VIDEO. Ludovic Orban, dezvăluiri și promisiuni incendiare. Florin Cîțu este premier datorită USR PLUS / Va demisiona din funcția de președinte al Camerei Deputaților dacă pierde alegerile pentru președinția PNL / Care va fi soarta actualului premier dacă însă va recâștiga șefia partidului


VIDEO. Ludovic Orban, dezvăluiri și promisiuni incendiare. Florin Cîțu este premier datorită USR PLUS / Va demisiona din funcția de președinte al Camerei Deputaților dacă pierde alegerile pentru președinția PNL / Care va fi soarta actualului premier dacă însă va recâștiga șefia partidului

Întrebat de ce nu este premier din partea PNL, președintele liberal Ludovic Orban a răspuns la Digi24 că și-a asumat prin demisia din funcția de șef al Guvernului ”rezultatul alegerilor, după care am început negocierile pentru formarea majorității”.  

„În momentul în care s-au blocat negocierile, noi am flexibilizat mandatul și ne-am dus cu două variante: Ludovic Orban sau Florin Cîțu premier. Dacă eram eu premier, Florin Cîțu era președintele Senatului, Florin Cițu premier, eram eu președinte al Camerei Deputaților. Cine a decis, până la urmă la negocieri premierul din partea PNL au fost partenerii de la USR care l-au preferat pe Florin Cîțu. Asta a fost opțiunea lor de atunci. Sigur, acum dacă-i întrebăm, s-ar putea să-și mai fi schimbat părerea. Pentru că eu sunt un partener loial. În momentul în care am bătut palma cu cineva, îmi respect toate înțelegerile”, a precizat Ludovic Orban. Video la finalul textului, de la minutul 8.45.  

Întrebat dacă Florin Cîțu rămâne premier în cazul în care va (re)câștiga președinția PNL în 25 septembrie, Orban a răspuns că „asta vor hotărî forurile statutare ale PNL”. Orban a mai precizat însă că „e o chestiune de onoare” și că el va demisiona din funcția de președinte al Camerei Deputaților dacă va pierde alegerile pentru un nou mandat la şefia Partidului Naţional Liberal, lansând voalat o provocare similară și pentru contracandidatul său Florin Cîțu. 

„Eu, dacă pierd alegerile, îmi scriu înainte de 25 septembrie demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Asta e o chestiune de legitate democratică. Dacă un premier care candidează la funcţia de preşedinte al PNL, pierde competiţia, ce autoritate şi ce legitimitate mai are să exercite funcţia respectivă, în condiţiile în care partidul nu-l mai sprijină? Cine-l mai ascultă? Asta e o chestiune de legitate într-o democraţie. Un om ca sa poată să exercite o funcție de o asemenea importanță în stat trebuie să aibă legitimitate, autoritate”, a declarat Ludovic Orban, luni seară, la Digi 24. (vedeți video de la minutul 34)


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.