VIDEO. Plângere penală pentru agresiune și tentativă de tâlhărie după vizita lui Liviu Dragnea la DNA. Bătăușul cu capul spart, din tabăra pro-infractor, a încercat să smulgă camera video a unui jurnalist pe care l-a și lovit de mai multe ori


VIDEO. Plângere penală pentru agresiune și tentativă de tâlhărie după vizita lui Liviu Dragnea la DNA. Bătăușul cu capul spart, din tabăra pro-infractor, a încercat să smulgă camera video a unui jurnalist pe care l-a și lovit de mai multe ori

Anunțată din vreme prin presă de avocata Flavia Teodosiu și pe Facebook de Codrin Ștefănescu, ultimul său locotenent, vizita de luni de la DNA a lui Liviu Dragnea - eliberat recent din pușcărie înainte de executarea integrală a pedepsei de trei ani și șase luni la care fusese condamnat în dosarul angajărilor fictive - s-a transformat într-un balamuc de nedescris, susținătorii acestuia agresând jurnaliști și pe revoluționarul Marian Ceaușescu, un contestatar constant al fostului lider pesedist, care a fost lovit cu ouă și stropit cu lactate din cap până în picioare. 

Agresivitatea taberei pro-Dragnea a surprins pe toată lumea, dar mai ales Jandarmeria care nu a luat nicio măsură pentru protejarea jurnaliștilor împinși, loviți, jigniți și mânjiți cu lactate și ouă de susținătorii eliberatului de la Rahova.  

Una dintre țintele predilecte ale susținătorilor a fost jurnalistul Mălin Bot care a fost murdărit cu produse alimentare, iar apoi, la intrarea lui Dragnea în sediul DNA, lovit repetat de un individ în tricou alb, un fel de gardă de corp dezlănțuită care a și încercat să-i smulgă camera video, dar a sfârșit prin a-i rupe tricoul. 

În busculada creată, garda lui Dragnea a primit o cameră profesională în frunte de la un cameraman pe care cel mai probabil l-a dezechilibrat. Deși rănit, protectorul lui Dragnea a refuzat să părăsească zona până când fostul lider pesedist nu a ieșit de la DNA, însoțindu-l disciplinat și devotat până la bolidul de lux care îl aștepta pe liderul haosului în imediata apropiere.  




La o zi de la groaznicele incidente, Mălin Bot a decis să depună plângere penală pentru agresiune, distrugere și tentativă de tâlhărie. Redăm integral mai jos plângerea adresată de jurnalist Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1: 

„Domnule prim-procuror 

Subsemnatul, Bot Mălin, (date personale), formulez prezenta 

PLÂNGERE PENALĂ 

Pentru agresiune, distrugere și tentativă de tâlhărie, reprezentând concret încercarea de a mă deposeda cu forța de aparatul cu care filmam, agresarea mea când am opus rezistență pentru a-mi proteja bunul, ruperea tricoului de pe mine în timpul acestei agresiuni.  

Competența teritorială a acestei unități de Parchet: 

Faptele s-au comis în data de 26 iulie 2021, în jurul orei 13.00, la intrarea secundară în sediul DNA situată pe strada Constantin Cristescu, colț cu Știrbei Vodă numărul 79-81, Sectorul 1. Locul comiterii faptelor este pe raza de competență teritorială a Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, identitatea autorului nu îmi este cunoscută complet astfel încât să pot determina competența acestei unități de Parchet în funcție de calitatea autorului. Faptele reclamate sunt de competența Parchetului de pe lângă Judecătorie, dacă autorul lor nu are o calitate aparte care să atragă competența altei unități de Parchet. 

Identitatea autorului 

Fac precizarea că, din câte cunosc din cele văzute la fața locului, echipa de Jandarmerie prezentă pentru a controla un protest ilegal organizat la sediul DNA pentru infractorul eliberat condiționat Liviu Dragnea a legitimat persoana care a comis faptele pentru care depun prezenta plângere și identitatea acesteia este cunoscută jandarmilor prezenți la fața locului.  

Starea de fapt 

În data de 26 iulie 2021, în jurul orei 12.10 am ajuns la sediul central DNA pentru a documenta organizarea unui protest ilegal în favoarea lui Liviu Dragnea, infractor eliberat condiționat chemat la sediul DNA pentru procedura judiciară a prelungirii sechestrului pe avere într-un dosar penal în care a fost trimis în judecată.  

Prezența acestuia la DNA, la ora 13.00, fusese anunțată public de Codrin Ștefănescu, fost secretar general PSD urmărit penal și el de către procurorii DIICOT din Caraş-Severin, alături de alte 15 persoane pentru mai multe infracţiuni, printre care şantaj şi abuz în serviciu. 

Informarea publică făcută de Codrin Ștefănescu despre prezența infractorului Liviu Dragnea la sediul DNA a fost preluată de întreaga presă, devenind un subiect de interes public. Având în vedere că și la eliberarea din Penitenciarul Rahova, alături de Codrin Ștefănescu au fost aduse mai multe persoane care au organizat pe loc o manifestație publică, am decis în calitate de jurnalist independent să merg la sediul DNA pentru a relata ce se va întâmpla și pentru a-l întreba pe infractorul eliberat condiționat Liviu Dragnea, de ce nu își vede discret de eliberarea condiționată și organizează manifestări publice ca cea de la penitenciar, intuind că va avea loc ceva similar la sediul DNA din moment ce Codrin Ștefănescu a făcut publicitate prezenței lui Dragnea acolo.  

La fața locului am constatat că erau prezenți jurnaliști de la toate posturile TV, de la diverse site-uri și posturi de radio, prezența unui număr atât de mare de jurnaliști fiind confirmarea certă a faptului că acel eveniment era unul de interes public.  

La fața locului am filmat un grup de femei în vârstă coordonate de un tânăr care le indica să arunce cu ouă, lapte și iaurt în jurnaliștii prezenți acolo. Tot materialul video filmat de mine este AICI

În jurul orei 13,00, la fața locului a ajuns un SUV marca BMW, cu numărul de înmatriculare TR 29 KJZ din care a coborât infractorul eliberat condiționat Liviu Dragnea. Pentru că acesta era înconjurat de foarte mulți cameramani ai posturilor TV, ca să evit să mă înghesui, am așteptat chiar la ușa de intrare în sediul DNA să adresez și eu întrebările mele, lucru pe care l-am făcut când Liviu Dragnea a ajuns în dreptul meu și a intrat în clădire.  

În acel moment am observat pe individul împotriva căruia depun prezenta plângere, care acționa ca o gardă de corp a lui Dragnea și brusca operatorii de imagine care erau în jurul acestuia.  

Imediat după ce Liviu Dragnea a intrat în sediul DNA, acest individ fără nicio justificare, a prins cu mâna lui dreaptă dispozitivul cu care eu filmam și a încercat cu forță să-l smulgă din mâna mea, împotriva voinței mele. Pentru că acesta prinsese de capătul cu giroscop al aparatului de filmat, foarte sensibil la atingere în acea zonă, am încercat cu mâna mea stângă să eliberez aparatul de filmat din mâna acestui individ, el punând și mâna lui stângă pe aparat cu scopul vădit de a mă deposeda de el cu forța. 

Momentul exact este înregistrat video și montat AICI! 

Am încercat să opun rezistență încercând și să-mi protejez cumva aparatul de filmat, să evit deposedarea mea de el sau distrugerea lui, moment în care un cameraman s-a dezechilibrat în busculadă și l-a lovit în frunte pe individ cu parasolarul camerei video, moment în care individul a dat drumul la aparatul meu de filmat, eu m-am dezechilibrat și s-a produs o busculadă generală în care eu am încercat să-mi protejez mai departe dispozitivul video, iar acest individ a continuat să mă agreseze, încercând să mă lovească cu pumnul în față și rupând tricoul de pe mine.  

Ulterior, la cererea mea, individul a fost legitimat de Jandarmerie, dar nu mi s-a comunicat identitatea lui sau măsurile luate împotriva lui, jandarmii spunând că pot depune plângere dacă am vreo nemulțumire.  

În drept: 

Consider că fapta de a încerca să mă deposedeze cu forța de un bun cu valoare mare, respectiv aparatul cu care filmam, constituie infracțiunea de tentativă de tâlhărie. Fapta de a rupe tricoul de pe mine reprezintă o distrugere a unui bun, aceste fapte fiind comise printr-o agresiune și solicit tragerea la răspundere penală a autorului.  

Până la data audierii mele la Parchet sau Poliție, voi pune la dispoziția anchetatorilor înregistrările video pe care le-am realizat la momentul comiterii faptei, montajele publicate pe Youtube și orice alte materiale video pe care le pot identifica legate de acest incident.  

Fac precizarea că locul producerii faptei este monitorizat video cu două camere situate pe clădirea DNA și solicit ca înregistrările de pe aceste camere să fie preluate ca probe în dosar.  

27 iulie 2021 Mălin Bot”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.