O dezvăluire de senzație a poliției germane, de zilele trecute, arată cât de ușor pot mișca rețelele islamice sume imense de bani și cantități mari de metale prețioase prin Europa și în afara ei, fără ca autoritățile să aibă habar. Poliția germană a descoperit, după efectuarea unor raiduri în mai multe magazine turcești de bijuterii din Renania de Nord-Westfalia și a unei anchete privind contrabanda cu metale prețioase, că o cantitate imensă de aur a fost transferată din Germania în Turcia prin mijloace ilegale.
Procuratura publică din Köln a declarat că Turan S., un angrosist de bijuterii care locuiește în Istanbul și care este liderul unei bande care conduce o afacere de bijuterii în Keupstrasse din Köln, a mutat ilegal, peste granița germană, 75 tone de aur în valoare de 1,6 miliarde de euro. Potrivit procurorului german René Seppi, au fost arestați trei suspecți și alți 53 sunt anchetați, acuzațiile împotriva tuturor membrilor bandei incluzând spălarea banilor, fraudă, încălcarea Legii privind supravegherea serviciilor de plată (ZAG) și formarea unei organizații criminale. Se crede că mare parte din bani ar fi provenit din infracțiuni ale altor bande de turci care operează în Germania, bani cu care s-au cumpărat cantități mari de aur și alte metale prețioase, transformate în lingouri.
Gruparea infracțională folosea o metodă populară de transfer, hawala, familiară în țările din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, India, Pakistan, care depinde de o rețea de agenți conectați ce pot asigura ca mii de dolari să fie transferați dincolo de granițe în câteva minute. Această metodă de transfer, prin care fluxul de bani nu lasă nicio urmă, este preferată de rețelele jihadiste și de rețelele infracționale pentru a transfera în secret sume mari de bani. Evident, aceste tranzacții nu sunt legale în Germania, Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară BaFin interzicându-le. În prezent se desfășoară un proces la Düsseldorf împotriva unei alte rețele infracționale hawala, organizată de un dealer de bijuterii din Duisburg, care împreună cu alți șapte complici a mutat peste 210 milioane de euro în străinătate, între ianuarie 2018 și mijlocul lunii noiembrie 2019, prin 2500 de transferuri ilegale de bani. (sursa: AICI)