Pompierii români, elogiați impresionant de presa din Grecia după prima misiune. Localnicii îi privesc ca pe niște extratereștri. „Parcă sunt de pe altă planetă”


Pompierii români, elogiați impresionant de presa din Grecia după prima misiune. Localnicii îi privesc ca pe niște extratereștri. „Parcă sunt de pe altă planetă”

Publicația grecească Fimes (www.fimes.gr) descrie într-un articol elogios profesionalismul și eroismul pompierilor români mobilizați să stingă incendiile din insula Evia.

Fimes, preluată de pagina de Facebook „Pompierii români”, scrie că ceea ce-au făcut pompierii români imediat ce au ajuns la locul intervenției din insula grecească Evia i-a determinat pe localnici să-i privească precum niște extratereștri

"Pompierii români care au venit în țara noastră să întărească efectivele anti-incendiu și să lupte cu flăcările par că sunt de pe altă planetă. 

Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. 

La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii. 

Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor. 

În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. 

De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația.  Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd", se arată în articolul menționat. (mai multe detalii AICI)

Grecia să luptă cu incendiile de vegetaţie de peste şase zile, iar situația cea mai gravă este pe insula Evia, a doua cea mai mare insulă elenă. Mii de oameni au fost evacuaţi cu feribotul, deoarce drumurile sunt blocate de incendii mistuitoare. Duminică erau cel puțin 55 de focare active contra cărora acționau 263 de pompieri greci, ajutaţi de 66 de vehicule şi 200 de colegi din Ucraina şi România. Situaţia s-a stabilizat, din fericire, în nordul Atenei, unde incendiul, care a devastat mai multe localităţi de marţi, s-a domolit duminică dimineaţă, potrivit pompierilor.



Departamentul pentru Situații de Urgență a scris pe pagina sa de Facebook că, duminică, s-a derulat prima „misiune a pompierilor militari români în zona Spathari, insula Evia. Intervenția a fost dificilă, incendiul având mai multe focare”.  



DSU: „Liviu (foto) este unul dintre cei peste 100 de pompieri salvatori care a pornit vineri într-una dintre cele mai complexe misiuni internaționale, în vederea sprijinirii colegilor lui din Grecia. 

Vorbim despre o misiune aparte, extrem de dificilă, care implică riscuri și care este diferită față de alte incendii la care pompierii militari intervin în mod curent. Dată fiind situația grea cu care se confruntă în această perioadă Grecia, ajutoarele internaționale sosite în sprijin, inclusiv din România, reușesc cu fiecare efort depus în limitarea propagării incendiilor de vegetație să consolideze ceea ce este cel mai important in aceste zile, ideea de fi solidar. 

Astăzi a avut loc prima misiune a pompierilor militari români în zona Spathari, insula Evia. Intervenția a fost dificilă, incendiul având mai multe focare, iar cei 35 de pompieri care au lucrat în două schimburi au depus eforturi considerabile în vederea localizării si lichidării acestora cu șase autospeciale de stingere cu apă și spumă și două cisterne care asigură alimentarea acestora. Totodată, un real ajutor adus în vederea recunoașterii direcției de propagare a aerului l-a constituit folosirea unei drone. 

Misiunea de sprijin a colegilor eleni continuă. 

În cadrul modului din România se vor alătura și pompierii din Republica Moldova, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova delegând pentru misiunea de sprijin a autorităților din Grecia, 25 de pompieri cu 4 unități de tehnică de stingere a incendiilor”.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.