Raport oficial: Cum clădesc agenții Chinei comuniste ”miracolul” tehnologic chinezesc prin mulgerea la propriu a Rusiei lui Putin. Spionii Beijingului


  • ACP
  • Jul 2, 2021 14:51
  • 7630
Raport oficial: Cum clădesc agenții Chinei comuniste ”miracolul” tehnologic chinezesc prin mulgerea la propriu a Rusiei lui Putin. Spionii Beijingului

Parada făcută de comuniștii chinezi cu realizările ultimilor 30 de ani, la aniversarea a 100 de ani a Partidului Comunist Chinez, nu spune nimic despre modul mai puțin recunoscut în care și-a susținut China dezvoltarea economică și științifică. 

Pe lângă investițiile capitaliste, China a fost țara care s-a dezvoltat din furat informații și tehnologii prin intermediul diplomaților și spionilor săi, la o scară nemaîntâlnită în istoria umanității. Donald Trump a fost primul care a tras un puternic semnal de alarmă pentru aceasta situație, autoritățile americane ajungând să descopere în perioada mandatului său un transfer ilegal de informații la un volum greu de imaginat, din Statele Unite în China prin spionaj ori colaborări tratate incorect de chinezi.

Imediat după Statele Unite, majoritatea țărilor dezvoltate au abordat acest subiect, afirmând că sunt de asemenea victimele spionajului chinez și a conduitei incorecte a chinezilor, care se află într-o ofensivă generală ce produce pagube imense țărilor-țintă și beneficii mari Chinei comuniste.

Pe acest fond era firesc de înțeles că principalul obiectiv al Chinei comuniste a fost și este să fure și să folosească informații științifice, economice, tehnologii, din țările dezvoltate din Occident și nu numai, dar un raport analitic realizat de experți de la influentul Centru pentru Securitate și Tehnologii Noi (CSET) de la Universitatea Georgetown arată o cu totul altă realitate, absolut surprinzătoare. 

„Aproape jumătate din proiectele tehnice aflate în lucru în China, în perioada 2015-2020, au fost dezvoltate inițial în Rusia (112), Statele Unite (77), Regatul Unit (62), Japonia (57), Israel, Canada, Finlada și Coreea de Sud...”, spune raportul Centrului pentru Securitate și Tehnologii Noi. 

„Dintre cele 112 proiecte menționate, mai mult de o treime (40) au fost făcute de cercetători care lucrează la Academia Rusă de Științe, în principal la institute din filiala Orientului Îndepărtat. Diplomații chinezi din domeniul științei și tehnologiei au fost interesați în special de proiecte rusești legate de tehnologia informației și materiale avansate. În ciuda unei aparente strânse cooperări, natura exactă a colaborării tehnice ruso-chineze este neclară. Cele două țări au semnat mai multe acorduri prin care se angajează să aprofundeze cooperarea strategică în domeniul științei și tehnologiei, dar pe baza acțiunilor diplomaților științifici din China, se pare că China consideră comunitatea științifică rusă ca pe un coș de fructe din care să dobândească la liber ce dorește, tehnologie, mai degrabă decât un partener adecvat pentru a colabora în comun pionierul noilor invenții”, mai spune raportul Centrului de la Universitatea Georgetown – detalii AICI

Jurnalistul rus Pavel Pryanikov a comentat despre aceste date absolut șocante, spunând „pentru spionii chinezi, Rusia este deja o poartă deschisă, totul este inundat de ei. În timp ce autoritățile caută agenți străini occidentali sub paturi, o parte semnificativă a elitei ruse a devenit parte a agenturii chineze...” – detalii AICI

Dacă Rusia a ajuns să fie, evident, fară voie, cel mai mare donator științific al „miracolului” tehnologic chinez, atât în domeniul civil cât și militar, e greu de crezut că asta vă ajuta cauza alianței dintre cele două țări. În același timp, asta arată încă o dată și cât de eronată a fost politica Moscovei de demonizare a țărilor occidentale, în timp ce China, scăpată din vedere, a fost lăsată să producă Rusiei, în liniște, pagube inestimabile într-o perioadă foarte delicată pentru ea.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.