EXCLUSIV: FSB l-a ”reținut” pe Gheorghe Cavcaliuc, șeful PACE, pentru instructaj și recompensare? Operațiune securistico-electorală pe aeroportul din Moscova. La ce întrebări trebuie să răspundă Cavcaliuc


EXCLUSIV: FSB l-a ”reținut” pe Gheorghe Cavcaliuc, șeful PACE, pentru instructaj și recompensare? Operațiune securistico-electorală pe aeroportul din Moscova. La ce întrebări trebuie să răspundă Cavcaliuc

Pepenii sunt verzi pe-afară, dar pe dinăuntru sunt roșii. E doar unul dintre motivele pentru care e indicat să privim cu o suspiciune legitimă incidentul reclamat de partidulețul statalist PACE: mai exact, ne referim la reținerea șefului acestei grupări, vechiul milițian Gheorghe Cavcaliuc, pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, unde a aterizat azi dimineață, cu scopul de a se îndrepta ulterior spre o întâlnire cu ”diaspora” din Sankt Petersburg. Asta-i narațiunea oficială servită de partid.

A nu se uita însă că Gheorghe Cavcaliuc (fost șef al Inspectoratului General de Poliție din Moldova, cercetat în repetate rânduri pentru ”depășirea atribuțiilor de serviciu”) e un personaj controversat a cărui aventură politică ridică numeroase semne de întrebare. 

Pe de altă parte, ultimul SMS pe care Cavcaliuc l-ar fi trimis colaboratorilor săi este scris într-o notă electorală destrăbălată, de un populism care zgârâie retina și timpanul, duhnind de la o poștă a exercițiu de imagine: 

”Luptați până la victorie pentru Moldova. Indiferent ce va fi cu mine, voi luptați până la victorie. Moldova are nevoie de PACE și de patrioți la conducere. Să ridicăm țara din genunchi și să nu permitem niciodată, nimănui să ne intimideze pe noi moldovenii”.

E indiscutabil că recenta aventură a lui Gheorghe Cavcaliuc legitimează o serie de întrebări:

În primul rând, ce caută un auto-intitulat ”pro-european” în campanie electorală în Rusia, unde până și Dodon, care acolo e ca acasă, abia a reușit să strângă câțiva moldoveni, și asta doar cu ajutorul FSB

Oare de ce partidulețul PACE și liderul său Gheorghe Cavcaliuc atacă constant și exclusiv doar PAS, partid pro-european, și nu critică niciodată Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor (Dodon&Voronin)? 

Nu credem că greșim absolut deloc dacă ridicăm o întrebare care, vă asigurăm, se află pe buzele multor basarabeni responsabili: nu cumva FSB l-a ”reținut” pe Gheorghe Cavcaliuc pentru instructaj și recompensare? 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.