Grecia, fascinată de eroismul pompierilor din România și profund recunoscătoare: „Pe unde trec românii cu maşinile lor, iese lumea şi îi aplaudă” / Insula Thassos le oferă eroilor vacanțe gratuite. „Au muncit fără întrerupere până când au pus focul sub control. Ne simţim îndatoraţi. Ne-au învățat multe”


Grecia, fascinată de eroismul pompierilor din România și profund recunoscătoare: „Pe unde trec românii cu maşinile lor, iese lumea şi îi aplaudă” / Insula Thassos le oferă eroilor vacanțe gratuite. „Au muncit fără întrerupere până când au pus focul sub control. Ne simţim îndatoraţi. Ne-au învățat multe”

Presa internațională alocă spații importante incendiilor devastatoare din sudul Europei. ”Cutremurată de amploarea incendiilor ce ţin Grecia sub asediu de o săptămână într-un coşmar de foc, comunitatea internaţională trimite forţe care să ajute la stingerea incendiilor”, scrie publicația elenă I Efimerida, care, la fel ca și alte mass media din Grecia, laudă contribuția pompierilor români.  

Sub titlul ”Aliaţi străini în lupta cu flăcările – Germania cea înceată şi … surprinzătorii români”, I Efimerida constată rapiditatea și eficiența pompierilor veniți din România, care ”au generat numeroase comentarii laudative pe rețelele de socializare”. ”Cum au sosit în Evia, pompierii români au ridicat peste noapte un cartier general cu alimentare proprie și logistică. Apoi au cartografiat cu dronele drumurile forestiere, au calculat direcția vântului și au pus în funcţiune o comunicare internă de ultimă generație”. 

La fel de elogios, cotidianul Ethnos notează: ”Oamenii aceştia sunt cu secole înaintea noastră în ceea ce priveşte stingerea incendiilor. Sunt instruiți pentru orice situație posibilă, au dezvoltat metode pe care le găsești doar în batalioanele militare care acționează pe câmpurile de luptă și înfruntă focul pe măsură: nu ca pe un fenomen natural, ci ca pe un adversar, prin urmare, pun în aplicare tactici pentru a-l bloca”, mai scrie Ethnos. 

Cotidianul central KATHIMERINI remarcă faptul că frontul de nord al incendiilor din Evia este, pentru moment, stabilizat. „Ne-au ajutat grozav de mult băieţii care au venit din România şi Ucraina şi au intrat în interiorul zonei cuprinse de flăcări. Au muncit fără întrerupere până când au pus focul sub control”, a declarat viceprimarul din acea zonă. 

„Dacă nu ar fi fost ei, am fi alergat încă după flăcări. Ne simţim îndatoraţi. Ne-au învățat multe”, a mai adăugat oficialul elen. 

”Solidaritatea popoarelor a strălucit încă o dată, chiar şi în peisajul sumbru al incendiilor din acest an”, remarcă la rândul său publicația TA NEA, și continuă: ”Un exemplu luminos îl reprezintă ajutoarele trimise în Grecia de România. Pompierii români au devenit subiect de discuţie pe reţelele de socializare datorită pregătirii lor impecabile şi a eficacităţii lor. În multe cazuri, descrierea cu privire la modul în care acţionează ajunge la limita mitului, dar chiar dacă există inexactităţi sau elemente de exagerare, realitatea este una: pompierii români îşi pun viaţa în pericol pentru a salva pădurile Greciei. Pe unde trec pe aici românii cu maşinile lor, iese lumea şi îi aplaudă”, constată Ta Nea. 

ETHNOS mai relatează că insula Thassos oferă vacanţe gratuite pentru pompierii români care ajută la stingerea incendiilor. Organizarea găzduirii lor se va realiza în colaborare cu şeful biroului din România al Organizaţiei Elene a Turismului şi cu Consulatul României la Salonic.  

Primarul din Thassos, Leftheris Kyriakidis, a declarat în acest sens: „Mulţumim întregului Corp de Pompieri şi tuturor pompierilor pentru eforturile lor continue de mai multe zile, pe de o parte, pentru a contracara incendiile și, pe de altă parte, pentru a proteja zonele sensibile de apariția unor noi incendii. Mulțumim în special forțelor din alte țări care oferă ajutor și de aceea încercăm şi noi să ne aducem contribuţia”. (sursa Rador) 

Departamentul pentru Situații de Urgență: „Misiunile pompierilor români continuă în insula Evia 

În cea de-a treia zi, salvatorii acționează pentru stingerea incendiilor din zona Spathari, intervenția asigurându-se cu 6 mașini de stingere, 2 cisterne și 1 dronă. Totodată, similar zilelor trecute, șase pompieri vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor. 

Încă de la sosirea colegilor noștri în zonă, una dintre activitățile derulate cu prioritate a constat în identificarea surselor de apă (hidranți, lac, râu/pârâu) pentru alimentarea mașinilor de stingere. 

O situație deosebită a fost întâlnită ieri seară când, la retragerea echipajelor în bază, a fost observat un incendiu pe vârful unui deal abrupt. Au fost executate recunoașteri cu o dronă și cu un autoturism cu capabilități off-road, nefiind identificat niciun traseu care să permită apropierea de focare. Având în vedere configurația terenului, precum și vizibilitatea scăzută (noapte), pompierii s-au retras spre bază în jurul orei 24.00. În această dimineață, pentru a avea o imagine de ansamblu, colegii noștri efectuează o recunoaștere din aer a zonei respective, cu ajutorul dronei. 

În tot acest timp, se menține o legătură permanentă cu ofițerul elen delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români. 

Având în vedere temperaturile ridicate și condițiile de lucru, pentru a evita suprasolicitarea personalului, schimbarea turei este planificată să se realizeze la 6 ore” .

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.