Solicitarea halucinantă a unui important primar și lider PSD: cere instanței să interzică unei publicații să mai scrie despre el


Solicitarea halucinantă a unui important primar și lider PSD: cere instanței să interzică unei publicații să mai scrie despre el

Decizia revoltătoare a Tribunalului București care a obligat recent publicația independentă Rise Project să șteargă articolele de investigații despre diagnosticele fictive de la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș",  pe când acesta era condus de Adrian Streinu-Cercel, în prezent senator PSD, a încurajat și alte personaje controversate din politică să adreseze instanțelor de judecată cereri stupefiante, mai degrabă specifice unui regim de tip Coreea de Nord decât unei democrații.  

Jurnalistul Cătălin Tolontan dezvăluie pe pagina sa publică de Facebook și în Libertatea, publicație pe care o coordonează, că liderul PSD Sector 4 și primar al Sectorului 4, Daniel Băluță a solicitat judecătoriei o ordonanță președințială de urgență prin care să dispuneți ca Ringier România și Cătălin Tolontan” să șteargă un articol de opinie și, totodată, „interzicerea de a mai publica noi articole de presă despre Reclamant sau în legătură cu Reclamantul”. 

Cu 6,5 milioane de cititori unici în luna iunie 2021, siteul cotidianului Libertatea, editat de Ringier, este primul în categoria de știri generale, conform BRAT. În secțiunea editori, prin toate publicațiile sale Ringier are 14 milioane de cititori lunar și ocupă locul trei ca audiență pe net a trusturilor, după siteurile companiilor Intact și RCS&RDS. 

Primarul Daniel Băluță îi solicită judecătorului ca interdicțiile generale împotriva Ringier să fie valabile ”până la soluționarea definitivă a fondului cauzei care formează obiectul dosarului nr. 14631/300/2021”. 

Soluția primarului, după ce a eșuat la DIICOT, a fost aceea de a da presa în judecată. Apoi, de a cere unei alte instanțe ca, până la judecarea definitivă a primului dosar, să nu mai apară în acea presă nimic despre el ”sau în legătură” cu el.  

Acestea sunt faptele. Un scurt comentariu. 

Primarul Daniel Băluță este unul dintre cei aleși să conducă într-o democrație reprezentativă. În esență, el cere acum unui judecător ca dreptul la libera informare a oamenilor să fie limitat, pînă cînd judecătorii vor soluționa o altă plîngere a sa, într-un dosar complet diferit. În societățile totalitare, acest proces se numește ”controlul adevărului”, iar acolo justiția nu face decît să aplice deciziile conducătorilor politici. 

Într-o democrație, nici măcar instanța de pe fond nu poate face ceea politicianul solicită acestui al doilea magistrat, la care el a apelat: să interzică de urgență, prin ordonanță prezidențială, opiniile, judecățile de valoare sau informațiile viitoare.  

Dacă o astfel de logică socială ar fi acceptată în democrație, atunci nu libertatea ar fi norma, ci pretențiile conducătorilor. Iar guvernanții ar putea stopa părerile despre activitatea lor, ori de cîte ori ei ar aprecia că ideile altor oameni le contrazic convingerile sau interesele”, scrie Cătălin Tolontan. 

Solicitarea lui Băluță va fi analizată, miercuri, 21 iulie 2021, de către Judecătoria Sectorului 2. 

Același primar a depus și o plângere penală la DIICOT în care acuza mai mulți jurnaliști de la Libertatea și Newsweek de șantaj și constituire de grup infracțional organizat. Luna trecută, DIICOT a decis să claseze parțial plângerea (cu privire la constituirea de grup infracțional organizat) și să decline reclamația privind șantajul către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.  

Băluţă s-a plâns în faţa procurorului că „este timorat” de mai mulţi jurnalişti, inclusiv de Cosmin Savu (de la Pro TV) şi de Sidonia Bogdan (colaborator Libertatea).   

„Politicianul a mărturisit procurorului Eduard Oprea că este timorat de numeroase redacţii sau jurnalişti. A indicat redacţiile RISE Project, Libertatea, ”România te iubesc” de pe ProTV, Newsweek, precum şi numele mai multor jurnalişti, din aceste redacţii sau freelanceri, printre care Sidonia Bogdan, Cătălin Tolontan, Mihai Toma, Mircea Marian, Cosmin Savu”, a precizat Tolontan într-un articol publicat în Libertatea. 

Rise Project a dezvăluit că Simona Mihaela Oprea, partenera de viaţă a procurorului Ionuţ Eduard Oprea - cel care se ocupa de cazul jurnaliştilor, a fost avocata lui Marian Goleac (fostul şef ADP 4, mâna dreaptă a edilului de la sectorul 4) şi lui Antonio Goleac (şef în poliţia locală a sectorului, fiul lui Marian), într-un dosar la DNA în 2019. 

CITEȘTE ȘI: Cum vrea primarul PSD Daniel Băluță să închidă gura jurnaliștilor incomozi. Mircea Marian și Cătălin Tolontan au fost reclamați la DIICOT pentru șantaj și constituire de grup infracțional organizat. Tolontan: „Băluță visează ca investigațiile de presă să fie scoase în afara legii”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.