „problemei afgane” de către SUA, experta a explicat: „intrarea în Afganistan a trupelor SUA și ulterior a trupelor NATO nu a fost pentru rezolvarea problemei afgane, problemei naționale, locale, lipsă de democrație, legea sharia și tot ce e întâmplă acolo. Războiul din Afganistan a fost un război cu Al-Qaida, a fost pentru a opri terorismul și care își găsise un soi de rai în Afganistan. Asta a fost misiunea trupelor și nicidecum, din păcate, spun eu, nu democratizarea sau liberalizarea, deschiderea Afganistanului. Dacă e să tragem linie și să spunem a fost un eșec sau a fost un succes, sigur, pentru ce s-a făcut inițial, putem spune că a fost un succes: Afganistanul nu mai este un rai pentru teroriști. Din punct de vedere umanitar este o mare catastrofă și un insucces total prin însuși faptul că nu ne-am propus așa ceva niciodată”.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.