VIDEO Dodon apelează în campanie la lumea interlopă. Un cetățean rus achitat pentru organizarea unui omor a fost trimis la Chișinău de dubiosul Karamalak cu scopul de a susține "consolidarea forțelor pro-moldovenești"


VIDEO Dodon apelează în campanie la lumea interlopă. Un cetățean rus achitat pentru organizarea unui omor a fost trimis la Chișinău de dubiosul Karamalak cu scopul de a susține "consolidarea forțelor pro-moldovenești"

Vladimir Kulibaba, un cetățean rus, achitat în urmă cu nouă ani pentru omor și cunoscut drept unul dintre oamenii de încredere ai interlopului Grigore Karamalak, a venit la Chișinău pentru a se implica în așa-numita Platforma civică "Uniunea Populară", care organizează acțiuni de susținere a principalelor partide care pledează pentru statalitatea R. Moldova, ne referim la PSRM și PCRM, conform unei investigații a portalului WatchDog.md, citată de publicația tv8.md. Principalul obiectiv declarat de  Platforma civică "Uniunea Populară" la înființare a fost "susținerea consolidării forțelor pro-moldovenești în vederea alegerilor din 11 iulie pentru a stopa românizarea totală și a întări suveranitatea statului".

Potrivit sursei citate, Vladimir Kulibaba este un cetățean al Federației Ruse, care nu ar deține cetățenia R. Moldova și care se prezintă drept președinte al Confederației sindicatelor în domeniul culturii fizice, sportului și turismului din Moldova "SINDSPORT". Organizația a fost creată în martie 2020. 

"Paradoxal, un cetățean al Federației Ruse îi învață pe moldoveni cum să fie patrioți", precizează WatchDog.md în legătură cu implicarea lui Kulibaba în campania electorală în calitate de lider al Platformei Civice "Uniunea Populară".

Watchdog.md mai scrie că Vladimir Kulibaba este șeful filialei din Sankt Petersburg a Federației de Lupte Sportive. Sursele din Federația Rusă prezintă o istorie tumultoasă a acestuia. El a fost consilier al președintelui Comitetului Olimpic din Rusia. Apoi, fiind învinuit de organizarea unui omor, el a nimerit pe banca acuzațiilor. În cadrul examinării cauzei ar fi ieșit la suprafață legăturile lui Kulibaba cu liderii lumii criminale din anii 90 din Sankt-Petersburg. Cu toate acestea, în anul 2012, Kulibaba a fost declarat nevinovat de către judecători, chiar dacă executorul omorului a indicat anume asupra lui drept organizator.

Sursele Watchdog.md spun că biroul Interpol de la Moscova a trimis o informare către poliția de la Chișinău, prin care a avertizat autoritățile moldovenești că individul este sub monitorizare, recomandând să-i fie interzisă intrarea în R. Moldova. Poliția de Frontieră de la Chișinău ar fi ignorat însă recomandările omologilor ruși.

Ceea ce trebuie menționat este că interlopul Grigore Karamalak s-a mai implicat activ și în cazul altor scrutinuri electorale. Gheorghe Nazaruc, alias Jora, un alt om de încredere de-al lui Karamalak, a aterizat în luna noiembrie 2020 pe Aeroportul Internațional Chișinău. El avea rolul de a crea grupuri de sportivi pentru protestele ce erau plănuite pentru 16 noiembrie, a doua zi după alegerile prezidențiale.

Ce spune WatchDog despre legătura dintre Kulibaba și Karamalak: "Haideți să vedem cum a ajuns el în R. Moldova să se ocupe de promovarea patriotismului, valorilor tradiționale și de campania electorală a blocului comunist-socialist. Am revenit la căutările noastre utilizând două criterii, legăturile cu lumea criminală și afilierea la federație de lupte sportive din Rusia. Așa am aflat că federația, al cărei vicepreședinte era Kulibaba în filiala din Sankt Petersburg, avea un moldovean un moldovean printre lideri. Este vorba despre Grigore Karamalak. În anul 2018 el a fost numit vicepreședinte al federației de lupte sportive din Rusia. Nu cunoaștem când a părăsit Karamalak această funcție. Însă ajungem tot la el, la încercările sale de a influența alegerile din R. Moldova și de a recâștiga pozițiile pe care le avea altă dată în țara noastră".

Vedeți video: 



Grigore Karamalak, alias Bulgaru, a scăpat de justiție după ce chiar judecătorii l-au scos din clădire și l-au dus direct la Aeroport, pentru 2 milioane de dolari, acum 20 de ani în urmă. De atunci, acesta locuiește în Rusia, unde a primit cetățenie din partea lui Vladimir Putin. Declarațiile au fost făcute de generalul Alexei, fostul director al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate și Corupției, pe parcursul emisiunii "Puterea a Patra" de la N4. Potrivit lui Nicolae Alexei, Grigore Karamalak, alias Bulgaru, este unicul din liderii celor șase organizații criminale, care nu se află în pușcărie în prezent. 

"El a fugit în Moscova, de patru ori l-am arestat pe Bulgaru. L-am arestat prima dată pentru 30 de zile, l-am dus să-i prelungească termenul, i l-a prelungit și așa de patru ori. În cele din urmă, dosarul a fost examinat de Curtea de Apel, pentru că era vorba de infracțiuni grave. Noi îl așteptam în sală, dar judecătorii l-au scos pe ușa din spate împreună cu președintele Curții de Apel și l-au dus direct la Aeroport, contra a 2 milioane de dolari. El a plecat la Moscova, Putin i-a oferit cetățenie. El și acuma trăiește la etajul trei în Banca Națională a Rusiei, are 6 birouri acolo. Eu am trimis din departament de trei ori, grupuri de lucrători de la noi, din serviciul intervenții operative să-l fure de acolo și să-l aducă în țară", a declarat generalul Alexei.  

De asemenea, conform lui Nicolae Alexei, din 1991 până în 1996, în Republica Moldova s-au constituit și cristalizat șase organizații criminale:

-Organizația criminală formată din sportivi, campioni ai Europei, lumii, luptători, boxeri, sportivi de performanță, și asta e vorba de organizația criminală Bulgaru (589 de bandiți),

-Organizația criminală Micu, formată preponderent din moldoveni, în frunte cu hoțul în lege - Micu, (576 de bandiți),

-Organizația criminală evreiască, în frunte cu Sket (348 de bandiți),

-Organizația criminală țigănească, în frunte cu Jaka, (314 bandiți),

-Organizația criminală în frunte cu Malhaz,

-Organizația criminală Zelionii.

"Toți bandiții aceștia până în 2000, toți liderii au fost arestați și judecați. Toți cinci au fost condamnați la ani grei de pușcărie, 15-20 de ani, cu excepția lui Bulgaru. Unul dintre ei a fost condamnat la pedeapsa penală pe viață. Organizațiile criminale ca atare au fost anihilate, activitățile lor, cel puțin 2/3 din fiecare organizație au fost distruse", a declarat generalul Alexei. (sursa: Unimedia)

În acest context, deputatul PAS Radu Marian, candidat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, a transmis un demers către Ministerul Afacerilor Interne și Poliția de Frontieră prin care a solicitat să se ofere explicații privind motivele pentru care a fost ignorată recomandarea Interpol în cazul lui Kulibaba.

"Hoții în lege ajută socialiștii în această campanie electorală?

Portalul WatchDog.MD a publicat o investigație în care se arată că la Chișinău a sosit Vladimir Kulibaba (foto), un asociat al interlopului Grigore Caramalac. Kulibaba a venit la Chișinău pentru a se implica în așa-numita Platforma civică „Uniunea Populară”, care organizează acțiuni de susținere a socialiștilor și comuniștilor în actuala campanie electorală.  

Kulibaba ar fi învinuit în Rusia de organizarea unui omor și s-ar afla în căutare internațională în mai multe state. Sursele investigației spun că biroul Interpol de la Moscova a trimis o informație către poliția de la Chișinău prin care a avertizat autoritățile moldovenești că interlopul Vladimir Kulibaba este sub monitorizare, recomandând să-i fie interzisă intrarea în Republica Moldova.  

Totuși, Poliția de Frontieră de la Chișinău, subordonată lui Dodon, a ignorat recomandările omologilor ruși, a admis un risc pentru securitatea statului și permis acestuia să intre în Moldova.

Cum este posibil așa ceva? Am trimis astăzi un demers către MAI și Poliția de Frontieră prin care am solicitat să explice de ce recomandarea Interpol a fost ignorată. În cazul în care riscurile se confirmă și persoana încă se află în țară, am solicitat inițierea acțiunilor de expulzare imediată a individului respectiv", a precizat Radu Marian pe Facebook. 

Solicitarea transmisă de deputatul PAS:

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.