Controversatul primar Piedone a fost director în 2020 la Brai-Cata, firma aleasă de Clotilde Armand în locul dubioasei Romprest. Explicațiile edilului de la S1: „Prețul total per tonă este mai mic decât cel prestat de Romprest, matematica învinge mereu”


Controversatul primar Piedone a fost director în 2020 la Brai-Cata, firma aleasă de Clotilde Armand în locul dubioasei Romprest. Explicațiile edilului de la S1: „Prețul total per tonă este mai mic decât cel prestat de Romprest, matematica învinge mereu”

Controversatul edil de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, condamnat la opt ani și șase luni de închisoare în primă instanță în dosarul Colectiv, a ocupat postul de director, chiar în anul în care a fost ales primar, la compania Brai-Cata, firma de salubrizare pe care primarul Clotilde Armand a ales-o pentru colectarea a 100 de tone de deșeuri de pe spațiile verzi. 

Informația apare chiar în declarația de avere a lui Piedone și din ea rezultă că acesta a încasat, în 2020, 99.430 de lei de la Brai-Cata, adică aproximativ 20.200 euro. Brai-Cata nu prestează însă servicii de salubrizare la Sectorul 5, unde acestea sunt asigurate de o companie a Primăriei Sectorului 5 înființată pe vremea pesedistului Daniel Florea.  

Informația privind colaborarea dintre Piedone și Brai-Cata a fost dezvăluită de Libertatea. Declarația de avere a primarului Cristian Popescu Piedone poate fi consultată AICI.

În ceea ce privește motivele pentru care Primăria Sectorului 1 a apelat, după decretarea stării de alertă determinate de criza gunoaielor neridicate de pe raza sectorului, la serviciile Brai-Cata - companie despre care presa relatează de mai multe zile că ar fi fost înființată de „sicilieni conectați cu Costa Nostra”, dar ulterior retrași din afacere - acestea au fost enumerate de Clotilde Armand într-o postare pe pagina sa de Facebook:  

„Prețul pentru colectare, transport și tratare/eliminare/depozitare deșeuri necontrolate: 

- 629 de lei/tonă fără TVA prin firma Brai-Cata SRL; 

- 883 de lei/tonă fără TVA prin firma Romprest. 

Pentru coșurile de gunoi stradale Romprest facturează la metru pătrat (!). În factură, preluarea gunoiului din coșuri stradale se numește „întreținere curățenie” pentru a împiedica comparația cu alte UAT și alte firme. Prețul pentru colectare, transport și tratare/eliminare/depozitare deșeuri din coșuri stradale: 

- 629 de lei/tonă fără TVA prin firma Brai-Cata SRL; 

- 4796 de lei/tonă fără TVA prin firma Romprest, de peste 7,5 ori mai mult decât Brai-Cata. 

Atașat aveți factura Romprest pentru salubrizarea stradală în perioada 16-31 martie 2021, pe care o puteți vedea integral la adresa de mai jos: 

https://bit.ly/RomprestMartie2021 

PS: V-am mai spus și cu alte ocazii: matematica învinge mereu. 

PPS: Săptămâna viitoare pregătim demersurile juridice pentru recuperarea prejudiciului de 50 de milioane de Euro de la Romprest în urma deciziei emise de Ministerul Finanțelor”. 

Potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial, Brai-Cata este deţinută de acţionarul unic Constantin Petrescu, de 53 de ani, din Râmnicu Vâlcea, scrie G4media.ro.

Petrescu a devenit acționar unic în august 2017, când acționarul majoritar de până atunci, firma de salubritate Urban din Vâlcea, a ieșit din acționariatul Brai-Cata. Potrivit documentelor companiei, Urban a fost acționar majoritar la Brai-Cata din 27 februarie 2008 până în 23 august 2017. 

Compania de salubritate Urban din Vâlcea este acum în insolvenţă. Firma îi aparţine lui Teodor Gabriel „Doru” Florescu (58% din acţiuni), potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Într-un document al Brai-Cata din 2015, Florescu apare ca ”împuternicit” director al sucursalei din Vâlcea al companiei Brai-Cata. 

În plus, Constantin Petrescu este asociat cu soţia lui Doru Florescu, Cristiana Clara, în firma KTP Pescom SRL. 

Cine e Doru Florescu. În 2015, omul de afaceri a fost reținut de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti pentru evaziune fiscală de peste 23 de milioane de euro. Acum, procesul se judecă la Tribunalul Bucureşti şi are următorul termen pe 17 septembrie 2021.

În ianuarie 2016, Doru Florescu a fost reţinut din nou pentru evaziune fiscală, într-un alt dosar al Parchetului Capitalei. 

Duminică, Brai-Cata a publicat pe siteul oficial un comunicat în care relatează ce urmează să facă la Sectorul 1 și atrage atenția „asupra faptului că cei care își asumă afirmații în care leagă numele companiei BRAI CATA SRL de așa-numita mafie italiană riscă procese de calomnie”. Firma BRAI CATA SRL are acționariat 100 % românesc. Începând cu 2017 societatea are un unic acționar, cetățean roman, iar firma nu a avut probleme legale și nici nu s-a aflat sau se află în stare de insolvență”, precizează firma. Comunicatul poate fi citit integral AICI.

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu, de la spotmedia.ro, critică dur felul în care a fost atribuit noul contract de salubrizare, atrăgând atenția că această situație fragilizează și mai mult argumentele decretării stării de alertă căreia i se poate pune capăt curând în instanță, unde cel mai probabil va fi contestată: În privința atribuirii noului contract, dna Armand a practicat transparență zero. 

Încă din primele ore ale stării de alertă, dna Armand posta filmulețe cu echipele noului salubrist în acțiune. Până duminică spre seară, dna Armand nu a considerat necesar să facă precizări cu privire la contractul pe bani publici încredințat prin atribuire directă. 

Și nici măcar atunci când a comunicat, nu a arătat esențialul: contractul cu toate detaliile lui, cap-coadă, cum e publicat contractul cu Romprest. Nu un rezumat. Dar și în ceea ce se găsește pe SEAP există chestiuni discutabile pe care dna Armand nu le-a clarificat: 

1. Contractul a fost încheiat pe 23.07 la ora 17:00, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a stării de alertă pe 24.07 ora 00:00. E legal cât timp tocmai starea de alertă îl justifică? 

2. Intre publicarea ofertei și atribuire au trecut trei minute”. Mai multe detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.