UDMR vrea înființarea unei noi SIIJ. Deputatul PNL Cristian Băcanu se opune: "Problemele funcționale ar subzista"


UDMR vrea înființarea unei noi SIIJ. Deputatul PNL Cristian Băcanu se opune: "Problemele funcționale ar subzista"

Chiar și în urma avizului dat de Comisia de la Veneția, prin care s-a cerut din nou desființarea SIIJ, nu există o poziție unitară a coaliției de la putere, în condițiile în care liderul deputaților UDMR Csoma Botond a declarat pentru g4media că dorește înființarea unei noi Secții Speciale, dar în cadrul Parchetului General, pentru ca dosarele de corupție care vizează magistrați să nu ajungă la DNA, variantă ce era agreată și de senatorul PNL Daniel Fenechiu potrivit unor declarații făcute în luna martie 2021. 

MAI MULTE DETALII: UDMR susține în continuare înființarea unei noi Secții Speciale. Reacția deputatului Csoma Botond după avizul Comisiei de la Veneția

Pe de altă parte, într-un interviu acordat publicației Epoch Times, deputatul PNL Cristian Băcanu, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a spus că propunerea UDMR "nu poate rămâne în picioare". Băcanu a atras atenția că, prin varianta UDMR, practic nu s-ar face decât o modificare în organizarea unei instituții, schimbând "secția" în "direcție", iar în realitate "problemele funcționale ar subzista".

"Să ştiţi că la nivel informal, în discuţiile avute cu colegii din UDMR nu i-am văzut pe colegi să fie nişte susţinători înrăiţi ai acestui amendament. (...) Această idee nu poate rămâne în picioare pentru că practic nu facem decât să schimbăm organizarea unei instituţii, adică din ‘secţie’ să o facem ‘direcţie’ şi n-am făcut absolut nimic. Problemele funcţionale ar subzista şi nu e în regulă. (...)

Fără o structură în teritoriu e foarte greu să faci Secţia să funcţioneze. Mai mult decât atât, practic ar rămâne aceeaşi competenţă generală asupra tuturor infracţiunilor săvârşite de magistraţi; ar rămâne aceeaşi problemă cu lipsa de specializare a procurorilor de acolo, adică nu am avea procurori specializaţi pe corupţie, pe partea alte fapte, evaziune fiscală etc.

Practic, dacă am transfera-o la Parchetul General, procurorii de acolo ar trebui să instrumenteze atât dosare care vizează conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, sau loviri şi alte violenţe cât şi dosare de mare corupţie ori e practic imposibil să faci aşa ceva la un asemenea nivel. Mai rămâne şi problema cu lipsa existenţei unei justificări obiective privind înfiinţarea unei structuri unice de parchet care să aibă în competenţă toate faptele săvârşite de magistraţi", a explicat deputatul PNL.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.