VIDEO. RISE PROJECT, investigație incendiară: „O instituție-cheie din România a fost capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor” / Frăția însângerată pesedisto-liberală de la DOLJ – politicieni care aproape s-au omorât, dar s-au împăcat și împart prietenește sinecurile la stat


VIDEO. RISE PROJECT, investigație incendiară: „O instituție-cheie din România a fost capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor” / Frăția însângerată pesedisto-liberală de la DOLJ – politicieni care aproape s-au omorât, dar s-au împăcat și împart prietenește sinecurile la stat

O investigație RISE Project aflată la primul episod arată cum o instituție-cheie din Româna, esențială într-o democrație solidă, a fost capturată de o grupare doljeană consolidată după o tentativă de omor petrecută în urmă cu două decenii.  

„Sunt craioveni și s-au ajutat unii pe alții până când au ajuns împreună la vârful Autorității Electorale Permanente, instituția care ne organizează și supraveghează procesul electoral. Gruparea decide discreționar și cum sunt decontați banii publici pentru subvenționarea partidelor politice, încălcând legea, conform Curții de Conturi, și blocând controale, ca să-și ajute șefii politici. 

Pe această filieră au ajuns în funcții importante din instituția publică cel puțin 25 de persoane. Unii și-au falsificat CV-ul, alții au plagiat teza de doctorat.  

Principala poartă de intrare a fost chiar cabinetul președintelui autorității, unde noii veniți erau formal angajați drept consilieri, iar apoi deveneau funcționari în instituție, ocolind concursurile pentru ocuparea posturilor respective. Au ajuns astfel să gestioneze bugetele pentru alegeri, să organizeze licitații pentru softul electoral care ne centralizează votul sau să rezolve reclamațiile cu eventualele fraude electorale”, scrie RP.

Personajele principale:  

Sorin Gabriel Lazăr, condamnat pentru tentativă de omor (foto sus - centru). Când era tânăr și membru PRM, a înjunghiat un rival politic de patru ori pe la spate, apoi a fugit din țară. S-a întors după un an jumate și a fost trimis după gratii. De câțiva ani este om de bază în AEP. A fost trei luni secretar general adjunct, poziție din care a coordonat achizițiile instituției. Acum este directorul Departamentului de Comunicare și Relații Internaționale, adică imaginea instituției în țară și în străinătate. A ajuns aici fără concurs și fără avizul parlamentarilor. Aptitudinile sale din CV sunt plagiate după cele ale șefului său. A susținut, în declarația de interese din 2019, că este membru în Colegiul Consilierilor Juridici Dolj, fără să aibă vreo legătură cu această instituție. În schimb, a omis să declare două proprietăți. Se cunoaște cu Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei și soția deputatului PSD Claudiu Manda, încă de pe vremea tentativei de omor. 

Florin Constantin Mitulețu Buică, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP - foto sus, stânga). L-a ajutat pe Lazăr să-și albească cazierul după condamnarea pentru tentativă de omor, iar apoi l-a adus în AEP. Fratele geamăn al lui Buică a fost martor la tentativa de omor de acum 20 de ani. Ambii au fost membri PRM devotați. Mitulețu a împărțit cu Sorin Manda, fratele mai mic al deputatului PSD Claudiu Manda, o companie în Craiova. 

Ștefan Bucur Stoica, deputat, victima tentativei de omor (foto jos, alături de Florin Cîțu). Și-a pierdut splina în urma atacului lui Lazăr, dar după aceea a acceptat o slujbă la stat chiar în departamentul unde mama celui care a vrut să-l omoare era directoare. A renunțat apoi să mai ceară daune de la agresor, iar instanța a hotărât că el provocase conflictul. În 2000, când a ajuns la spital, era membru PD. Astăzi este deputat și președintele PNL Dolj. 

Investigația jurnalistică poate fi citită integral AICI


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.