India, anunț surprinzător: introducerea limitei de doi copii/familie în două state foarte populate. Măsura a fost în vigoare în China comunistă până de curând


  • ACP
  • Jul 12, 2021 14:52
  • 2437
India, anunț surprinzător: introducerea limitei de doi copii/familie în două state foarte populate. Măsura a fost în vigoare în China comunistă până de curând

În timp ce Beijingul renunță la limitarea numărului de copii la doi pentru o familie, recomandând acum familiilor de chinezi să aibă câte trei, politica Indiei pare să meargă în direcția opusă. Astfel, în cel mai populat stat al Indiei, Uttar Pradesh, care are o populație de 240 milioane de locuitori și o densitate a populației mai mare decât dublul mediei naționale, guvernul a propus descurajarea cuplurilor de a avea mai mult de doi copii, după ce un alt stat indian, Assam, a anunțat luna trecută planuri pentru o politică similară. 

CITIȚI ȘI: Anunț-bombă: Partidul Comunist Chinez a luat hotărârea de a încuraja familiile să aibă trei copii

Propunerile guvernului din Uttar Pradesh, unde venitul pe cap de locuitor este mai mic de jumătate din media națională, sunt ca familiilor cu mai mult de doi copii să nu li mai permită să primească beneficii sau subvenții guvernamentale, iar părinților din aceste familii să li se interzică angajarea la stat.  

Proiectul de lege include însă și stimulente pentru cuplurile cu până la doi copii, cum ar fi împrumuturile subvenționate pentru construcția sau achiziția caselor, reduceri la facturile de utilități și la impozitele pe proprietate, însă numai dacă unul dintre soți optează pentru sterilizarea voluntară.  

Proiectul de lege este motivat de partidul de guvernământ, Janata, care este și formațiunea politică a premierului Indiei, Narendra Modi, de "resursele ecologice și economice limitate ale statului, ceea ce face necesar și urgent ca furnizarea necesităților de bază ale vieții umane să fie accesibile tuturor cetățenilor".

Ministrul șef al statului Assam, Himanta Biswa Sarma, membru al partidului naționalist hindus Janata, a declarat însă că propunerea are în vedere și controlul creșterii populației musulmane vorbitoare de bengali, care are originile în Bangladeshul vecin, ceea ce ar putea motiva și proiectul din Uttar Pradesh, unde aproape 20% din populație este de asemenea musulmană. Proiectul de lege, anunțat sâmbăta, urmează să fie ratificat de legislativ după o scurtă perioada de dezbateri publice, care se încheie tot luna aceasta. (sursa: AICI)

Sursa foto: Flickr

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.