Alți doi sportivi de talie internațională refuză să se întoarcă în Belarusul tiranului Lukașenko. „Am o fiică, nu pot să risc. Sunt unul dintre acei oameni care nu pot tăcea”


Alți doi sportivi de talie internațională refuză să se întoarcă în Belarusul tiranului Lukașenko. „Am o fiică, nu pot să risc. Sunt unul dintre acei oameni care nu pot tăcea”

Faptul că alți doi sportivi de talie internațională și-au anunțat public intenția de nu se mai întoarce în Belarus indică, încă o dată, că regimul dictatorial de la Minsk reușește să-și terifieze cetățenii tot mai tare și să demonstreze că cele trei situații oribile recente care au făcut înconjurul lumii nu sunt cazuri izolate: deturnarea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici, persecutarea sportivei Kristina Țimanouskaia, membră a delegației din Belarus participante la Olimpiada de la Tokyo și spânzurarea activistului Vitali Șișov într-un parc din Kiev, Ucraina, țară din care își ajuta conaționalii care fugeau peste graniță.  

În timp ce atleta Kristina Țimanouskaia, 24 de ani, ajungea, miercuri seară, cu bine în Polonia, ajutată de autoritățile japoneze, o altă atletă, Yana Maksimova, își făcea publică decizia de a nu se mai întoarce acasă. Maksimova anunţă că, împreună cu soţul său, Andrei Kravchenko, tot sportiv, se va stabili definitiv în Germania, temându-se pentru viaţa familiei sale. 

"După toate evenimentele care au avut loc, nu intenţionez să mă întorc în Belarus. Am o fiică mică, nu pot să risc. Sunt unul dintre acei oameni care nu pot tăcea. Când am trăit şi m-am antrenat în Belarus, ei nu m-au lăsat să plec", a spus Maksimova, specialistă în proba de heptatlon, care se află în prezent, alături de familie, în Germania. 

Ce i s-a întâmplat sportivei Kristina Țimanouskaia  nu este altceva decât un exemplu de situații banale, forțate să devină cauze nobile pentru comunitatea internațională, din cauza unui regim dictatorial aflat într-o stare cronică de paranoia, comentează RFI:  

Vinerea trecută atleta a fost inclusă de către oficialii delegației olimpice belaruse, fără a fi consultată în prealabil, într-o probă sportivă la care nu mai concurase  niciodată – ștafeta de 4x400 m. Drept consecință, atleta s-a revoltat exprimându-și dezaprobarea într-o postare video pe contul său de Instagram. 

Până aici practic totul părea un caz banal de proastă organizare din partea comitetului olimpic belarus, în particular din cauza unei gestionări neadecvate a calendarului de control anti-doping al sportivelor ce erau programate a participa în ștafeta de 4x400. 

A doua zi, însă, conducerea Comitetului olimpic belarus, președintele căruia este nimeni altul decât fiul lui Lukașenko, Viktor Lukașenko, tot el șeful KGB-ului belarus, a ordonat scoaterea atletei Kristina Țimanouskaia din lista de concurs și deportarea sa forțată în Belarus, escortată de doi oficiali ai delegației olimpice belaruse. 

Scandalul a luat rapid amploare datorită sesizării prompte a diasporei belaruse, care a reamintit imediat de cazul jurnalistului răpit în luna mai, Roman Protasevici. Din momentul în care principalele voci ale diasporei belaruse au dat alarma duminică după-amiază, scandalul nu mai putea să nu ajungă pe prima pagină a presei internaționale, dar și pe agenda imediată a multor cancelarii occidentale. 

Operațiunea de recuperare a atletei belaruse a început cu ajutorul poliției japoneze și a Comitetului olimpic japonez care i-au acordat protecție sportivei belaruse chiar în aeroportul din Tokio, urmând ca luni, Cehia și Polonia să-i ofere protecție diplomatică Kristinei Țimanouskaia. Sportiva belarusă într-un final a optat pentru o viză umanitară oferită de ambasada Poloniei în Japonia, iar din declarațiile vice-ministrului polonez de externe, Marcin Przydacz,  urmează ca în viitorul apropiat sportiva belarusă să primească azil și chiar oferta de a-și continua cariera sportivă în lotul sportiv al Poloniei.  

CITEȘTE ȘI: Un important opozant al regimului criminal din Belarus a ieșit la jogging și nu s-a mai întors. Trupul tânărului a fost găsit apoi atârnând într-un copac

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.