Deputatul USRPLUS Teodor Lazăr a criticat joi, 29 iulie, pasivitatea președintelui Klaus Iohannis în legătură cu temele ce țin de domeniul justiției, blocajul din coaliție părând că este privit cu satisfacție de la Palatul Cotroceni.
"Reformarea Justiției, asigurarea libertății totale pentru procurori și judecători și mai ales înlăturarea politicienilor de la butoanele justiției au fost promisiuni de campanie dar și parte a programului de guvernare depus în Parlament de PNL-USR-UDMR. Cu toate acestea, vedem că reformele din Justiție întârzie, iar oficial cauza este blocajul generat de UDMR – iar speța desființării Secției Speciale este cel mai bun exemplu. Cu toate acestea, mulți dintre noi ne întrebăm ce își dorește cu adevărat președintele Iohannis și dacă nu cumva privește cu satisfacție sincopele pe care le întâmpinăm în coaliție pe tema justiției. De la începutul anului, coaliția este divizată pe tema desființării Secției Speciale, iar fractura este clară dacă ne uităm la opțiunile opuse ale USR și ale UDMR. În tot acest timp ne-am fi așteptat ca președintele să intervină și să ceară tuturor partidelor din coaliție să-și respecte angajamentele asumate și programul de guvernare. Din păcate însă, pe această temă, președintele nu comunică deloc public, nu folosește deloc prestigiul funcției prezidențiale și legitimitatea dată de voturile românilor", a declarat Lazăr.
Totodată, Lazăr a amintit că numirile făcute de Iohannis la șefia Parchetului General și DIICOT s-au realizat fără a ține cont de CSM, iar acest lucru a fost criticat atât în rapoartele MCV cât și de GRECO.
"Președintele a preferat să numească procurori-șefi despre care se cunoștea faptul că nu au destulă experiență și expertiză în lucrul cu dosare de corupție complicate. Tocmai de aceea, numirile a doi procurori șefi, la DIICOT și Parchetul General au fost criticate atât în rapoartele MCV cât și de GRECO. Practic, Iohannis a fost criticat de partenerii noștri europeni și experți europeni în justiție pentru încălcarea statului de drept", a explicat Lazăr.
Pe final, deputatul USRPLUS i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că cei care l-au votat în 2014 și în 2019 aveau alte așteptări de la el.
"Românii l-au votat pe Klaus Iohannis cu speranța că va acționa ca un președinte reformator și că se va lupta pentru un stat de drept puternic și cu adevărat euro-atlantic. La fel a făcut și USR, în turul II al alegerilor prezidențiale din 2019. Speram că președintele a lăsat în urmă cu totul momentul în care era prezentat ca premierul de la Grivco. Ne întrebăm dacă nu cumva ne-am înșelat", a conchis Lazăr.