VIDEO. Valeriu Nicolae despre cum s-a schimbat viața Ralucăi Turcan în 1999, „miraculosul an” în care l-a cunoscut pe Theodor Stolojan, un fost comunist influent, excepțional plătit de regimul ceaușist și în relații strânse cu Securitatea


VIDEO. Valeriu Nicolae despre cum s-a schimbat viața Ralucăi Turcan în 1999, „miraculosul an” în care l-a cunoscut pe Theodor Stolojan, un fost comunist influent, excepțional plătit de regimul ceaușist și în relații strânse cu Securitatea

Activistul civic Valeriu Nicolae, autorul unei migăloase documentări în ceea ce privește studiile și calificările profesionale ale aleșilor neamului din Parlament, readuce în atenție ascensiunea politică a doamnei deputat PNL Raluca Turcan, actualul ministru al Muncii și proaspăt realeasă la conducerea PNL Sibiu. Într-o postare pe Facebook, Valeriu Nicolae vorbește mai ales despre relația acesteia cu fostul premier Theodor Stolojan, acum în vârstă de 77 de ani, despre al cărui trecut comunist sinistru, împletit strâns de fosta Securitate, organul de represiune al odiosului regim, se vorbește prea puțin în spațiul public.  

Podul este printre puținele publicații care a făcut recent referire la trecutul tenebros al lui Stolojan, salariat de lux al unității Acțiuni Valutare Speciale (AVS) – sinecură DIE care se ocupa de conturile secrete ale clanului Ceaușescu și ale Securității. Potrivit istoricului Marius Oprea, economistul Theodor Stolojan coordona ”operațiunile de aport valutar special” cu sume rezultate din exporturi de armament către dictatorii din lumea a treia și terorismul internațional, ”afaceri” cu diverse produse de export ale României socialiste și, nu în ultimul rând, cu sume provenite din… ”traficul de carne vine cu sași și evrei”, vânduți la propriu rudelor din străinătate în schimbul unor sume considerabile în valută. (mai multe detalii AICI)

În ce privește destinul Ralucăi Turcan, acesta a fost decis, chiar în anul în care tânăra își încheia studiile la Moscova, la Institutul Pușkin, de întâlnirea cu Theodor Stolojan, reîntors în politică după o pauză de câțiva ani de zile, retragere la care recursese după ce favoritul său la alegerile prezidențiale din 1996 – Ion Iliescu – a pierdut în fața lui Emil Constantinescu. În 2000, Stolojan „decide” să candideze, din partea PNL, la Cotroceni, cursă în care era înscris și Mugur Isărescu, din partea CDR 2000, cei doi foști premieri apropiați ai Securității reușind să divizeze voturile fostei convenții și să-i propulseze în finală pe odioșii Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor. Pare o poveste fabricată în laboratoarele Securității...dar suntem convinși că sunt doar simple coincidențe și orice asemănare cu clasicul mod de operare al acesteia este pur întâmplătoare.  

Valeriu Nicolae:

„1999 este un an miraculos în CV-ul doamnei Turcan. Termină studiile în Rusia și este masterandă la SNSPA. Pe exact aceeași rețetă ca toate CV-urile imposturilor tinere de la PNL, nu e clar dacă are diploma sau nu (după publicarea inițială de pe 3 august 2020 s-a dovedit că nu are). 

Tot în 1999, își ia și o diplomă în economie de la Relații Internaționale la ASE și lucrează full time la una dintre firmele care au dat cea mai mare țeapă statului român. Este angajată în cabinetul lui Theodor Stolojan. 

Theodor Stolojan, mare, mare liberal a fost unul dintre cei mai influenți oameni în timpul lui Ceaușescu, om cu legături foarte strânse cu Dan Voiculescu. Toxic până la rădăcină. Stolojan, Voiculescu, Meleșcanu, Isărescu, Năstase, Băsescu, Geoană sunt practic același lucru. Foști comuniști influenți cu relații foarte, foarte strânse cu Securitatea, care au controlat de la bun început ”democrația” în România. 

La fel ca Elena Udrea, creația domnului Băsescu, doamna Turcanu este un fel de Firea/Voiculescu a domului Stolojan. Tot, dar tot ceea ce a făcut profesional doamna Turcanu este legat de domnul Stolojan, un cunoscut admirator al fetelor tinere. După anul de grație 1999, CV-ul doamnei Turcan este doar o înșiruire de sinecuri și mandate în Parlament. La 24 de ani devine( fără a face nimic care ar putea să justifice asta) expert parlamentar și predă la universitatea din Sibiu. Desigur, faptul că Stolojan era lider politic și preda la aceeași universitate în Sibiu este doar o coincidență, căci doamna Turcan este un mic geniu care nu are nevoie de articole științifice și alte chestiuni de care au nevoie fraieri cinstiți pentru o carieră academică.  

La 28 de ani este aleasă deputată de Sibiu, locul României magice, căci nu este nimic normal în cariera Ralucăi Turcan. Din 2004 produce doar gargară ieftină în Parlament. Într-o bună tradiție a imposturii, este și absolventă a Colegiului lui Oprea. Cumplit de artificială, pupincuristă dibace – remarcabile rămân odele către Elena Udrea, Băsescu, Iohannis și Orban - doamna Turcanu, cu practic zero experiență profesională în sectorul privat și cu zero realizări profesionale înainte de politică, este cea mai importantă femeie a PNL-ului. România normală, cum ar zice domnul Președinte. Echipa lui Cîțoprea, echipa câștigătoare, tati!”.

„Seriozitatea, loialitatea, dorința de a munci, de a se perfecționa și aș vrea să precizez foarte limpede că atât timp cât a lucrat cu mine nu a avut nicio funcție publică. 

Că a fost consiliera mea ca președinte al PNL-ului, da, pentru că o cunoscusem înainte când lucra la grupul Tofan, așa cum am lucrat și eu o perioadă la grupul Tofan. Ceea ce este astăzi se datorează muncii sale și nu protecției mele, practic, gândiți-vă că eu nu mai am un rol activ în PNL din 2008. Suntem în relații foarte bune. Discutăm și chiar în perioada care vine o să ne întâlnim pentru că eu am vorbit foarte mult în emisiuni despre legea pensiilor, este foarte clar cum pot fi rezolvate problemele din sistemul de pensii, deci avem relații foarte bune”, a povestit și Stolojan în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”. (vedeți video la finalul textului)

Prin 2006, Ludovic Orban făcea o serie de declarații cu privire la relațiile dintre cei doi, dezvăluiri care stârneau scandal în partid. Una dintre acestea se referea la o întâmplare din campania electorală, din mai 2004, înainte ca Stolojan s-o cunune pe consiliera sa cu Valeriu Turcan, relatează ph-online.ro.

Turcan era atunci consiliera personală a lui Stolo, candidatul alianței PNL-PD la președinție. Gurile rele spun că, într-o dimineață, la micul dejun, la Alba, Raluca l-ar fi apostrofat pe liderul PNL, în prezența mai multor liberali din organizație: "Domnule Stolojan, v-ați uitat periuța și pasta de dinți în bagajul meu".

O altă poveste interpretată în fel și chip este cea legată de prezența Ralucăi Turcan, la vizita oficială a lui Clinton, în tribuna oficială, alături de Stolojan. Protocolul ar fi prevăzut ca acesta să fie însoțit de soția sa. Gestul a fost și este catalogat și azi drept o încălcare "impardonabilă" a protocolului oficial.

Cristian Șuțu se întreba, în 2008, într-un articol postat pe blogul său, dacă nu cumva retragerea lui Stolojan din cursa prezidențială din 2004 din cauza unei amantlâc cu Raluca Turcan. „Cred, însă, că ar fi interesant de aflat de ce s-a retras Stolojan în 2004 din cursa prezidenţială. Ce şi mai ales cine l-a adus atunci la surmenaj? Raluca sau Andreea Vass?”, scria acesta.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.