VIDEO. Purtătoarea de cuvânt a Primăriei Vaslui – Clitemnestra Tofan – a avut o cădere nervoasă și a urlat când jurnaliștii l-au întrebat pe șeful său, edilul PSD Vasile Pavăl, de ce sunt cheltuite sume colosale cu festivaluri și alte bâlciuri locale. Județul Vaslui, unde primarii au ieșit în drum să cerșească bani de la Cîțu, o ține de luni de zile în paranghelii exorbitante


VIDEO. Purtătoarea de cuvânt a Primăriei Vaslui – Clitemnestra Tofan – a avut o cădere nervoasă și a urlat când jurnaliștii l-au întrebat pe șeful său, edilul PSD Vasile Pavăl, de ce sunt cheltuite sume colosale cu festivaluri și alte bâlciuri locale. Județul Vaslui, unde primarii au ieșit în drum să cerșească bani de la Cîțu, o ține de luni de zile în paranghelii exorbitante

Momente tensionate, neobișnuite, pentru solida clică pesedistă care ține captiv în sărăcie Vasluiul de peste trei decenii, în conferința de presă organizată, joi, de Primăria Vaslui, unde în mod tradițional, edilul Vasile Pavăl, comunistoidul care nu iese din cuvântul profesorului de bolșevism Dumitru Buzatu, baron PSD și președinte al Consiliului Județean Vaslui, ar fi trebuit să expună, nederanjat, neîntrebat, netulburat emoțional, mărețele împliniri culturale ale orașului.  

Ar fi trebuit să anunțe ce minunății artistice și culturale se vor întâmpla de „Zilele Vasluiului” și să se împăuneze cu succesul avut de țopăiala obscen de scumpă intitulată pompos „Hora din străbuni” care abia s-a încheiat, lăsând în buzunarele firmelor de partid din județ sume colosale rezultate din cazarea și hrănirea celor peste 1000 de artiști invitați. Festival pe care presa locală muritoare de foame, invitată să scrie pe bani publici de Consiliul Județean, l-a prezentat ca pe cel mai important eveniment folcloric european dacă nu chiar mondial. Festival transmis 3 ore și 44 de minute, live pe Facebook, și de TVR Iași, altă instituție parazit (TVR în ansamblul său) care halește bani publici cu nemiluita ca să difuzeze astfel de tezaure folclorice de partid și alte bălării politice, nicidecum să informeze despre cum sunt prăduiți banii cetățenilor de către politicienii aflați permanent în campanie electorală. De treaba asta neplăcută, obositoare și netradițională se ocupă presa independentă, aia care nu știe dacă luna viitoare își mai permite să plătească facturile.  Adică inclusiv PODUL.  

 

Așadar, în conferința de presă de joi, primarul Vasile Pavăl trebuia să-și turuie discursul oficial, iar „presa” să se plictisească câteva zeci de minute după care să publice copy-paste comunicatul primit pe whatsapp de la doamna Clitemnestra Geanina Tofan, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Vaslui.  

Doar că la conferință a venit și Lucian Timofticiuc, patronul publicației locale „Vremea Noua” și proaspătul președinte al Consiliului de Administrație de la Antibiotice Iași, „omul” liberalilor Victor Costache și Nelu Tătaru, foștii miniștri ai Sănătății din cabinetul Ludovic Orban, pe care, firește, nu-l suspectăm de interes real pentru prăduirea banului public atâta timp cât este unul dintre beneficiarii de sinecuri, dar din partea PNL. O fi vrut să-i întoarcă gestul lui Dumitru Buzatu (video mai jos) - care s-a dus cu copita în ghips și cu zeci de primari săraci după el ca să-i iasă în față premierului Florin Cîțu, invitat de PNL la Vaslui, și să i se plângă de banii puțini ce le-au fost alocați de guvern pentru investiții și alte treburi serioase (că de alea neserioase sunt bani cu nemiluita după cum o să vedeți mai jos) – o fi fost nemulțumit că Vremea Noua a luat prea puțin sau nimic de la „Hora din bătrâni”. Nu e prea clar. 


Întrebările adresate de Timofticiuc lui Pavăl au fost însă foarte bune și au provocat reacții necontrolate din partea subalternilor acestuia. Mai exact, Timofticiuc și un alt jurnalist din sală au vrut să afle bugetele pentru cele două festivaluri PSD - „Hora din străbuni” și „Zilele Vasluiului” - și cu cât sunt plătiți cei mai valoroși artiști invitați să presteze la „Zilele Vasluiului”, care e treaba cu o scenă închiriată cu săptămânile și care tot cu săptămânile stă goală etc. 

Dacă primarul a răsucit nervos în mâinile cuprinse de tremurat tot felul de hârtii și i-a ordonat unui angajat să nu dea „răspunsul cu contractul” (video mai jos – de la min 57 aproximativ), purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Clitemnestra Geanina Tofan, a luat foc la asemenea obrăznicie. S-a tras de mască și de ochelari, s-a foit în scaun încercând să oprească întrebările impertinente cu privire la costurile acestor destrăbălări electorale, urlând că subiectul conferinței de presă e altul și că informațiile solicitate de Timofticiuc ar presupune ca angajații primăriei să umble cu liftul între etaje.  

„Purtătorul de cuvânt sunt! Subiectul conferinței de presă a fost anunțat pentru toți colegii. Solicitările pe care dvs le faceți către noi presupun să ne deplasăm cu liftul între etaje sau să dăm zeci de telefoane. Puteți să le transmiteți, le notăm, le documentăm și vă răspundem, dar atitudinea agresivă și insinuantă pe care o aveți la adresa noastră mi se pare jignitoare. Poate nu este locul și momentul. În primul rând, tema de bază a conferinței de presă a fost promovarea evenimentelor culturale. Din ce înțeleg am ajuns la a discuta prețuri, la a face insinuări, la a aduce acuzații și nu cred că este subiectul pe care toți colegii trebuie să stea și să asculte...”, a zbierat Clitemnestra Tofan.  

„Domnule primar, dacă permiteți ca jurnaliștii să fie jigniți de purtătorul de cuvânt, atunci ne ridicăm și plecăm și dacă un jurnalist întrebă cât a costat fiecare artist, de ce consideră dna purtător de cuvânt că e un afront?”, a răspuns Timofticiuc.  


Primarul PSD Pavăl: Nu vrea nimeni să nu dea informații, nu vrea nimeni să nu fie deschis, dar trebuie să înțelegeți un aspect. Știm ce înseamnă cheltuirea banului public, că de fiecare dată a fost transparență, am răspuns mereu întrebărilor. Sigur, poate unora le-a convenit, poate unora nu. Este normal și firesc acest lucru. Dar a spune acum cât s-a cheltuit, neavând toate documentele, că au fost aleși nu știu cum. A fost o comisie. Agenda primarului este făcută după solicitările populației. Am desfăcut zona comercială (n.r. zona cu corturile de mâncare s-a mutat la ștrand) la solicitările populației. Au spus să nu mai venim cu fum acolo, să ducem zona în altă parte. Suntem atenți la aceste chestiuni”  

Lucian Timofticiuc, în Vremea Noua: „Primarul Vasile Pavăl a anunțat bugetul estimativ al acestor manifestări care se ridică la 400.000 de lei. ”Este doar un estimat, după ce vom trage linia vom ști exact cât a fost bugetul pentru Zilele Vasluiului”, a spus primarul Vasile Păvăl. După mai multe tergiversări, tensiuni și trageri de timp, jurnaliștii au aflat cu cât sunt plătite vedetele din R. Moldova aduse în număr foarte mare să concerteze la Vaslui. Nașul acestor intermedieri este o cunoștință mai veche a celor de la Consiliul Județean Vaslui, Vasile Moroșanu, șeful Culturii din Raionul Anenii Noi, R. Moldova. Iată pe ce onorarii cântă artiștii care urcă pe scena de la Zilele Vasluiului: 16.000 de euro – Eugen Doga și Orchestra Național Simfonică Teleradio – Moldova, 21.000 de euro, artiștii moldoveni impresariați de Global Records – Irina Rimes și The Motans, 12.000 de euro trupa “Brio Sonores” și 45.000 de lei formația Lupii &Alex Calancea Band. Și scena cu toate utilitățile este adusă tot din R. Moldova, de către compania DVV Show, la prețul de 11.700 de euro pentru trei zile. La festival mai cântă și artiști locali: finalistul ultimei ediții de la Românii au Talent, Rareș Trufea, Alexandru Beatrice, Hands of Angels și fanfara Rotaria”. Articolul poate fi citit integral AICI.



 

Mai jos puteți admira o impresionantă colecție de festivaluri și alte paranghelii pe bani publici derulate în ultima vreme la Vaslui, cu precizarea că sunt doar câteva dintr-un lung șir: 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.