Se consolidează „echipa feminină Harvard” din fruntea Republicii Moldova. Cine este Natalia Gavriliţa care ar urma să fie desemnată premier


Se consolidează „echipa feminină Harvard” din fruntea Republicii Moldova. Cine este Natalia Gavriliţa care ar urma să fie desemnată premier

Deputata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Natalia Gavriliţa, 43 de ani, ar urma să conducă noul Guvern de la Chişinău, care va fi, cel mai probabil, învestit pe 29 iulie. Surse din PAS au confirmat pentru Adevărul că Natalia Gavriliţa va fi noul prim-ministru al Republicii Moldova. Liderul PAS, Igor Grosu, care ar urma să ocupe funcţia de preşedinte al Parlamentului, a anunţat că despre componenţa noului Cabinet de miniştri se va afla la sfârşitul săptămânii curente, după consultările dintre preşedintele ţării, Maia Sandu, şi fracţiunile parlamentare. Potrivit legislaţiei, majoritatea parlamentară propune un candidat la funcţia de prim-ministru, care este desemnat ulterior de către şeful statului. Candidatul desemnat îşi formează echipa de miniştri şi elaborează programul de guvernare, după care se prezintă în plenul Parlamentului pentru a solicita vot de încredere.   

Cine este Natalia Catrinescu-Gavrilița, care, în urmă cu doi ani, pe când era ministru de Finanțe în guvernul Maiei Sandu, devenea celebră printre cititorii „New York Times”  publicând o analiză a situației de la Chișinău.   

Natalia Gavrilița s-a născut la 21 septembrie 1977, la Mălăiești, în Transnistria.  

A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova în anul 2000. 

Cinci ani mai târziu, a obţinut diploma de masterat în Politici Publice la Universitatea Harvard din SUA (aceeași instituție prestigioasă urmată și de președinta Maia Sandu, între 2009-2010), apoi a fost angajată în calitate de consultant la Banca Mondială. 

Aceeaşi funcţie a ocupat-o şi la Comisia Europeană de la Bruxelles.  

Gavriliţa a activat şi în Guvernul de la Chişinău. Din 2007 până în 2008 ea a fost şefă de departament în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului. 

Ulterior, timp de un an, a condus Departamentului de politică și coordonare a ajutoarelor în Cabinetul Guvernului.  

În perioada 2009 – 2013, Gavrilița a lucrat pentru organizația Oxford Policy Management în Marea Britanie în calitate de consultant superior și, ulterior, în calitate de Manager de portofoliu pe metode de evaluare. 

Din 2014 şi până în 2015 candidatul propus la funcţia de prim-ministru a fost secretar de stat la Ministerul Educației.  

Din 2015 până în 2019 a fost Director al Fondului Global pentru Inovare unde a gestionat un portofoliu de 11 proiecte cu un buget de aproximativ 13,5 milioane de dolari și a condus procesul de selectare, analiză, contractare și administrare a proiectelor de investiții în inovații pentru țările in dezvoltare. 

 În 2019 a ocupat funcţia de ministru al Finanţelor în Guvernul condus de Maia Sandu. 

Potrivit CV-ului ei, Gavriliţa vorbeşte fluent limbile rusă şi engleză. 

În 2021 a fost înaintată de către Președintele Republicii Moldova în calitate de candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, dar coaliția PSRM-Șor a respins candidatura Nataliei Gavrilița și echipa de miniștri  

Ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 Iulie 2021, Natalia Gavrilița a devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista PAS, formațiune în cadrul căreia ocupă și funcția de vicepreședinte  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.