Cei mai controversați miniștri ai guvernului Cîțu - Bode și Cîmpeanu - și-au ascuns tezele de doctorat. Oare de ce?


Cei mai controversați miniștri ai guvernului Cîțu - Bode și Cîmpeanu - și-au ascuns tezele de doctorat. Oare de ce?

Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a secretizat lucrarea de doctorat în urma căreia a primit titlul de doctor în 2018, motivând că lucrarea ar fi în curs de publicare la o editură. În cazul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, nebuloasa este și mai mare în ce privește lucrarea de doctorat care nu doar că nu e publică, dar nici măcar nu este clar când și unde a susținut-o. Potrivit CV-ului lui Cîmpeanu de pe siteul Ministerului Educației, acesta ar fi obținut „diploma de doctor” undeva între 1992 și 2000 la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului. (mai multe detalii AICI)

Potrivit unei investigații G4media.ro, cu doar o zi înainte de termenul anunțat pentru publicarea integrală a tezei sale de doctorat pe o platformă administrată de Ministerul Educației, Lucian Bode, a trimis o adresă la universitatea unde și-a susținut lucrarea, anunțând că refuză acest lucru. El și-a motivat decizia prin faptul că și-a publicat lucrarea la o editură, fapt neadevărat, după cum rezultă din ancheta G4Media.ro.

Site-ul editurii menționează că volumul este „în pregătire”, iar Bode însuși a declarat, pentru G4Media, că volumul ”va apărea în curând”. Referitor la această situație, Școala Doctorală ne-a trimis la editură, unde, însă, nu răspunde nimeni la telefon. Conform prevederilor legale, publicarea tezei trebuia să aibă loc până pe data de 22 iulie 2021. 

Actualul ministru al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a primit titlul de doctor în 2018, de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, unde a susținut lucrarea cu titlul ”Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI (corect ar fi fost ”al XXI-lea” n.r.). România în context european actual”. (mai multe detalii AICI)

Profesorul Ștefan Vlaston analizează într-un editorial pentru Adevărul situației tezei de doctorat a lui Cîmpeanu, speculând că acesta se simte probabil cu „musca pe căciulă!”, temându-se de constatările specialiştilor pe teza sa de doctorat. 

„Am avut, în ultima perioadă, o întreagă dezbatere privind tezele de doctorat plagiate. Ştim că şi din cauza acestor teze am ajuns ruşinea Europei, universităţile româneşti se plasează în clasamente internaţionale credibile pe locuri 1000+. Pentru a bloca orice suspiciune privind propria teză de doctorat, cel mai simplu ar fi fost ca ministrul Cîmpeanu să-şi publice teza. N-o face, în ciuda apelului preşedintelui Iohannis de a se ţine cont de opinia societăţii civile şi a mediului academic. 

Cea mai la îndemână concluzie este că ministrul Cîmpeanu se ştie cu musca pe căciulă, şi îi este frică de constatările specialiştilor pe teza sa de doctorat. 

Ministrul Sorin Cîmpeanu şi-a publicat CV-ul abia la trei luni după ce a fost învestit în funcţia de ministru al Educaţiei. Şi abia după solicitări apărute pe reţele de socializare. CV-ul dlui ministru Cîmpeanu cuprinde multe informaţii despre funcţii şi onoruri primite, dar nimic despre opera ştiinţifică. Măcar titlul tezei de doctorat. La solicitarea ziaristei Melania Cincea, pe Legea 544/2001, Biroul de Comunicare al Ministerului Educaţiei îi răspunde acesteia că informaţiile cerute asupra operei ştiinţifice a ministrului nu sunt de interes public! Să nu-ţi vină să crezi!”, scrie Vlaston.  

De asemenea, jurnalista Melania Cincea de la publicația „Puterea a Cincea” atrăgea atenția în urmă cu câteva luni că ministrul Cîmpeanu și-a făcut public CV-ul abia după ce în rețelele de socializare s-a făcut referire la asta, dar că solicitarea sa, în baza Legii 544/2001, privind „titlul, locul şi data susţinerii tezei sau a tezelor sale de doctorat şi, de asemenea, titlul cărţilor pe care le-a publicat, anul apariţiei lor şi editura la care au apărut” a primit un răspuns halucinant din partea Biroului de Comunicare din cadrul Ministerului Educației. Mai exact că informaţiile solicitate de jurnalistă nu sunt din categoria celor de interes public, întrucât nu privesc activitatea ministerului: „În conformitate cu dispozițiile art. 2 lit b) din Legea nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările și completrările ulterioare, «prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei». Cu alte cuvinte, solicitarea dumneavoastră nu privește acte care să rezulte din activitatea Ministerului Educației” (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.