Primarul Sectorului 1, criticat chiar și de colegi de partid pentru că nu rezolvă mai repede criza gunoaielor, a înregistrat o victorie semnificativă în războiul cu infama companie Romprest, după ce Ministerul de Finanțe a indicat, într-un raport, faptul că societatea a produs un prejudiciu de 243,8 milioane de euro, sesizând, totodată, Parchetul General cu privire la această situație. În ciuda entuziasmului, până la victoria finală mai e cale lungă, recuperarea prejudiciului putând dura și ani de zile, timp suficient ca societatea să devină insolvabilă eventual prin declararea falimentului.
„Raportul acesta nu e titlu executoriu, nici macar nu pare opozabil Romprest. El traseaza o sarcină Primăriei. Cum poate face asta Primăria? Fix prin procese. Altfel nu se poate (…) De la Romprest nu se va putea obține un leu fara hotărâre definitivă sau, ma rog, amiabil, dar nu cred ca e cazul”, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu într-un comentariu pe Facebook.
De asemenea, jurnalistul Mircea Marian scrie despre situația de la Sectorul 1 în contextul celor constatate de Ministerul de Finanțe: „Când Armand a pornit lupta cu mafia gunoaielor, erau o grămadă de oameni inteligenți, inclusiv avocați de renume mondial, care spuneau: nu așa se face, primăria să continue să dea banu până se închid cele 2-300 de procese cu salubritatea, adică peste vreo 500 de ani.
Acum, ministerul de Finanțe arată clar că băieții de la Romprest au păpat pe șmen vreo 50 de milioane de euro și nu numai că primăria S1 nu trebuie să le dea nimic, ci, dimpotrivă, ei ar trebui să dea înapoi. Ia uite cum îi zice: “Prin Actul adițional nr. 11, fără număr de înregistrare la Primăria Sectorului 1 și la Romprest, încheiat în data de 16.09.2019, tarifele au fost modificate în sensul creșterii, fără bază legală și/sau contractuală“. Fără bază legală, fără număr de înregistrare...2019=Tudorache/ PSD.
Asta e situația. Desigur, era clar că mafia gunoaielor rulează zeci de milioane de euro, că va pune milioane la bătaie ca să nu piardă și va fi o luptă dură. Dar...așa, ca cetățean al acestui oraș, atât cât pot...îi voi încuraja pe toți care se luptă să schimbe ceva. Până la urmă e orașul în care trăiesc și cred că locul acesta a fost prea jefuit, prea batjocorit".
Potrivit unor surse citate de realitatea.net, Parchetul General ar urma să pună sechestru asigurator pe toate bunurile celor care au condus ROMPREST în perioada 2020-2021, perioadă în care a fost efectuată inspecția fiscală.
Sechestrul urmează să fie pus pe numele tuturor membrilor Consiliului de administrație/director care au făcut posibilă această fraudă de proporții astronomice.
Ce conține procesul-verbal al controlului este realizat de Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară din Ministerul Finanțelor, minister condus de Florin Cîțu în calitate de ministru interimar al Finanțelor.
-’’Contractul de delegare a fost atribuit printr-o procedură pe care Sectorul 1 a pregătit-o și derulat-o cu nerespectări flagrante ale prevederilor legale, în scopul explicit de a atribui contractul către Romprest, procedura de atribuire nefiind altceva decât o formalitate. Încheiat și derulat în mod defectuos, cu nerespectarea prevederilor legale, inclusiv în ceea ce privește tarifele facturate de Romprest și plătite de Primăria Sector 1 din fonduri publice fără bază legală și contractuală’’;
- ’’Prin Actul adițional nr. 11, fără număr de înregistrare la Primăria Sectorului 1 și la Romprest, încheiat în data de 16.09.2019, tarifele au fost modificate în sensul creșterii, fără bază legală și/sau contractuală’’;
- ’’Consecința economică este reprezentată de prejudicii aduse fondurilor publice din bugetul local al Sectorului 1 în valoare de 243.896.931 lei. Sectorul 1 va recupera creanța bugetară în valoare de 243.896.931 lei, de la Romprest și de la persoanele răspunzătoare’’;
- ’’Astfel spus, Romprest reclamă că Sectorul 1 nu ar raporta toate sumele pe care Romprest consideră că Sector 1 le-ar datora către Romprest. Ori, în contextul în care Sector 1 a plătit către Romprest fără bază legală și contractuală, în sarcina Romprest regăsindu-se o creanță a bugetului local în valoare de 243.896.931 lei, reclamația Romprest, conform căreia Sector 1 nu ar raporta toate ca plăți restante valoarea tuturor facturilor emise, nu poate fi luată în calcul’’;
- ’’Faptele descrise mai sus, efectuate cu nerespectarea prevederilor legale pot întruni elementele constitutive ale infracțiunilor prevăzute și sancționate de art. 242 și art. 297 din Codul Penal’’.
Clotilde Armand a făcut publice aceste concluzii pe pagina sa de Facebook:
“Aceasta este realitatea, dragi locuitori. Pe cifre, pe date și pe fapte. Dacă unii au preferat să ascundă gunoiul sub preș, vă anunț că noi am început de când am sosit în primărie o curățenie sănătoasă. Voi înainta procesul verbal către DNA pentru că există deja un dosar. De asemenea, Direcția Economico-Financiară a înaintat către organele de urmărire penală raportul“.