"Ieșim în stradă să cerem pedepsirea vinovaților pentru represaliile din 10 august!". Mai multe organizații civice își manifestă nemulțumirea față de complicitatea dintre sistemul de (in)justiție din România și artizanii represiunii contra protestatarilor pașnici: Doru Stoica și Giorgiana Hosu, principalii vizați


"Ieșim în stradă să cerem pedepsirea vinovaților pentru represaliile din 10 august!". Mai multe organizații civice își manifestă nemulțumirea față de complicitatea dintre sistemul de (in)justiție din România și artizanii represiunii contra protestatarilor pașnici: Doru Stoica și Giorgiana Hosu, principalii vizați

Nemulțumite că (in)justiția din România își bate joc de Dosarul 10 august precum în cazul dosarelor istorice, al Revoluției, respectiv al Mineriadei, organizațiile civice Corupția Ucide, Rezistența, Asociația Evoluție în Instituție, Declic, Ştafeta Steagului UE, Voluntari în Europa, Geeks for Democracy, dar nu numai, au anunțat că vor organiza marți, 10 august, de la ora 19, un protest în Piața Victoriei din București, la 3 ani de la represiunea regimului PSDragnea asupra protestatarilor pașnici. Niciun vinovat, că vorbim de coordonatorii represiunii de la nivel politic sau de executanții ordinelor, nu a fost pedepsit. 

Organizațiile civice au reliefat în comunicat și o serie de elemente care relevă complicitatea dintre procurori, ne referim la Doru Stoica și Giorgiana Hosu, și artizanii represiunii, pentru ca cei ultim menționați să nu răspundă în fața legii. 

Redăm comunicatul organizațiilor civice: "Au trecut trei ani de când manifestația pașnică din 10 august 2018 - Piața Victoriei a fost spulberată cu violență de către autoritățile statului, cu ajutorul Jandarmeriei Române, încălcând drepturile cetățenilor care își manifestau în stradă nemulțumirea cu privire la modificările legislative din domeniul Justiției.

Diasporenii veniți să protesteze în țară au fost tratați de către statul român cu gaze, bastoane, calomnii și manipulările de la televizor.

Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan, șefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât și colonelul Paraschiv - “dirijorul”- nu au fost pedepsiți pentru violențele pe care le-au săvârșit în stradă.

Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în războiul pe care îl purta puterea cu protestatarii.

Legătura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori.

Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părților implicate fără să facă o percheziție informatică. Efectul acțiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase și la soluționarea cazului superficial, fără ca vinovații să fie pedepsiți în conformitate cu actele lor.

Giorgiana Hosu, fosta șefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voință dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat recent, la vârsta de 49 de ani.

Astăzi, dosarul #10august este redeschis, iar tergiversarea lui a dus la anularea și distrugerea unor probe care nu mai pot fi recuperate. Acesta se va întoarce la procurorii militari unde istoria ne-a învățat că ajung să zacă dosare istorice chiar și decenii întregi (Ex: Mineriade, Revoluție).

Ieșim în stradă să cerem pedepsirea vinovaților pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul și litera legii și care să aibă o durată rezonabilă de timp!

VREM DREPTATE PENTRU 10 AUGUST!

HAI ȘI TU!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.