USR PLUS îl acuză pe Florin Cîțu de șantaj și pesedism. Ludovic Orban pare și el de acord cu colegii de coaliție


USR PLUS îl acuză pe Florin Cîțu de șantaj și pesedism. Ludovic Orban pare și el de acord cu colegii de coaliție

Reprezentanți de seamă ai USR PLUS și-au manifestat public dezaprobarea și chiar revolta față de gestul premierului Florin Cîțu de a atrage de partea sa primarii liberali, în cursa pentru șefia PNL, promițându-le bani de la buget pentru proiectele aflate în derulare.

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, la întâlnirea cu primarii de municipii că rectificările bugetare se vor realiza în cadrul Guvernului României, "nu la partid", atâta vreme cât va deţine funcţia de prim-ministru. Ulterior, Cîțu a întărit promisiunea și printr-o postare de pe Facebook, distribuită și de apropiata sa Alina Gorghiu al cărei soț, Lucian Isar, este consilier al premierului. „Am semnat calendarul pentru elaborarea proiectului rectificării bugetului de stat. În acest moment estimăm adoptarea Ordonanţei cu privire la rectificarea bugetului de stat în perioada de 16 -20 august”, a scris Cîţu pe Facebook. 

Gestul a fost comentat dur, ba chiar încadrat la „pesedism” de Liviu Iolu (USR PLUS), într-o postare pe Facebook: 

„Îmi pare rău pentru cei doi "liberali" dar chestia asta se numește șantaj cu bani publici și nu trebuie sub nici o formă tolerată.  Nu se poate să introduci într-o campanie internă de partid, oricare ar fi el, elemente de șantaj cu fonduri publice pentru primari. E pesedism de cea mai joasă speță, sper să înceteze și mai sper că avem instituții care pot stopa așa ceva”.  

Și liderul PNL Ludovic Orban a afirmat, luni, că nu poate fi făcută rectificarea bugetară fără a exista consultări în coaliţie. El a adăugat că nu au fost discuţii pe acest subiect la întrunirea de luni de la Palatul Victoria, iar rectificarea bugetară va fi făcută cel mai probabil pe 15 august. 

„Ştiţi foarte bine, conform Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, Ministerul Finanţelor trebuie să prezinte un raport privind situaţia economică şi bugetară. Cel mai probabil, în jurul datei de 15 august se va adopta rectificarea bugetară. Această discuţie cu rectificarea se face sau nu se face la partid. Premierul Florin Cîţu este premierul unei coaliţii de guvernare formată din PNL, USR-PLUS, UDMR şi, evident, ne sprijină grupul minorităţilor. Nu se poate adopta rectificarea bugetară fără o decizie în coaliţie, care coaliţie este formată din formaţiuni politice. Nu am discutat astăzi, dar, cu siguranţă, forma rectificării se va adopta în coaliţie”, a declarat Ludovic Orban, după şedinţa de luni a coaliţiei care a avut loc la Palatul Victoria. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.