Anticipatele de la Chișinău


Anticipatele de la Chișinău

Au mai rămas 7 zile până în ziua votului când cetățenii Republicii Moldova vor alege un nou Parlament și implicit un nou Guvern. Toți actorii politici au câteva țeluri, iar poza momentului e aceasta:

1. PAS / Maia Sandu - scor > 40%, unde includ și diaspora, astfel încât redistribuirea să-i aducă majoritatea în Parlament și monopolul pe dreapta euro-unionistă;

2. Blocul electoral PSRM & PCRM - scor în jurul 35% pentru a-și menține întâietatea pe stânga politică;

3. Partidul Shor - 5% pragul electoral și menținerea Orheiului;

4. Blocul electoral Renato Usatîi - 10%, însă depinde de cine-l tractează / împinge în Parlament;

5. PPDA - 5% însă nu-l va atinge;

6. Mark Tkaciuk & Partidul Congresul Civic - 5%, posibil să fie supriza alegerilor, însă depinde de votul negativ la adresa lui Dodon & Voronin;

7. PDM - 5%, e la limita supraviețuirii și depinde exclusiv de primarii și consilierii locali;

8. Unioniștii nu fac pragul;

9. Alții la redistribuire.

Concluzie: un partid de dreapta vs o stângă fărâmițată. Însă totul depinde de prezența la vot, atât în Republică, dar mai ales în diasporă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.